ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ
Ο πληθωρισμός «φρενάρει» τις αγορές φαρμάκων που δεν αποζημιώνονται

Ελκυστικός μπορεί να δείχνει ο χώρος του φαρμακείου για όσους αναζητούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους, αντιμετωπίζοντας ήσσονος σημασίας προβλήματα της καθημερινότητάς τους.
Μικρά μυστικά από τον ειδικό, που είναι ο φαρμακοποιός μας, μπορούν να δώσουν λύσεις σε καταστάσεις που μας ενοχλούν. Μια σειρά από καταναλωτικά προϊόντα υγείας είναι εκεί για να βελτιώσουν την εικόνα του δέρματός μας, να βοηθήσουν σε ήπια προβλήματα πέψης, να «πάρουν» το βήχα και το κρύωμα. Όσο για τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής, έρχονται για να αυξήσουν την ενέργειά μας, να μας υποστηρίξουν στη δίαιτα που κάνουμε για να χάσουμε περιττά κιλά, να προλάβουμε τη φυσική φθορά από το πέρασμα του χρόνου.
Η αγορά καταναλωτικών προϊόντων υγείας, αφορά σκευάσματα που δεν είναι υποχρεωτικό να συνταγογραφηθούν από γιατρό, οπότε η προμήθειά τους είναι θέμα επιλογής του κάθε ενδιαφερόμενου και επιβαρύνει τον προσωπικό του προϋπολογισμό.
Η σύσταση από φαρμακοποιό παραμένει βασική, ειδικά σε ευαίσθητες κατηγορίες ή κατηγορίες όπου η γνώση των καταναλωτών είναι περιορισμένη


Συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες συμβάλλουν στην αυτοθεραπεία ήπιων καταστάσεων υγείας
Οι πωλήσεις των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) αυξάνονται διεθνώς, φτάνοντας περίπου τα 200 δις. δολ. στο τέλος του 2024, από 150 δις. δολ. το 2020, με έναν ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 6%, ποσοστό αυξημένο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την περίοδο πριν την πανδημία, σύμφωνα με την εταιρεία μελετών υγείας IQVIA, η οποία παρατήρησε «αναταράξεις» την τελευταία διετία, ως τον απόηχο της πανδημίας, των προβλημάτων εφοδιασμού της φαρμακευτικής αγοράς και του πληθωρισμού.
Παρά τα εμπόδια, τα προϊόντα που αφορούν το πεπτικό σύστημα και τα δερματολογικά προϊόντα, παίρνουν το προβάδισμα, έναντι των προϊόντων για το βήχα, το κρυολόγημα και το αναπνευστικό, τα οποία εμφάνισαν αστάθεια στη ζήτησή τους.
Λιγότερες πωλήσεις
Στο «φρένο» ανάπτυξης της αγοράς, η IQVIA παρατηρεί ότι έχουν μειωθεί τα περιστατικά κρυολογήματος και γρίπης, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και οι τιμές των προϊόντων, που σε συνδυασμό με την άνοδο του πληθωρισμού, επιβαρύνουν την τσέπη των καταναλωτών, οδηγώντας και σε μείωση του όγκου των σκευασμάτων που πωλούνται.
Εντούτοις, τους τελευταίους έξι μήνες του 2024 παρατηρήθηκε αύξηση του όγκου πωλήσεων, ιδίως στη δυτική Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, σε αντίθεση με την κεντρική και ανατολική Ευρώπη που αντιμετωπίζει υψηλό πληθωρισμό, ενώ στη Β. Αμερική, οι καταναλωτές στρέφονται σε φθηνότερα κανάλια.
Νέες κατηγορίες
Οι καταναλωτές πλέον δείχνουν έμφαση στην υγεία του πεπτικού συστήματος, ιδίως στα προβιοτικά, ενώ δείχνουν να ευαισθητοποιούνται περισσότερο για το μικροβίωμα του εντέρου καθώς και για τα καθαρκτικά, για τα οποία μάλιστα εκπαιδεύονται για την ασφαλή χρήση τους.
Αντίστοιχο ενδιαφέρον υπάρχει και για τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα συμπληρώματα διατροφής.
Η IQVIA επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο κανάλι διανομής των σκευασμάτων αυτών είναι το φυσικό φαρμακείο, δίνοντας έμφαση στην επικοινωνία των επαγγελματιών υγείας με τους καταναλωτές, παρότι θεωρεί απαραίτητη την ενίσχυση της διαδικτυακής παρουσίας με την παροχή αξιόπιστων πληροφοριών και περιεχομένου που ενδιαφέρει.
«Η σύσταση από έναν φαρμακοποιό ή άλλον επαγγελματία υγείας παραμένει βασικός μοχλός πωλήσεων, ειδικά σε ευαίσθητες κατηγορίες ή κατηγορίες όπου η γνώση των καταναλωτών είναι περιορισμένη», επισημαίνεται στη σχετική μελέτη, αν και τονίζεται επίσης ότι «Ωστόσο, μια σειρά από μεταβαλλόμενες δυναμικές απαιτούν ολοένα και περισσότερο την εξέλιξη των μοντέλων εμπλοκής των επαγγελματιών υγείας και την υιοθέτηση ψηφιακών προσεγγίσεων, καθώς και προσωπικές επισκέψεις».
Ταυτόχρονα κάνει λόγο για εστίαση στην καινοτομία προϊόντων για την κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών. Η επένδυση στην έρευνα και την ανάπτυξη για τη δημιουργία λύσεων που αντιμετωπίζουν τις αναδυόμενες τάσεις υγείας μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη της κατηγορίας.
Οι κατηγορίες
Από το σύνολο της αγοράς των μη συνταγογραφουμένων φαρμάκων, η κατηγορία του αναπνευστικού (συνταγές για αντιμετώπιση του βήχα, της γρίπης και του κρυολογήματος) παραμένει στην πρώτη θέση καλύπτοντας το 23% της αγοράς, ακολουθούν οι βιταμίνες, τα συμπληρώματα διατροφής και τα τονωτικά, με ποσοστό 18,8% της αγοράς, τα προϊόντα για το πεπτικό σύστημα απορροφούν το 15,6% της αγοράς, ενώ τα αναλγητικά το 15,4%. Τα δερματολογικά προϊόντα αφορούν το 7,9% των επιλογών των καταναλωτών και ακολουθούν οι υπόλοιπες κατηγορίες μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων με 19,4%.
Πηγή: in.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις