ΛΑΡΙΣΑ
Μ. Χαρακόπουλος: Η Βουλή να διευκολύνει το έργο της Ευρωπαίας Εισαγγελέως (ηχητικό)

Οι εκλογές δεν είναι λύση στο πρόβλημα. Πρώτα από όλα, δεν υπάρχει κάποια εναλλακτική σοβαρή για να πούμε ότι διεκδικεί με αξιώσεις τη διακυβέρνηση σας χώρας. Και με δεδομένη την ευρύτερη αστάθεια που υπάρχει στην περιοχή νομίζω θα ήτανε ολέθριο το να πάμε σε εκλογές. Εκείνο που χρειάζεται είναι η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης να μετουσιωθεί σε πράξεις και να γίνουν ουσιαστικά βήματα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη γάγγραινα». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό TALK RADIO 989 FM και τον δημοσιογράφο κ. Γιώργο Ευγενίδη σχετικά με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ερωτηθείς αν υπάρχει ευθύνη της κυβέρνησης, ο Θεσσαλός πολιτικός απάντησε λέγοντας ότι «όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός λέει ότι αποτύχαμε, τι άλλο θέλετε να σας πω εγώ κ. Ευγενίδη; Όταν αυτή η κυβέρνηση -και προς τιμή της- συγκρότησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχει κάνει τόσα άλματα το ψηφιακό κράτος, είναι δυνατόν ένα ολόκληρο υπουργείο και ένας ολόκληρος κρατικός οργανισμός, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, να εξαρτάται από εξωτερικούς συμβούλους, τον λεγόμενο Τεχνικό Σύμβουλο; Δεν μπορεί, δηλαδή, να έχουμε ένα σύστημα του δημοσίου, ελεγχόμενο από την πολιτεία, από το ελληνικό κράτος, υποβολής των δηλώσεων και κατανομής των επιδοτήσεων;».
Να ακολουθηθεί το προηγούμενο της Χρυσής Αυγής
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «δεν τιμά τη χώρα το ότι η υπόθεση αυτή διερευνάται με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Εισαγγελέως. Βεβαίως, για να μην αδικούμε κανέναν, υπάρχουν διάφορες υποθέσεις που ελέγχονται από την ελληνική δικαιοσύνη. Αλλά νομίζω ότι από τη στιγμή που δημιουργείται αυτή η εικόνα, ότι εδώ έχουμε μια συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, όπως λέει η Ευρωπαία Εισαγγελέας, νομίζω ότι όλες αυτές οι υποθέσεις θα πρέπει να ελεγχθούν συγκεντρωτικά κατά το προηγούμενο που είχε κάνει ο Νίκος Δένδιας με τις υποθέσεις που αφορούσαν τότε την Χρυσή Αυγή. Δεν είναι μεμονωμένες υποθέσεις από τη στιγμή που υπήρχε ένα οργανωμένο κέντρο που συντόνιζε όλα αυτά».
Ερωτηθείς αν πρέπει να συσταθεί προανακριτική επιτροπή στη Βουλή απάντησε ότι η έρευνα «όταν σκοντάψει σε πρώην υπουργούς και οι ενέργειες αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια των καθηκόντων τους, ο δικαστής στέλνει την υπόθεση στην Βουλή, προκειμένου να αποφανθεί η Βουλή για τα περαιτέρω. Κατά την προσωπική μου γνώμη, με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, θεωρώ αδιανόητο να μην διευκολύνει η Βουλή το έργο της Ευρωπαίας Εισαγγελέως. Οτιδήποτε άλλο θα θεωρηθεί ως απόπειρα συγκάλυψης -φοβούμαι- και δεν πρέπει να στείλουμε τέτοια μηνύματα στην ελληνική κοινωνία».
Οσμή σκανδάλου και στις αποζημιώσεις για Daniel…
Ο κυβερνητικός βουλευτής επέμεινε, επίσης, στο ζήτημα των αποζημιώσεων των ζημιών από την πλημμύρα Daniel, σημειώνοντας ότι «επιτρέψτε μου, όμως, να πω και κάτι ακόμη, το οποίο θα το συναντήσουμε πιστεύω τις επόμενες ημέρες. Πόσω δε μάλλον εάν οι νόμιμες επισυνδέσεις συνεχίστηκαν και μετά τον Daniel. Διότι από αυτή την καταστροφή που μας βρήκε, για να αντιμετωπίσει η πολιτεία τις συνέπειες και να στηρίξει τους παραγωγούς με καλή διάθεση και καλή πρόθεση, προχώρησε στην εκπόνηση ενός προγράμματος στήριξης των καλλιεργητών που πλημμύρισαν τα χωράφια τους, κυρίως στην περιοχή της Κάρλας. Το πρόγραμμα είχε κάποιες αστοχίες, εξαρχής. Είχε κάποιες αδικίες εξ αρχής. Κάποιος που καλλιεργεί ντομάτα δεν μπορεί να καλλιεργήσει και δεύτερη χρονιά ντομάτα. Κάποιος που καλλιεργούσε σιτηρά δεν σημαίνει ότι και του χρόνου θα καλλιεργούσε σιτηρά. Είναι πολύ μεγάλες οι διαφορές. Αν καλλιεργούσες σιτάρι έπαιρνες 83 ευρώ το στρέμμα αποζημίωση για 2 χρόνια. Εάν καλλιεργούσες ντομάτα έπαιρνες 560 ευρώ το στρέμμα για 2 χρονιές. Είναι τεράστιες οι διαφορές -σχεδόν 1.000 ευρώ η διαφορά στην καλλιέργεια.
Είχε, λοιπόν, εν τη γενέσει του αδικία. Στην πορεία, όμως, πληροφορούμαστε διάφορα άλλα, και βοά ο κάμπος και αναγκάστηκα και τα είπα και δημόσια αρχές του χρόνου, κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε η ΔΗΜΤΟ Φαρσάλων της Νέας Δημοκρατίας, με κεντρικό καλεσμένο τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρη Παπαστεργίου. Και του είπα τότε, γιατί θέλουμε το ψηφιακό κράτος; Για να έχουμε διαφάνεια και ταχύτητα στις διαδικασίες. Και ρώτησα τον υπουργό αν τον κάλεσε η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να συνεργαστούν. Διότι βοά ο κάμπος ότι δόθηκαν αποζημιώσεις σε ανθρώπους που δεν έπρεπε, τη στιγμή που άλλοι που δικαιούνται δεν έχουν λάβει δίκαιες αποζημιώσεις. Κυκλοφορεί εντόνως ότι μετά την καταστροφή του Daniel, άνοιξε το ΟΣΔΕ, το σύστημα δηλώσεων καλλιέργειας δηλαδή, και κάνανε πολλοί τροποποιητικές δηλώσεις. Αυτό που ακούγεται στην Θεσσαλία είναι ότι είχαν εσωτερική πληροφόρηση για το ύψος των αποζημιώσεων και αρχίσαν να δηλώνουν όλοι ότι καλλιέργησαν ντομάτες σε κτήματα που δεν ήταν καλλιεργημένα με ντομάτα.
Μιλούμε για τα 180.000 στρέμματα που πλημμύρισαν στην περιοχή της Κάρλας, ότι υπήρχαν τέτοιες διορθώσεις, ότι δηλώθηκαν παραγωγικές καλλιέργειες φιστικιών, ενώ δεν ήταν παραγωγικές καλλιέργειες φιστικιών. Λοιπόν, αυτά όλα μπορούνε να διασταυρωθούν. Και το είπα και δημόσια κατ’ επανάληψη και σε συναντήσεις με αγρότες που ήρθαν και με συνάντησαν κατ’ επανάληψη, μπορούν να διασταυρωθούν με τις φωτογραφίες του δορυφόρου πριν την καταστροφή. Να δούμε τι καλλιεργούσε ο καθένας και να διασκεδαστούν αν είναι αυτές οι φήμες ψευδείς. Να υπάρξουν σαφείς απαντήσεις, διότι δηλητηριάζουν τον κόσμο και ιδιαίτερα έναν κόσμο ο οποίος αναμένει ακόμη αποζημιώσεις για το φυτικό κεφάλαιο από την ΑΡΩΓΗ και δεν έχει λάβει, ένα κόσμο που αναμένει αποζημιώσεις για τις ζημιές που έχει υποστεί από φερτά υλικά και 2 χρόνια δεν καλλιεργεί και είναι στο περίμενε… Σε 2 μήνες συμπληρώνουμε 2 χρόνια από τον Daniel. Υπάρχει κόσμος ο οποίος ακόμη δεν έχει αποζημιωθεί. Κάποιοι σκανδαλίζονται υπέρμετρα σε σχέση με όλους εμάς τους υπόλοιπους όταν υπάρχει αυτό το πάρτι εκατομμυρίων και αδιαφάνειας».
Υπάρχουν έντιμοι δημόσιοι λειτουργοί
Τέλος, ο έμπειρος κοινοβουλευτικός εξιστόρησε πώς κατά τη θητεία του ως αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν υπέγραψε την Απόφαση για την επιχορήγηση εκατομμυρίων στις αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις. Όπως είπε «τότε μου προωθήθηκε αρμοδίως ένα σχέδιο υπουργικής απόφασης για τη χρηματοδότηση των αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων, ΠΑΣΕΓΕΣ ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, με 3 εκατομμύρια ευρώ από τα ασφάλιστρα που κατέβαλαν οι αγρότες στον ΕΛΓΑ.
Μου φάνηκε λίγο περίεργο και ζήτησα να ενημερωθώ περαιτέρω. Ήρθε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Συνεργατισμού, καλή του ώρα όπου κι αν είναι, ένας έντιμος δημόσιος λειτουργός, ο Αντώνης Σοφρωνάς, συνταξιούχος πια. Μου λέει κύριε υπουργέ εγώ σε λίγο καιρό θα συνταξιοδοτηθώ, η εισήγησή μου προς όλους τους προκατόχους σας ήταν να μη γράψουν “εγκρίνω”, να μην υπογράψουν αυτήν την υπουργική απόφαση. Διότι αυτές οι οργανώσεις ποτέ δεν απέδωσαν λογαριασμό με παραστατικά, δεν ενημέρωσαν ποτέ τι κάνουν αυτά τα χρήματα που λαμβάνουν. Οι δυο εξ αυτών, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ ήταν ουσιαστικά σφραγίδες, και η ΠΑΣΕΓΕΣ ήταν, επίσης, σε παρακμή.
Και από τη στιγμή που δεν τηρούνταν οι προδιαγραφές αυτές τηλεφώνησα στο τριψήφιο στον τότε πρωθυπουργό, τον Αντώνη Σαμαρά, και του είπα “κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν μπορώ να το υπογράψω αυτό. Θα το στείλω στον οικονομικό εισαγγελέα”. Ο πρωθυπουργός συμφώνησε. Τον συνάντησα, μάλιστα, τις επόμενες μέρες και είπαμε ότι αυτά τα 3 εκατομμύρια που πηγαίναν στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, θα δίδονταν σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών και κτηνοτρόφων. Δυστυχώς, η πορεία αυτής της υπόθεσης δεν ευοδώθηκε πλήρως. Βεβαίως, κανείς μετέπειτα από εμένα -γιατί γνωρίζετε ότι παραιτήθηκα για τη γνωστή υπόθεση του γάλακτος- δεν τόλμησε να υπογράψει τέτοια υπουργική απόφαση, σκανδαλώδη, δίνοντας 3 εκατομμύρια σε οργανώσεις-σφραγίδες κατά κύριο λόγο. Αλλά ο οικονομικός έλεγχος δεν οδήγησε πουθενά, εξ όσων πληροφορήθηκα. Κάποιοι εξ αυτών είπαν ότι το αρχείο τους καταστράφηκε γιατί ήταν στο υπόγειο και πλημμύρισε, κάποιοι άλλοι ότι κάναν μετακόμιση των γραφείων τους και στη μετακόμιση χάθηκαν τα αρχεία τους, οπότε δεν υπήρχε δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου.
Αλλά και τα χρήματα αυτά, τελικώς, δεν δόθηκαν σε οικογένειες πολυτέκνων αγροτών και κτηνοτρόφων, όπως είχαμε δεσμευτεί -υπήρξε και αλλαγή κυβέρνησης. Αλλά όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχουν έντιμοι δημόσιοι λειτουργοί. Αρκεί να έχει κανείς ανοιχτά αυτιά για τους ακούσει, αρκεί να έχει διάθεση να συνεργαστεί και να αποπνέει και εμπιστοσύνη σε αυτούς».
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις