ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

“Για μια χούφτα δυναμίτη” στο θερινό “Απόλλων” – Αφιέρωμα στον Ενιο Μορικόνε

Οι «Σινεφίλ Δευτέρες» του ΚΕΜΕΣ σε συνδιοργάνωση με τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Φίλων Μουσικής ENNIO MORRICONE Ελλάδος» τιμούν τον θρυλικό Ιταλό συνθέτη Ένιο Μορικόνε με την προβολή της αριστουργηματικής ταινίας του Σέρτζιο Λεόνε «Ήταν κάποτε η επανάσταση» (aka «Κάτω τα κεφάλια»), τη Δευτέρα 14 Ιουλίου στις 20:30 στο Θερινό Cine Απόλλων.

Πριν την έναρξη θα προβληθούν δύο βίντεο χαιρετισμού από τον  Μάρκο Μορικόνε, γιο του συνθέτη και τον Αντρέα Λεόνε, γιος του σκηνοθέτη.

Στο χώρο θα διατίθεται προς πώληση η βιογραφία «Ennio Morricone: Η ιδιοφυϊα, ο άνθρωπος, ο πατέρας» του Μάρκο Μορικόνε, από τις εκδόσεις «Μετρονόμος», ενώ οι Σινεφίλ Δευτέρες θα δωρίσουν πέντε αντίτυπα σε ισάριθμους θεατές κατόπιν κλήρωσης.

Giù la testa (A Fistful of Dynamite)

(Ιταλία, 1971, έγχρωμη, διάρκεια 157’, διανομή: Park Circus)

Σκηνοθεσία: Σέρτζιο Λεόνε. Σενάριο: Σέρτζιο Λεόνε, Σέρτζιο Ντονάτι, Λουτσιάνο Βιντσενζόνι. Μουσική: Ένιο Μορικόνε. Παίζουν: Ροντ Στάιγκερ, Τζέιμς Κόμπερν, Ρομόλο Βάλι, Ρικ Μπατάλια.

Βραβεία: David di Donatello καλύτερης σκηνοθεσίας.

Στο Μεξικό της δεκαετίας του 1910, ένας άξεστος ληστής και ένας παλιός αγωνιστής του IRA, ειδικός στα εκρηκτικά, ενώνουν τις δυνάμεις τους και γίνονται ήρωες της επανάστασης.

Επαναστατικό γουέστερν, ορόσημο για το είδος, που έχει γίνει πια κλασικό. Ταυτόχρονα πολιτική τοιχογραφία εποχής, φιλμ ταξικό, ψυχαναλυτικό, με σπάνια αισθητική και πλανοθεσία. Η μουσική του Μορικόνε είναι ιδανική, απογειώνοντας την ταινία.

Η σύντομη κριτική αποτίμηση του Αλέξη Δερμεντζόγλου είναι: «Το μεγάλο στολίδι στο έργο του Λεόνε που πραγματοποιεί ιδεολογική, αισθητική, αλλά και μουσική (με τον Μορικόνε) στροφή στο έργο του. Είναι μια πεσιμιστική επίκαιρη τοιχογραφία, σχόλιο για το τέλος της επανάστασης και την αρχή της κατά μόνας δράσης. Παράλληλα η αισθητική πρόταση μέσα από την χρήση πλάνων σεκάνς ενθέτει πολλά ψυχολογικά γκρο-πλάνα και αναδρομές στο παρελθόν. Ο Μορικόνε αποφεύγει το επικό του ύφος και συνθέτει λυρικά με μια ποιητική «μουσικότητα».

Μετά το τέλος της προβολής ο κριτικός Αλέξης Δερμεντζόγλου θα αναλύσει το θέμα: «Οι τοιχογραφίες του Λεόνε και οι διαφοροποιήσεις του» και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Το «Ήταν κάποτε η επανάσταση» επιλέχθηκε για το πολλαπλά επίκαιρο και προφητικό του ιδεολογικό σχόλιο, 55 χρόνια νωρίτερα, τις αισθητικές του καινοτομίες και τις διαδικασίες στράτευσης και εξανθρωπισμού του ατόμου.

Με την προβολή αυτή, που πραγματοποιείται ανήμερα της επετείου της «Άλωσης της Βαστίλης» (1789), μίας ημέρας σύμβολο κατά της τυραννίας, που έχει μετατραπεί σε παγκόσμια σήμανση ελευθερίας, οι Σινεφίλ Δευτέρες εγκαινιάζουν το νέο αφιέρωμά τους, «Η πολιτική του τρόμου». Το αφιέρωμα αυτό διατηρεί μια άμεση επικαιρότητα, καθώς μέσω των επιλεγμένων ταινιών διαλογίζεται μία «πολιτική» της εξουσίας, επαναφοράς της «κανονικότητας», όταν αυτή αποκλίνει από την τρέχουσα αντίληψη. Η βία εκφράζεται με πολλούς τρόπους, όχι μόνο δια της κυριολεξίας, αλλά της παραποίησης της αλήθειας, ακόμα και την επαναφορά στην ηθική των ερωτικών σχέσεων.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες