Life & Style
Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τον θυμό με αυτούς τους 5 τρόπους

Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που πολλοί προσπαθούν να αποφύγουν. Αν και μπορεί να εκδηλωθεί με έντονο τρόπο, είναι σημαντικό να μάθουμε να τον διαχειριζόμαστε σωστά, ώστε να μην μας καταβάλει, με αποτέλεσμα να καταστρέφει τις σχέσεις μας.
Η ψυχολόγος Dr. Juli Fraga, με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας, εξηγεί στο CNBC πώς οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι χειρίζονται το θυμό τους με τρόπους που τους βοηθούν να αναπτύξουν τη συναισθηματική τους ωριμότητα και να διατηρήσουν την εσωτερική τους ισορροπία.
Ονομάζουν το θυμό τους αντί να τον καταπιέζουν
Οι περισσότεροι από εμάς καταπνίγουμε το θυμό μας, ωστόσο, αυτή η καταπίεση μπορεί να μας προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα, όπως ευερεθιστότητα και κατάθλιψη. Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι, αντί να καταπιέζουν το συναίσθημα, το αναγνωρίζουν και το ονομάζουν, μια διαδικασία που ονομάζεται “affect labeling”. Αυτό βοηθά στην ηρεμία του εγκεφάλου και μειώνει τη συναισθηματική ένταση.
Δεν εκδηλώνουν το θυμό τους, αλλά μιλούν γι’ αυτόν
Οι εκρήξεις θυμού, όπως προσβολές ή φωνές, δεν βοηθούν ποτέ στην επίλυση των προβλημάτων. Αντίθετα, οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον θυμό τους για να επικοινωνήσουν με λογικό τρόπο. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούν φράσεις όπως: “Θα ήθελα να σας μιλήσω για κάτι που με αναστάτωσε…” ή “Μου είναι δύσκολο να το πω αυτό γιατί νοιάζομαι για σένα, αλλά ένιωσα θυμωμένος όταν…”. Έτσι, ο θυμός τους μετατρέπεται σε ένα εργαλείο επικοινωνίας και όχι σε όπλο επίθεσης.
Αναλαμβάνουν την ευθύνη για το θυμό τους
Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι κατανοούν ότι είναι υπεύθυνοι για το πώς αντιδρούν στον θυμό τους. Δεν κατηγορούν τους άλλους για τα συναισθήματά τους, αλλά αναγνωρίζουν τα όρια και τις αντιδράσεις τους. Ρωτούν τον εαυτό τους: “Τι μπορώ να ελέγξω σε αυτήν την κατάσταση;”. Η αποδοχή της προσωπικής ευθύνης για τον θυμό μας μπορεί να μειώσει τη σύγκρουση και να μας βοηθήσει να πάρουμε πιο αποτελεσματικές αποφάσεις.
Μετατρέπουν το θυμό σε υπεράσπιση και δράση
Ο θυμός μπορεί να παρακινήσει θετικές αλλαγές. Όταν κάποιος αισθάνεται θυμωμένος για την αδικία ή τις κοινωνικές ανισότητες, μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτήν την ενέργεια για να υποστηρίξει μια καλή υπόθεση. Για παράδειγμα, ο θυμός μπορεί να εμπνεύσει κοινωνική δράση, όπως εθελοντική εργασία, φιλανθρωπία ή πολιτική υποστήριξη. Έτσι, ο θυμός μετατρέπεται σε κίνητρο για θετική αλλαγή.
Αναγνωρίζουν ότι ο θυμός είναι δάσκαλος
Ο θυμός μπορεί να μας δείξει ότι κάτι πρέπει να αλλάξει στη ζωή μας, ότι κάποιο όριο έχει παραβιαστεί ή ότι πρέπει να φροντίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Ρωτώντας τον εαυτό τους “Τι προσπαθεί να μου πει ο θυμός μου;”, οι άνθρωποι αυτοί κατανοούν το μήνυμα πίσω από το συναίσθημα και προχωρούν σε αλλαγές που ενισχύουν την προσωπική τους ανάπτυξη.
Ο θυμός, λοιπόν, δεν χρειάζεται να είναι κάτι που μας κυριεύει. Όταν τον κατανοούμε και τον διαχειριζόμαστε σωστά, μπορεί να γίνει εργαλείο ανάπτυξης και αυτογνωσίας.
Πηγή: govastileto.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις