Life & Style

Πώς χωρίζουν οι Έλληνες; Μελέτη αποκαλύπτει τους 3 τρόπους που επιλέγουν

Με θόρυβο και τσακωμούς ή με φιλικό τόνο και μια εσάνς… Σουηδίας; Νεότερη μελέτη εστιασμένη στην ελληνική πραγματικότητα αποκαλύπτει τους τρόπους με τους οποίους μια σχέση φτάνει στο τέλος της

Οι λόγοι που οδηγούν σε έναν χωρισμό ποικίλουν. Μπορεί να είναι μια απλή ασυμφωνία χαρακτήρων ή ένα τρίτο πρόσωπο που κατάφερε να αποδυναμώσει το δεσμό. Αν και πολλές μελέτες έχουν εξετάσει τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι χωρίζουν, λίγες έχουν εξετάσει προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο οι χωρισμοί συμβαίνουν, ειδικά στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης κουλτούρας, όπως η ελληνική. Μια νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Personality and Individual Differences ρίχνει φως στο πώς χωρίζουν οι Έλληνες, συμπληρώνοντας αυτό το κενό.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι θα βιώσουν το τέλος μιας σχέσης, είτε με δική τους πρωτοβουλία είτε με πρωτοβουλία του συντρόφου τους. Επειδή αυτό το φαινόμενο είναι σχετικά κοινό και οδυνηρό, ήθελα να μάθω πώς το κάνουν οι άνθρωποι στην πράξη, κάτι που η παρούσα έρευνα είχε ως στόχο να διερευνήσει», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Μενέλαος Αποστόλου, καθηγητής εξελικτικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Οι τρεις στρατηγικές του χωρισμού

Η μελέτη αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν κυρίως τρεις γενικές στρατηγικές για να βάλουν τέλος σε μια ερωτική σχέση, οι οποίες περιλαμβάνουν συνολικά 45 διαφορετικούς τρόπους. Οι περισσότεροι επιλέγουν την οδό της ειλικρίνειας και της ευγένειας: εξηγούν τους λόγους τους, επιδιώκουν έναν όσο το δυνατόν πιο πολιτισμένο χωρισμό και προσπαθούν να κρατήσουν τις ισορροπίες. Υπάρχει όμως και μια μικρότερη ομάδα που διαλέγει πιο «κρυφές» ή απότομες μεθόδους: εξαφανίζονται ξαφνικά, αποφεύγουν τη συζήτηση ή στέλνουν το μήνυμα έμμεσα, ακόμη και μέσω τρίτων.

Οι ερευνητές πήγαν ένα βήμα παρακάτω και μελέτησαν αν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας επηρεάζουν τον τρόπο που επιλέγουμε να χωρίσουμε. Η ευγένεια, για παράδειγμα, σχετίζεται με πιο ήπιες και ξεκάθαρες στρατηγικές, ενώ άτομα με πιο «σκοτεινά» χαρακτηριστικά, όπως ναρκισσισμό, μακιαβελισμό ή ψυχοπαθητικές τάσεις (γνωστά ως «Σκοτεινή Τριάδα»), τείνουν να χρησιμοποιούν πιο επιθετικούς ή χειριστικούς τρόπους. Για παράδειγμα, οι συμμετέχοντες με υψηλότερα επίπεδα ψυχοπάθειας, ένα χαρακτηριστικό που συνδέεται με την παρορμητικότητα και την έλλειψη ενσυναίσθησης, ήταν πιο επιρρεπείς στο να κατηγορούν τον σύντροφό τους για τον χωρισμό. Σε γενικές γραμμές όμως, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας είχαν μικρή επίδραση στις στρατηγικές που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι.

Πηγή: ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες