ΛΑΡΙΣΑ
Λάρισα: Σύμμαχος των μελισσοκόμων το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Μελισσοκομίας – Παρουσιάστηκε κοκτέιλ με απόσταγμα από μέλι

O σημαντικός ρόλος που έχει επιτελέσει το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Μελισσοκομίας, που λειτουργεί στο συγκρότημα «Γαιόπολις» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα, αναδείχθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου λειτουργίας του.
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Παπαχριστοφόρου, επίκουρο καθηγητή Εφαρμοσμένης Μελισσοκομίας στο Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, «κινηθήκαμε σε τρεις άξονες. Ο πρώτος ήταν η εκπαίδευση στη μελισσοκομία των φοιτητών και φοιτητριών, κυρίως, του τμήματος, αλλά και όχι μόνο, καθώς ήρθαν και φοιτητές και φοιτήτριες από άλλα τμήματα. Ήρθαν, επίσης, και άνθρωποι από Κέντρα Διά Βίου Μάθησης στο εργαστήριο και εκπαιδεύτηκαν σε ανάλυση. Ο δεύτερος είναι η έρευνα, καθώς έχουμε μπει δυναμικά σε αυτήν. Ξεκινήσαμε τέσσερις διδακτορικές διατριβές. Ο τρίτος είναι οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι, με τους οποίους είμαστε σε αλληλεπίδραση. Ανοίγουμε το εργαστήριο στους μελισσοκόμους της Θεσσαλίας, κατά κύριο λόγο, και μετά όλης της χώρας. Διοργανώνουμε συναντήσεις μαζί τους και συναποφασίζουμε το πού θα στραφεί η έρευνα ανάλογα με τις ανάγκες τους».
Ο κ. Παπαχριστοφόρου εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της μελισσοκομίας στη Θεσσαλία, σημειώνοντας πως η περιφέρεια έχει μεγάλη δυναμική. «Θα μπορούσε να είναι η νούμερο ένα περιφέρεια της χώρας. Μέχρι τώρα, τουλάχιστον τοπικά, δεν είχε επιστημονική στήριξη. Τώρα, όμως, θα έχει», κατέληξε. Στη συνέχεια της εκδήλωσης, η Δρ Μαρία Μπουγά, από το Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και αρχισυντάκτρια του Journal of Apicultural Research, ανέπτυξε το θέμα «Η κλιματική αλλαγή καθιστά τη διατήρηση των ντόπιων πληθυσμών μελισσών αναγκαία», ενώ για το πρόγραμμα «Bee Autism» μίλησαν οι κ.κ. Ευτυχία Ευαγγελοπούλου, ειδική παιδαγωγός ΠΑΜΑΚ, φοιτήτρια του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Ηλίας-Ραφαήλ Μπαρσάκης, φοιτητής του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, στο κτήριο Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Μελισσοκομίας, ΤΕΖΠ.
Κοκτέιλ από μέλι
Το ευοίωνο μέλλον του κλάδου αποδεικνύεται και από τη δράση «BeeDay Get Together!», που φιλοξενήθηκε με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Μελισσών στο JOIST Innovation Park στη Λάρισα. Μια εκδήλωση αφιερωμένη στους επικονιαστές, τη βιοποικιλότητα και τη βιώσιμη γεωργία, η οποία διοργανώθηκε από την ομάδα του BeeDay Larisa και τον φορέα «Βόμβος Ecobuzz».
Ο ιδρυτής του BeeDay, Ιωάννης Σενκό, παρουσίασε τα μελλοντικά σχέδια και τις συνεργασίες του εγχειρήματος, ενώ οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να δουν και να δοκιμάσουν κι ένα κοκτέιλ με απόσταγμα από μέλι. «Επρόκειτο για ένα ποτό με παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, όπως χαμομήλι και άλλα βότανα από τον Όλυμπο και απόσταγμα από μέλι. Στη Χαλκιδική, υπάρχει ένα αντίστοιχο προϊόν ΠΟΠ μουντοβίνας κι εμείς θέλουμε να το εντάξουμε και στη Λάρισα. Έτσι, στα ήδη γνωστά στην περιοχή αποστάγματα, όπως είναι το τσίπουρο με γλυκάνισο ή και χωρίς, εμείς παρουσιάζουμε ένα νέο», δήλωσε ο Ιωάννης Σενκό.
Η δημιουργός του κοκτέιλ, bartender, Άννα-Μαρία Σαμουλαδά, από το μπαρ «Λολίτα», εξήγησε τη διαδικασία: «Αντικαθιστούμε το αρχικό συστατικό, που είναι το ουίσκι, με μουντοβίνα, που είναι ένα απόσταγμα από μέλι και υπολείμματα μελιού. Δημιουργείται από τη ζύμωση, κάτι σαν “τσιπουρόμελο”, και το χρησιμοποιούμε με ένα σιρόπι μελιού, που είναι αρωματισμένο με χαμομήλι. Είναι ένα “βαρύ” ποτό, καθώς έχει περίπου 38% αλκοόλ, και είναι αρωματισμένο με λεμόνι».
Πηγή: ypaithros.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις