ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Αθώοι επτά Λαρισαίοι και Βολιώτες γιατροί – Ολοκληρώθηκε η δίκη για τον θάνατο ασθενούς με περιτονίτιδα

Με ομόφωνη αθωωτική απόφαση έπεσε η αυλαία μιας εξαιρετικά σύνθετης και φορτισμένης υπόθεσης ανθρωποκτονίας από αμέλεια, που εκδικάστηκε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας. Κατηγορούμενοι ήταν επτά γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας (ΠΓΝΛ), οι οποίοι αντιμετώπισαν κατηγορίες για συγκλίνουσα αμέλεια που φέρεται να οδήγησε στον θάνατο 51χρονου άνδρα, τον Δεκέμβριο του 2018.

Η δίκη, η οποία ξεκίνησε για δεύτερη φορά στις 21 Ιανουαρίου 2025, ολοκληρώθηκε στις 23 Μαΐου, μετά από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις, καταθέσεις ιατρών, εμπειρογνωμόνων και δικανικών αναλύσεων. Η Εισαγγελέας της έδρας, στην αγόρευσή της, πρότεινε την αθώωση όλων των κατηγορουμένων, άποψη που υιοθετήθηκε ομόφωνα από το δικαστήριο.

Το ιστορικό

Ο 51χρονος ασθενής, με βαρύ ιατρικό ιστορικό και ενεργή χημειοθεραπεία, εισήχθη στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΠΓΝΛ στις 27 Δεκεμβρίου 2018. Παρουσίαζε σοβαρή κοιλιακή δυσφορία, ταχύπνοια, ουδετεροπενία και εικόνα διάχυτης περιτονίτιδας, στοιχεία που επιβεβαιώθηκαν αργότερα από την αξονική τομογραφία.

Ωστόσο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο ασθενής παρέμεινε στο νοσοκομείο επί 11 ώρες χωρίς να μεταφερθεί έγκαιρα στο χειρουργείο, παρά την επείγουσα φύση της κατάστασής του. Όταν τελικά οδηγήθηκε στην αίθουσα χειρουργείου στις 22:50, κατέληξε κατά τη διάρκεια της αναισθησίας, χωρίς να χειρουργηθεί, με αιτία θανάτου την εκτεταμένη περιτονίτιδα και σηπτική καταπληξία.

Η δικαστική διαδικασία

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, παρέστησαν συνολικά εννέα δικηγόροι (δύο από την πλευρά της πολιτικής αγωγής και επτά υπεράσπισης). Κατέθεσαν καθηγητές ιατρικής από όλο το φάσμα της νοσοκομειακής φροντίδας – χειρουργοί, παθολόγοι, ογκολόγοι και γιατροί επειγόντων, ενώ εξετάστηκε και ιατρική πραγματογνωμοσύνη, αν και δεν είχε ζητηθεί από τους συγγενείς ούτε είχε διενεργηθεί νεκροψία – νεκροτομή.

Το επίμαχο σημείο αφορούσε στη διαχείριση της κατάστασης από διαφορετικές ειδικότητες και στην ερμηνεία των ιατρικών ευρημάτων. Οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι ενήργησαν εντός των επιτρεπόμενων ορίων της επιστήμης, ενώ η υπεράσπιση υποστήριξε πως δεν υπήρχε αιτιώδης σύνδεσμος ανάμεσα στις πράξεις ή παραλείψεις των ιατρών και το μοιραίο αποτέλεσμα.

Το σκεπτικό της απόφασης

Το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν στοιχειοθετείται η απαιτούμενη ποινική ευθύνη για ανθρωποκτονία από αμέλεια, καθώς η πολυπαραγοντική κατάσταση του ασθενούς, η απουσία νεκροτομής και η έλλειψη σαφών στοιχείων ως προς τη χρονική στιγμή που η χειρουργική παρέμβαση θα μπορούσε να αποτρέψει το θάνατο, δημιουργούν νομικά και ιατρικά κενά που δεν επιτρέπουν την καταδίκη.

Παρότι στη δικογραφία γίνεται λόγος για «καθυστέρηση, ανεπαρκές θεραπευτικό πρωτόκολλο και υποτίμηση της κλινικής εικόνας», το δικαστήριο δεν θεώρησε ότι προέκυψε υπαίτια αμέλεια, ικανή να οδηγήσει σε καταδίκη για το αδίκημα του άρθρου 302 ΠΚ.

Ο συνήγορος υπεράσπισης των ιατρών, Βολιώτης δικηγόρος Διονύσης Μπάστας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δίκαιη απόφαση και την εξέταση όλων των πραγματικών τεκμηρίων για τους επιστήμονες.

Πηγή: thenewspaper.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες