ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Πήλιο: Ποιοι και πώς θα χτίζουν σε οικισμούς με κάτω από 2.000 κατοίκους

Ανατροπές φέρνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη δόμηση εκτός σχεδίου σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, επιχειρώντας να εξισορροπήσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας με τη μακρόχρονη πραγματικότητα της επαρχίας. Με νέα τροπολογία που κατατέθηκε χθες αργά το βράδυ στη Βουλή, κατηγοριοποιούνται τα οικόπεδα σε δύο ζώνες, βάσει του πληθυσμού των οικισμών, αναθεωρώντας προηγούμενες ρυθμίσεις που είχαν προκαλέσει αντιδράσεις.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι οικισμοί χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
Οικισμοί έως 700 κατοίκους
Για τους μικρούς αυτούς οικισμούς, διατηρείται η δυνατότητα δόμησης σε εκτάσεις που βρίσκονται στην περιφερειακή ζώνη (γνωστή ως Ζώνη Γ), υπό την προϋπόθεση ύπαρξης ειδικής τεκμηρίωσης. Η περιοχή αυτή επανακαθορίζεται πλέον ως Ζώνη Ανάπτυξης Οικισμών (ΖΑΟ), προσφέροντας μεγαλύτερη ευελιξία στον πολεοδομικό σχεδιασμό.
Οικόπεδα μεταξύ 500 τ.μ. και 2.000 τ.μ. θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα εφόσον διαθέτουν πρόσωπο τουλάχιστον 10 μέτρων σε κοινόχρηστη οδό. Το ελάχιστο αυτό όριο, όπως και οι λοιποί όροι δόμησης, θα εξειδικεύονται με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα οριοθέτησης κάθε οικισμού, ενώ το κτίσμα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 5 μέτρα από τον άξονα της οδού.
Οικισμοί από 701 έως 2.000 κατοίκους
Για τη δεύτερη κατηγορία οικισμών, επανέρχονται οι ρυθμίσεις περί παρεκκλίσεων δόμησης, μέσω της θεσμοθέτησης Περιοχών Ειδικών Χρήσεων (ΠΕΧ). Οι περιοχές αυτές θα εκτείνονται πέραν των βασικών ορίων του οικισμού, δίνοντας δυνατότητα δόμησης σε εκτάσεις εντός της Ζώνης Γ.
Τα οικόπεδα σε αυτούς τους οικισμούς θα θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα εφόσον διαθέτουν εμβαδόν από 2.000 έως 4.000 τ.μ. και πρόσωπο τουλάχιστον 15 μέτρων σε κοινόχρηστη οδό. Με αυτόν τον τρόπο, αποτρέπεται η αυστηρή υπαγωγή τους σε καθεστώς εκτός σχεδίου, που απαιτεί τουλάχιστον 4 στρέμματα για δόμηση.
Διατήρηση δικαιωμάτων και μεταβατικότητα
Η τροπολογία δίνει έμφαση στη νομική κατοχύρωση παλαιών οικοπέδων: Όσες εκτάσεις δημιουργήθηκαν νομίμως βάσει παλαιότερων οριοθετήσεων, θεωρούνται αυτομάτως άρτιες και οικοδομήσιμες, εφόσον πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια προσώπου και απόστασης από τον δρόμο.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε τη ρύθμιση τονίζοντας ότι αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών – υπολογίζεται ότι καλύπτει περίπου το 90% των ιδιοκτητών μικρών οικοπέδων στην ύπαιθρο, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί από την αυστηρή ερμηνεία του ΣτΕ.
Τι προβλέπεται από εδώ και πέρα
Μελλοντικά, οι νέοι όροι και περιορισμοί δόμησης θα εξειδικεύονται μέσω Προεδρικού Διατάγματος, κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Περιβάλλοντος, ενώ θα μπορούν να καθορίζονται ειδικές χρήσεις γης και όροι προστασίας της φυσιογνωμίας κάθε περιοχής.
Η νέα τροπολογία επιχειρεί να επιλύσει ένα από τα πιο σύνθετα και χρονίζοντα ζητήματα στην ελληνική χωροταξία, προσφέροντας ευελιξία στους πολίτες και καθοδήγηση στους μελετητές, στο πλαίσιο των επικείμενων πολεοδομικών σχεδιασμών.
Πηγή: thenewspaper.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις