ΛΑΡΙΣΑ
Κόκκαλης για νομοσχέδιο περί «βιώσιμης ανάπτυξης»: 15 λόγοι που δείχνουν ότι είναι καταδικασμένο να αποτύχει, ευνοεί τους «μεγάλους» (βίντεο)

Για ένα νομοσχέδιο που αποτυγχάνει τον στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης και ευνοεί σκανδαλωδώς τους «μεγάλους» έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής, ο Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας ως εισηγητής, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον παραγωγικό μετασχηματισμό της Ελληνικής οικονομίας.
Συγκεκριμένα ο κ. Κόκκαλης ανέφερε: «Να ξεκινήσω πρώτα με τον σκοπό του νομοσχεδίου σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση αυτού. Ο σκοπός είναι η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία τι περιλαμβάνει; Τη μείωση των ανισοτήτων. Περιλαμβάνει την αντιμετώπιση του δημογραφικού, αλλά κυρίως και τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.
Αλήθεια, πετυχαίνει τους στόχους, τους σκοπούς; Έχουμε τουλάχιστον δεκαπέντε λόγους, τους οποίους θα επικαλεστούμε, εξαιτίας των οποίων δεν πετυχαίνει τους σκοπούς αυτό το νομοσχέδιο. Το γεγονός ότι έρχεται να τροποποιήσει τον ίδιο το νόμο, της ίδιας Κυβέρνησης του 2022, σημαίνει παραδοχή αποτυχίας, ξεκάθαρα! Δεν θα θυμίσω για ακόμη μια φορά -γιατί μπορεί να πει κάποιος μα, είστε τοξικός, λαϊκιστής, το 2022. Τι έλεγε ο κ. Γεωργιάδης; «Δεσμεύομαι προσωπικά ότι όλα τα καθεστώτα θα έχουν προκηρυχθεί μέχρι τέλος του 2022». Πόσα προκηρύχθηκαν από τα δεκατρία; Τα τέσσερα; Δυστυχώς, η πραγματικότητα σας διαψεύδει.
Αναπτυξιακό νομοσχέδιο υποτίθεται ότι ήταν για τον παραγωγικό μετασχηματισμό. Και δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε. Γιατί; Γιατί αυξάνεται το ανώτατο ποσό ενίσχυσης στα 50 εκατομμύρια με ετήσιο προϋπολογισμό ανά καθεστώς, μόλις, 150 εκατομμύρια. Η πρόβλεψη αυτή ευνοεί ποιους; Μόνο τους λίγους και τους μεγάλους, αποκλείοντας ουσιαστικά μικρότερες και νεοφυείς επιχειρήσεις.
Δεύτερος λόγος: Καταργείται η υποχρέωση έκθεσης πιστοποίησης για σχέδια κάτω των 700.000 ευρώ, αφήνοντας κρίσιμες αξιολογήσεις χωρίς εξωτερικό έλεγχο,
γεγονός που υποβαθμίζει την αξιοπιστία της διαδικασίας και ενέχει σοβαρούς κινδύνους καταστρατήγησης.
Λόγος τρίτος: Γιατί επιτρέπεται η υποβολή του ίδιου επενδυτικού σχεδίου σε πολλαπλά καθεστώτα με απόρριψη των υπολοίπων μόλις εγκριθεί ένα. Η ασαφής αυτή διαχείριση αυτών των παράλληλων αιτήσεων, ενδέχεται να οδηγήσει σε αθέμιτες πρακτικές και διοικητική σύγχυση.
Λόγος τέταρτος: Εκχωρείται στον Υπουργό η δυνατότητα διακριτικής κατανομής πόρων όχι μόνο ανά φορέα, αλλά και γεωγραφικά. Η υπουργική απόφαση θα καθορίζει τελικά ποια σχέδια θα ενταχθούν, γεγονός που υπονομεύει την αντικειμενικότητα και δημιουργεί ευκαιρίες για πολιτικές παρεμβάσεις. Άλλο που δεν θέλατε.
Λόγος πέμπτος: Επεκτείνεται η επιχορήγηση και στις μεσαίες επιχειρήσεις, αυξάνοντας το ανώτατο όριο ενίσχυσης. Η ρύθμιση αυτή στερεί από τις μικρές επιχειρήσεις ένα κρίσιμο αναπτυξιακό εργαλείο, ενισχύοντας παράλληλα την υποψία φωτογραφικών διατάξεων.
Λόγος έκτος: Καταργούνται τέσσερα υφιστάμενα καθεστώτα και δημιουργούνται τρία νέα πριν καν προκηρυχθούν τα προηγούμενα. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη παραδοχή αποτυχίας του σχεδιασμού.
Λόγος έβδομος: Διότι δεν έχουν αυξηθεί οι διαθέσιμοι πόροι ιδίως για τη μεταποίηση.
Λόγος ένατος: Διότι το 2024 δεν προκηρύχθηκε ούτε ένα καθεστώς ενίσχυσης.
Λόγος δέκατος: Διότι συνεχίζεται η αποκλειστική χρηματοδότηση μέσω του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, χωρίς αξιοποίηση των ευρωπαϊκών εργαλείων.
Λόγος ενδέκατος: Διότι καθυστερούν οι αξιολογήσεις ενώ οι αξιολογητές παραμένουν απλήρωτοι.
Λόγος δωδέκατος: Διότι δεν λειτουργεί το πληροφοριακό σύστημα που εσείς προβλέψατε με τον ν.4887/2022 επί δύο συναπτά έτη.
Λόγος δέκατος τρίτος: Διότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των έργων του ν.3299 έναν χρόνο μετά τη λήξη τους.
Λόγος δέκατος τέταρτος: Διότι στα σχέδια της αγροδιατροφής του 2022 ακόμα εξετάζονται οι φάκελοι και στο παρόν νομοσχέδιο τα κριτήρια παραμένουν μόνο χρηματοοικονομικά και όχι κοινωνικά ή αγροτικά. Σας το είπε και η ΕΘΕΑΣ και θα μπορούσατε να έχετε μια πρόβλεψη για τις ομάδες παραγωγών ή για τους συνεταιρισμούς για τους νέους αγρότες.
Λόγος δέκατος πέμπτος: Διότι ξεκάθαρα αποτύχατε στη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία. Όπως είπε και η κυρία Βέττα εχθές -θα το αναφέρει και σήμερα- δεν υπάρχει ούτε μία νέα θέση εργασίας, διότι αποτύχατε και στον αναπτυξιακό σχεδιασμό για τον Έβρο.
Ευτυχώς, που υπάρχουν και οι φορείς και επιβεβαιώνουν όλα αυτά τα οποία υπερθεματίζουμε.
Στον δέκατο πέμπτο λόγο περιλαμβάνεται βέβαια και η Θεσσαλία, η οποία χόρτασε από επισκέψεις υπουργών. Οι θεσσαλικές, όμως, επιχειρήσεις ξεκάθαρα, λίγους μήνες πριν, αναφέρουν «29 Φεβρουαρίου του 2024 δεσμεύτηκαν οι δύο Υπουργοί» -υπήρξε δέσμευση από πλευράς της πολιτείας- «για τη θέσπιση» –προσέξτε- «ειδικού προγράμματος χρηματοδότησης στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού
νόμου, του ν.4887/2022». Μέχρι σήμερα, λένε οι θεσσαλικές επιχειρήσεις, δεν έχει υπάρξει κάποια πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση.
Πώς θα πείσετε τον κόσμο ότι πρέπει να το ψηφίσουμε; Το λένε οι θεσσαλικές επιχειρήσεις, το λένε οι επιχειρήσεις στον Έβρο, το λένε οι επιχειρήσεις στη Δυτική Μακεδονία και όλοι οι φορείς, ακόμη και ο ΣΕΒ, εξέφρασε από διαφωνία έως αμφιβολία ξεκάθαρη για τον χρόνο αξιολόγησης. Δεν πείσατε ούτε τους φορείς. Και δεν πείσατε ούτε τους φορείς διότι δεν κάνατε μια αυτοκριτική για το τι πήγε λάθος στον νόμο του 2022. Δεν κάνατε μια αυτοκριτική, ποιο καθεστώς δεν προκηρύχθηκε και γιατί.
Και έρχεστε τώρα να πείσετε τον ελληνικό λαό και την αντιπροσωπεία ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι έτσι. Είναι δεκαπέντε, τουλάχιστον, οι λόγοι εξαιτίας των οποίων δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε, αλλά το καταψηφίζουμε.
Έγινε λόγος και για μια ανεξάρτητη αρχή -και κάποιοι χάρηκαν- του καταναλωτή, για την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια, στα πρότυπα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, πιθανότατα. Δεν έχει καταλάβει η Κυβέρνηση –ή μάλλον το έχει καταλάβει- ότι για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας απαιτείται ένα πράγμα: Πολιτική βούληση, πολιτική θέληση και όχι ανεξάρτητες αρχές. Εάν έχουν χτυπηθεί τα καρτέλ με την ανεξάρτητη αρχή της Επιτροπής Ανταγωνισμού, να το δεχτώ.
Δεν έχει γίνει, όμως, έτσι. Ουσιαστικά, παραδέχεστε -γιατί θα καταργήσετε τη ΔΙΜΕΑ, η οποία τι ήταν, ήταν άραγε ένα πείραμα;…» κατέληξε.
Μπορείτε να δείτε την ομιλία του κ. Κόκκαλη εδώ:
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις