ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγορά ακινήτων: Πτώση στην οικοδομική δραστηριότητα

Σε κομβικό σημείο βρίσκεται η ελληνική αγορά ακινήτων καθώς τα θετικά πρόσημα της προηγούμενης περιόδου φαίνεται να δίνουν σταδιακά τη θέση τους σε ενδείξεις επιβράδυνσης. Η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική χτυπάει καμπανάκι καταγράφοντας μείωση της οικοδομικής και επενδυτικής δραστηριότητας.
Η τάση που αποτυπώνεται δείχνει να μην είναι συγκυριακή, καθώς αναδεικνύει χρόνιες παθογένειες στη χωροταξική και πολεοδομική πολιτική και την έλλειψη σαφών κανόνων.
Την ίδια ώρα η ζήτηση δεν μπορεί πλέον να παρακολουθήσει τον ρυθμό ανόδου των τιμών, εμφανίζοντας τα πρώτα δείγματα «κόπωσης», εξέλιξη η οποία εκτιμάται ότι θα αποτελέσει την απαρχή μιας διαδικασίας σταθεροποίησης, ενδεχομένως και διόρθωσης των τιμών, προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία στην αγορά.
Κατάρρευση
Τα πιο εντυπωσιακά και ταυτόχρονα ανησυχητικά στοιχεία αφορούν τη βουτιά της οικοδομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Μάρτιο του 2025 οι νέες άδειες οικοδομής κατοικιών παρουσίασαν μείωση 68% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024, ενώ ο όγκος νέας δόμησης συρρικνώθηκε κατά 63,4%. Στην Αττική, τα ποσοστά είναι εξίσου αποκαρδιωτικά: οι άδειες μειώθηκαν κατά 58%, η επιφάνεια κατά 55% και ο όγκος κατά 56%.
Ακόμη πιο καθοριστικό είναι το γεγονός ότι η πτώση δεν περιορίζεται σε έναν μήνα, αλλά αποτυπώνεται και στο α’ τρίμηνο του 2025 συνολικά. Η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας μείωση κατά 29,2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, μείωση κατά 43,5% στην επιφάνεια και μείωση κατά 33,3% στον όγκο, σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2024.
Αυτή η εξέλιξη συνδέεται άμεσα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ), η οποία δημιούργησε καθεστώς ανασφάλειας και ουσιαστικά πάγωσε επενδυτικές πρωτοβουλίες.
Ξένες επενδύσεις
Επίσης προγράμματα ενίσχυσης των νοικοκυριών μέσω της επιδότησης δανείων ή μισθωμάτων, αν και είναι κοινωνικά προς τη σωστή κατεύθυνση, αυξάνουν περαιτέρω την ήδη υπερβάλλουσα ζήτηση και εφόσον δεν συνδυαστούν με δραστικές πρωτοβουλίες τόνωσης της προσφοράς ακινήτων, δεν μπορούν να δώσουν βιώσιμη λύση στο συνεχώς αυξανόμενο στεγαστικό ζήτημα της χώρας.
Μέτρα
Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος στην αγορά ακινήτων, αναλυτές εκτιμούν ότι απαιτείται ευρύτερος εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός, που θα αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στην περιφέρεια και στην αποσυμφόρηση των μητροπολιτικών κέντρων, οδηγώντας σε μια ισόρροπη διασπορά της ζήτησης ακινήτων στο σύνολο της επικράτειας. Κεντρικοί άξονες του στρατηγικού σχεδιασμού θα πρέπει να είναι:
- Απλοποίηση των αδειοδοτήσεων και μείωση της γραφειοκρατίας.
- Θεσμική σταθερότητα στις χρήσεις γης και στο πολεοδομικό δίκαιο.
- Ανάπτυξη κατοικιών εκτός των περιοχών πίεσης, με κίνητρα για επενδύσεις στην περιφέρεια.
- Στήριξη της προσιτής κατοικίας, ώστε να καλυφθεί το κενό για τα νέα νοικοκυριά και τους οικονομικά ασθενέστερους.
Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
Πηγή: ot.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις