ΛΑΡΙΣΑ
Πώς θα διατεθούν οι επενδύσεις 40 εκατ. της «Μπάρμπα Στάθης» – Κομβικής σημασίας το εργοστάσιο στη Λάρισα

Αναπτυξιακό πλάνο «πρωταθλητισμού» έχει εκπονήσει για την επόμενη πενταετία η Μπάρμπα Στάθης, η οποία από την αρχή του έτους έχει περάσει στον έλεγχο της Ideal Holdings.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός προβλέπει κεφάλαια ύψους 40 εκατ. ευρώ και αφορά επενδύσεις που εστιάζουν στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικής αλλά και στη βελτιστοποίηση του διαμετακομιστικού δικτύου της εταιρείας. Πιο αναλυτικά, προτεραιότητα δίνεται στην επέκταση της δυναμικής στο logistic center στη Σίνδο όπου δρομολογείται η δημιουργία νέων υποδομών για την προσθήκη 5.000 παλετοθέσεων.
Σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσει η δημιουργία ενός ακόμα αποθηκευτικού κέντρου στην Αθήνα. Συνολικά τα δύο αυτά πρότζεκτ θα απορροφήσουν κεφάλαια 12 εκατ. ευρώ. Το εργοστάσιο στη Λάρισα Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Λάρισας, ο σχεδιασμός προβλέπει κεφάλαια ύψους 28 εκατ. ευρώ και τοποθετεί την έναρξη των εργασιών για την επανενεργοποίηση του πρώην εργοστασίου Froza το 2026.
Η νέα μονάδα, που προβλέπεται να δημιουργήσει 120 θέσεις εργασίας, εκτιμάται ότι θα διπλασιάσει την παραγωγική δυναμική της εταιρείας. Παράλληλα, στην ίδια περιοχή θα δημιουργηθεί και νέο πλήρως αυτοτοματοποιημένο logistic center. Η παραγωγική παρουσία Σημειώνεται ότι η υφιστάμενη παραγωγική παρουσία της Μπάρμπα Στάθης αφορά τρία εργοστάσια: δύο στη Σίνδο για κατεψυγμένα προϊόντα και για φρέσκες σαλάτες, καθώς και ένα για την παραγωγή προϊόντων στον ατμό στα Ριζά της Πέλλας από την πρόσφατη εξαγορά της Χαλβατζής Μακεδονική.
Η προσδοκώμενη αύξηση της παραγωγής έχει στόχο την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας της εταιρείας, η οποία σήμερα κυμαίνεται στο 10%-12% του τζίρου, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκεται η κατάκτηση της ηγετικής θέσης σε όλες τις κατηγορίες δραστηριοποίησης στην εγχώρια αγορά.
Φυτικά γεύματα και healthy bowls
Αιχμή του δόρατος για την επόμενη μέρα της Μπάρμπα Στάθης είναι τα φυτικά έτοιμα γεύματα και τα «healthy bowls», που «απαντούν» τόσο στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική κρίση όσο και στις ανερχόμενες καταναλωτικές συνήθειες των καταναλωτών του μέλλοντος.
Η μεριδιακή δυναμική της Μπάρμπα Στάθης, με βάση τα όσα ανέφερε ο CEO Νικήτας Ποθουλάκης, διαμορφώνεται σε αξία στο 53% στα κατεψυγμένα λαχανικά, ενώ ένα επιπλέον 6% αφορά την παραγωγή κωδικών ιδιωτικής ετικέτας.
Στις φρέσκες σαλάτες, το μερίδιο κυμαίνεται στο 15% στα επώνυμα προϊόντα και περί το 25% αφορά συνεργασίες ιδιωτικής ετικέτας, ενώ στα λαχανικά στον ατμό το μερίδιο ανέρχεται στο 12%.
Κατά την περσινή χρήση ο Όμιλος Μπάρμπα Στάθης εμφάνισε έσοδα 121,2 εκατ. ευρώ, το προσαρμοσμένο λειτουργικό EBITDA διαμορφώθηκε σε 13,9 εκατ. ευρώ, εξαιρουμένων των αμοιβών διαχείρισης της μητρικής εταιρείας (-5% σε σχέση με το 2023 από την απόφαση για στήριξη τιμών καταναλωτή και παραγωγών). Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 91 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που προέρχεται κατά κύριο λόγο από την πώληση της συμμετοχής της θυγατρικής Μ. Αραμπατζής, ποσού 76,9 εκατ. ευρώ, καθώς και από την είσπραξη μερισμάτων 8,6 εκατ. ευρώ.
Πηγή: naftemporiki.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις