ΛΑΡΙΣΑ
Bραβείο «επιχειρηματικής ιδέας» για το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Λάρισας (φωτο)

Mε μια μεγάλη, νέα επιτυχία έκλεισε για το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Λάρισας η φετινή χρονιά καθώς η 4μελής ομάδα του σχολείου που δημιούργησε, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος, τη νεοφυή – «Start Up» – επιχείρηση διαχείρισης ενέργειας με την επωνυμία «Photon IQ» συγκαταλέχθηκε ανάμεσα στις πέντε νικήτριες ομάδες του πανελλαδικού διαγωνισμού επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε το «American College of Τhessaloniki» («Α.C.T.» – a division ofAnatolia College), κερδίζοντας Βραβείο με χρηματικό έπαθλο. Mέγας χορηγός και σ΄ αυτή την προσπάθειά του σχολείου η γνωστή Λαρισινή βιομηχανία Αλουμινίου «Exalco A.E.».
Πρόκειται για τον 12o Διαγωνισμό Επιχειρηματικών Ιδεών “John & Mary Pappajohn Business PlanCompetition”, που διοργανώθηκε από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του A.C.T., διαγωνισμός που αποτελεί θεσμό προώθησης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Ο διαγωνισμός στοχεύει στην ανάδειξη και υποστήριξη καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων με έμφαση στη βιωσιμότητα, την τεχνολογική αρτιότητα και την επιχειρησιακή ετοιμότητα. Οι συμμετοχές αξιολογούνται βάσει του βαθμού καινοτομίας, της ωριμότητας της ιδέας, του αγοραστικού δυναμικού, του μοντέλου εσόδων και των δεξιοτήτων των επιχειρηματιών. Τα πέντε επικρατέστερα σχέδια επιβραβεύονται με χρηματικό έπαθλο ύψους 4.000 ευρώ έκαστο. Τα χρηματικά έπαθλα προσφέρει το ίδρυμα «John and Mary Pappajohn» που ίδρυσε ο ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας John Pappajohn.
Η μαθητική (εικονική) επιχείρηση “PHOTON IQ” (www.photoniq.gr ) της ομάδας των μαθητών του Προτύπου ΓΕΛ Λάρισας Κουτσογιάννη Ευαγγέλου, Γκανά Αστέριου, Κολιού Γρηγόρη και της μαθήτριας Μούστου Αναστασίας με υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος την οικονομολόγο εκπ/κό του σχολείου κ. Ουρανία Βαϊρακτάρη (ΠΕ80), συμμετέχοντας στο διαγωνισμό ανάμεσα σε δεκάδες σχολικές και φοιτητικές ομάδες είχε προκριθεί στους δώδεκα και την τελευταία εβδομάδα του σχολικού έτους (Πέμπτη, 26 Ιουνίου), συμμετείχε στη τελική φάση του διαγωνισμού στις εγκαταστάσεις του Αnatolia College στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, όπου, παρουσιάζοντας το έργο της στην 7μελή κριτική Επιτροπή, κέρδισε το (μετά χρηματικού επάθλου 4.000 ευρώ) Βραβείο της συμπερίληψής της στην 5άδα των νικητών. Το σχέδιο της “Photon IQ” αφορά σε μία ολιστική, τεχνολογικά προηγμένη πρόταση ενεργειακής διαχείρισης, βασισμένη στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της τεχνητής νοημοσύνης. Το προτεινόμενο πλάνο (business plan) αφορά μια πλατφόρμα που ενοποιεί την παραγωγή, αποθήκευση και βέλτιστη κατανάλωση ανανεώσιμης ενέργειας, στοχεύοντας σε ενεργειακά αυτόνομες κοινότητες. Η βράβευση της PHOTONIQ τεκμηριώνει την τεχνική και εμπορική αρτιότητα της πρότασης και ενισχύει τη δυναμική της για περαιτέρω εξέλιξη και δικτύωση με επενδυτές και φορείς καινοτομίας.
* Ο Διευθυντής του Προτύπου Γενικού Λυκείου Λάρισας κ. Χάρης Ανδρεόπουλος και ο Σύλλογος Διδασκόντων/-ουσών του σχολείου συγχαίρουν τους μαθητές και γι΄ αυτή τους την επιτυχία και τους εύχονται να συνεχίσουν να πορεύονται με τον ίδιο ζήλο κερδίζοντας και στο μέλλον ανάλογες διακρίσεις. Επίσης, ευχαριστίες εκφράζονται και για τη χορηγό του σχολείου βιομηχανία «ΕxalcoA.E.» η οποία με την οικονομική στήριξη που προσφέρει αποδεικνύει στην έγνοια της για την Εκπαίδευση και το ενδιαφέρον της για το σχολείο, τους μαθητές και τις ανάγκες τους ειδικά για την υλοποίηση προγραμμάτων καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.
Oι 5 βραβευθείσες ομάδες
Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού δημοσιοποίησε χθες το Anatolia College, ανακοινώνοντας επισήμως τις πέντε φετινές νικήτριες ομάδες που είναι:
- Δήμητρα Παντελάκη με την KORI, μια εφαρμογή που μετατρέπει την κάμερα του κινητού σε μια υψηλής ακρίβειας συσκευή παρακολούθησης της κόρης του ματιού για ιατρικούς σκοπούς.
- Ασπασία – Ραμόνα Σπυροπούλου με την LABMINDS, μια ψηφιακή πλατφόρμα που στοχεύει στην εύρεση κατάλληλων συμμετεχόντων σε έρευνες.
- Ουρανία Βαϊρακτάρη εκπ/κός κλ. ΠΕ80 Οικονομίας, με μαθητές/-τριες από το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Λάρισας με την PHOTON IQ, που προσφέρει ένα οικοσύστημα λύσεων ενεργειακής διαχείρισης και αυτονομία.
- Χρήστος Μουρελάτος με την STELLAR PHRONESIS, ένα σύστημα που λύνει προβλήματα αυτονομίας σε σύγχρονα συστήματα αυτοκίνησης.
- Ισαάκ Δάσσα με την VCLAVIS, μια web-based εφαρμογή που λύνει προβλήματα στον χώρο της μηχανικής πίεσης σε διαφορετικά περιβάλλοντα.
* Τη διαδικασία συντόνισε ο Διευθυντής του Κέντρου Επιχειρηματικότητας Δρ Νικόλαος Χουρβουλιάδης. Στην επταμελή κριτική επιτροπή συμμετείχαν επιτυχημένοι και ενεργοί στο οικοσύστημα επιχειρηματίες όπως ο Αναστάσιος Ανδρεάδης, CEO της STANTA, ο Δημήτρης Κουλέτσης, Business Development Manager, The People’s Trust, ο Δημήτρης Κουρτέσης, Coach και co-founder της Ideas Forward, ο Θρασύβουλος Μακιός, Business Angel και Managing Director της Green Development Investments, ο Νικόλαος Πέντζος, Πρόεδρος της ΖΑΝΑΕ, ο Δρ Κώστας Ρότσιος, Business Coordinator του ACT, και ο Νικόλαος Τακάς, CEO της Thermi Ventures.
Ο Διαγωνισμός Επιχειρηματικών Ιδεών “John & Mary Pappajohn Business Plan Competition” αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες του Κέντρου Επιχειρηματικότητας του ACT. Για περισσότερα από δέκα χρόνια στέκεται δίπλα στις νέες start-ups με σκοπό την υποστήριξη, την ενθάρρυνση και τη δικτύωσή τους. Κάθε χρόνο, περισσότερες από 60 start-ups διαγωνίζονται με σκοπό όχι μόνο το χρηματικό έπαθλο των 4.000 ευρώ, αλλά και τις ευκαιρίες εξέλιξης και δικτύωσης που προσφέρει ο Διαγωνισμός.
Το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του ACT υποστηρίζεται από την τράπεζα Black Sea Trade and Development Bank, την εταιρεία Pakketo και την εταιρεία ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ, κάνοντας εφικτή την πραγματοποίηση όλων των ετήσιων δράσεων και εκδηλώσεων του Κέντρου και προάγοντας την επιχειρηματικότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις