ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

Αξιολόγηση νοσοκομείων του ΕΣΥ με αστεράκια… όπως το Google

Με το 40% των χειρουργικών αιθουσών κλειστών στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, το υπουργείο Υγείας προχωρεί στην αξιολόγηση των δημόσιων νοσοκομείων μέσω της γνώμης των ασθενών.

Για την σταθερή αποτύπωση της «εμπειρίας» των ασθενών στο ΕΣΥ, στήθηκε ξεχωριστή πλατφόρμα στην ΗΔΙΚΑ, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απαντήσουν σε 35 ερωτήσεις και να βαθμολογήσουν την επάρκεια των υπηρεσιών των γιατρών, των νοσηλευτών, του νοσοκομείου και του εξοπλισμού του, σε μια κλίμακα από 1 – 5.

Την ίδια στιγμή, οι αποχωρήσεις των γιατρών από το ΕΣΥ υπερβαίνουν τις όποιες προσλήψεις γίνονται, καθώς εκτός από τις συνταξιοδοτήσεις, οι παραιτήσεις γιατρών συνεχίζονται, στην αδυναμία τους να ανταπεξέλθουν στις κακές εργασιακές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την συνολική αποψίλωση του συστήματος υγείας.

Όλα αυτά, έρχονται να προστεθούν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων, τα οποία είναι είτε πάρα πολύ αργά για να καλύψουν τις ανάγκες των 100.000 ασθενών που φτάνουν καθημερινά, είτε έχουν ήδη καταρρεύσει σε πολλά νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί όχι ιατρικός φάκελος να συμπληρωθεί, αλλά ούτε και ένα εξιτήριο να μην μπορεί να εκδοθεί.

Φτάσαμε στο σημείο τα νοσοκομεία να βγάζουν δελτίο τύπου για την πρόσληψη ενός γιατρού

Η επαγγελματική εξουθένωση οδηγεί τους γιατρούς σε μαζικές παραιτήσεις από τα νοσοκομεία

Τα αστεράκια του Google

Στον κυκεώνα αυτόν, οι ασθενείς καλούνται τώρα να βαθμολογήσουν τη λειτουργία των νοσοκομείων και να αξιολογήσουν τις υπηρεσίες υγείας που τους παρασχέθηκαν, με έναν τρόπο περίπου «σαν το Google που βαθμολογεί τις επιχειρήσεις με αστεράκια…», σχολίαζαν κλινικοί γιατροί μετά την ανακοίνωση της ψηφιακής αξιολόγησης

Γιατί ποιος ασθενής είναι σε θέση να γνωρίζει ποιος εξοπλισμός είναι καλύτερος από τον άλλο και αν υπάρχουν και άλλες θεραπείες πέραν αυτής που επιλέχθηκε;

Οι αξιολογήσεις θα περιοριστούν στο χρόνο αναμονής, στη συμφόρηση στους θαλάμους και στα ράντζα, στην καθαριότητα και το φαγητό και στην … ευγένεια του προσωπικού να προσπαθεί να εξηγήσει με απλά λόγια τι κάνει για τη θεραπεία, υπό την πίεση της έλλειψης χρόνου.

Μαζικές παραιτήσεις

Στις μαζικές παραιτήσεις των γιατρών εστίασε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επισημαίνοντας ότι μόνο τον Ιούνιο, εκτός από τις συνταξιοδοτήσεις 10 γιατρών, προστέθηκαν και άλλες 21 παραιτήσεις επιμελητών, όταν οι προσλήψεις που έγιναν ήταν 9…

«Φτάσαμε στο σημείο τα νοσοκομεία να βγάζουν δελτίο τύπου για την πρόσληψη ενός γιατρού, όπως χθες το Μαμάτσειο Κοζάνης για καρδιολόγο, και οι Διοικητές να γράφουν στο Facebook την έναρξη ειδικευομένων και αγροτικών γιατρών», είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για τις αξιολογήσεις των ασθενών, τις προσομοίασε με τις δημοσκοπήσεις γνώμης, λέγοντας ότι γίνονται, όμως αφορούν τις συνθήκες υπό τις οποίες νοσηλεύθηκε ο ασθενής.

Στην ίδια κατεύθυνση, από την πλευρά των νοσοκομειακών γιατρών, ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου εστίασε στις δραματικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, χαρακτηρίζοντας το εγχείρημα της αξιολόγησης των υπηρεσιών υγείας στα νοσοκομεία από τους ασθενείς ως «επικοινωνιακό πυροτέχνημα».

Πρόσθεσε ότι περισσότερο από ενάμισι χρόνο στο νοσοκομείο Νίκαιας παρακαλούν για την πρόσληψη τριών αναισθησιολόγων από τις έξι κενές θέσεις που προβλέπονται, όπως επίσης και δύο επικουρικών γιατρών για τη νευροχειρουργική και ουρολογική κλινική και τίποτα δεν έχει γίνει.

Χωρίς πόρους και συστήματα πληροφορικής

«Η Κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, δεν καλύπτει τις κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού, λες και θα χρεοκοπήσει η χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανικολάου, επισημαίνοντας ότι παλαιότερα, τα διαθέσιμα από τον προϋπολογισμό στα νοσοκομεία τελείωναν τον Οκτώβριο. «Τώρα, με το σύστημα των νοσηλίων και τη μεταφορά της υποχρέωσης πληρωμής των νοσοκομείων από τον ΕΟΠΥΥ, οι πιστώσεις τελειώνουν από τον Ιούλιο…», συμπλήρωσε.

Όσο για το σύστημα πληροφορικής των νοσοκομείων, ο κ. Παπανικολάου, στάθηκε στο νοσοκομείο Νίκαιας, καθώς ήδη από τον Φεβρουάριο του 2024 το πληροφοριακό σύστημα κατέρρευσε. «Η αποκατάσταση έγινε με ένα σύστημα που δεν «αντέχει» τις απαιτήσεις του συστήματος των νέων νοσηλίων DRG, με αποτέλεσμα οι ειδικευόμενοι να επιφορτίζονται με τη συμπλήρωση του φακέλου του ασθενή για τα νέα νοσήλια, σπαταλώντας άπειρες ώρες. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, δεν μπορεί να εκδοθεί εξιτήριο. Έτσι, ο ασθενής μπορεί να έχει βγει από το νοσοκομείο και πέντε μέρες μετά να φαίνεται ότι βρίσκεται ακόμη νοσηλευόμενος. Όσο για τις χρεώσεις προς τον ΕΟΠΥΥ, δεν είναι πάντα βέβαιο ότι το σύστημα μπορεί να καταγράψει όλα τα δεδομένα. Οι διαμαρτυρίες προς το υπουργείο είναι συνεχείς, όμως εδώ και ενάμισι χρόνο τίποτα δεν έχει γίνει», κατέληξε ο κ. Παπανικολάου.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις