ΚΟΣΜΟΣ
Ε. Μακρόν από το Γουέστμινστερ: «Η μοίρα μας είναι κοινή – Πάμε μαζί, χέρι με χέρι»

Σε μια σπάνια στιγμή ευρωπαϊκής πολιτικής ιστορίας, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν απηύθυνε ομιλία ενώπιον των δύο σωμάτων του βρετανικού Κοινοβουλίου, ανανεώνοντας με θεσμικό κύρος την Εγκάρδια Συνεννόηση (Entente Cordiale) και διακηρύσσοντας πως «η μοίρα των χωρών μας είναι κοινή».
Η ομιλία του Μακρόν, που εκφωνήθηκε στο Παλάτι του Γουέστμινστερ με αφορμή την επίσημη κρατική επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο, κινήθηκε ανάμεσα σε ιστορικές αναφορές, γεωπολιτικές διακηρύξεις και στρατηγικά μηνύματα προς το εσωτερικό της Ευρώπης.
Με έντονο συμβολισμό, ο Γάλλος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον νέο πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ για την παρουσία του στην περσινή τελετή της 11ης Νοεμβρίου στο Παρίσι – η πρώτη φορά που Βρετανός πρωθυπουργός τίμησε εκεί την Ημέρα Ανακωχής – και αναφέρθηκε με συγκίνηση στη θυσία των Βρετανών για την ελευθερία της Ευρώπης. «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη στήριξη των προγόνων σας στον αγώνα των Ελεύθερων Γάλλων ενάντια στη ναζιστική βαρβαρότητα», είπε χαρακτηριστικά.
Στην πιο έντονα πολιτική ενότητα της ομιλίας του, ο Μακρόν κάλεσε σε κοινό αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου απέναντι στις σύγχρονες απειλές: από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, μέχρι την αποσταθεροποίηση από αυταρχικά καθεστώτα. Εξήρε τον ρόλο του Λονδίνου στην υποστήριξη του Κιέβου «από την πρώτη μέρα και ακόμη νωρίτερα», και τόνισε ότι «η ασφάλεια και οι αρχές μας διακυβεύονται στην Ουκρανία».
Ο Γάλλος Πρόεδρος υπερασπίστηκε με πάθος την ανάγκη για άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα και επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή με ορίζοντα τη λύση των δύο κρατών. «Η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους δεν είναι απλώς υποχρέωση δικαιοσύνης – είναι η μόνη στρατηγική οδός προς την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», είπε, υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει να υπάρχουν «διπλά μέτρα» για την αξία της ανθρώπινης ζωής.
Οικονομικά και αμυντικά, Μακρόν πρότεινε τη δημιουργία ενός ισχυρού ευρωπαϊκού πυλώνα εντός του ΝΑΤΟ, με αυξημένη στρατιωτική και βιομηχανική συνεργασία ανάμεσα στο Παρίσι και το Λονδίνο. Προανήγγειλε σημαντικές ανακοινώσεις στην επικείμενη γαλλο-βρετανική σύνοδο κορυφής για την εμβάθυνση της συνεργασίας στην άμυνα, τις νέες τεχνολογίες, την ενέργεια και το διάστημα.
Στην πιο ανθρώπινη πτυχή της ομιλίας του, ο Μακρόν αναφέρθηκε στην ανάγκη να μην αποξενωθούν οι κοινωνίες των δύο χωρών μετά το Brexit. «Ας μη γίνει η Μάγχη ένα νέο σύνορο. Υπάρχουν 300.000 Γάλλοι που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και 150.000 Βρετανοί στη Γαλλία. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι νέοι μας θα συνεχίσουν να γνωρίζουν ο ένας τον άλλον», είπε, ζητώντας την ενίσχυση των ανταλλαγών φοιτητών, ερευνητών και καλλιτεχνών.
Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε η ανακοίνωση της παραχώρησης του περίφημου Ταπισερί της Μπαγιέ (Bayeux Tapestry) στο Ηνωμένο Βασίλειο – για πρώτη φορά μετά από 900 χρόνια. Ένα ιστορικό δάνειο στο πλαίσιο της επετείου για τα 1.000 χρόνια από τη γέννηση του Γουλιέλμου του Κατακτητή. Ο Μακρόν αστειεύτηκε λέγοντας ότι «χρειάστηκαν μάλλον περισσότερα χρόνια να ολοκληρωθεί αυτό το σχέδιο απ’ ό,τι τα κείμενα του Brexit», προκαλώντας γέλια στην αίθουσα.
Κλείνοντας, αναφέρθηκε με νόημα στον ρόλο των αλγορίθμων, των κοινωνικών δικτύων και της παραπληροφόρησης, που όπως είπε «απειλούν τη δημοκρατία και την ίδια την ικανότητα των λαών μας να αποφασίζουν». Υποστήριξε την ανάγκη για κοινή ρύθμιση και προστασία των δημοκρατιών από «μια νέα κυριαρχία βασισμένη στον σχεδιασμό αλγορίθμων αλλού».
Με μια ιστορική ρητορική αναφορά, ο Μακρόν ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας:
«Ζήτω το Ηνωμένο Βασίλειο. Ζήτω η Γαλλία. Πάμε μαζί, χέρι με χέρι, ώμο με ώμο. Αυτό είναι το κοινό μας πεπρωμένο.»
Ανταπόκριση ΕΡΤNews – Λονδίνο: Ευδοκία Λυμπέρη
www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις