Viral

Κι όμως! Αυτά τα 8 αντικείμενα τα χρησιμοποιούμε λάθος όλη μας τη ζωή

Υπάρχουν αντικείμενα που είναι τόσο ενσωματωμένα στην καθημερινότητά μας, που σχεδόν τα χρησιμοποιούμε μηχανικά, χωρίς δεύτερη σκέψη. Από το πλυντήριο ρούχων και τον φορτιστή του κινητού μας, μέχρι το τηγάνι ή την κατάψυξη, είναι εργαλεία που μας εξυπηρετούν πρακτικά κάθε μέρα. Όμως έχεις σκεφτεί ποτέ ότι μπορεί να τα χρησιμοποιείς λάθος;

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, πολλές από αυτές τις συσκευές έχουν συγκεκριμένο τρόπο χρήσης που συχνά αγνοούμε — με αποτέλεσμα όχι μόνο να μειώνεται η απόδοσή τους, αλλά και να προκαλούνται φθορές.

Παρακάτω θα βρεις μια λίστα με οκτώ αντικείμενα που πιθανότατα δεν τα χρησιμοποιείς όπως πρέπει. Κάποια ίσως σε ξαφνιάσουν.

Οκτώ αντικείμενα που χρησιμοποιούμε λάθος όλη μας τη ζωή

1. Πλυντήριο πιάτων

Το πλυντήριο πιάτων φαίνεται απλό στη χρήση, όμως συχνά κάνουμε λάθη χωρίς να το καταλαβαίνουμε: το υπερφορτώνουμε, βάζουμε τα σκεύη ανάκατα ή προπλένουμε τα πιάτα, ενώ στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι απαραίτητο και μάλιστα μπορεί να εμποδίσει το απορρυπαντικό να δράσει σωστά.

Εξίσου σημαντικό είναι να μην ξεχνάμε τον καθαρισμό του ίδιου του πλυντηρίου — αν το φίλτρο γεμίσει με υπολείμματα, το αποτέλεσμα δεν θα είναι πεντακάθαρα πιάτα αλλά… απογοήτευση.

2. Φορτιστής κινητού

Η νυχτερινή φόρτιση έχει γίνει ρουτίνα για τους περισσότερους από εμάς. Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, το να μένει το κινητό για ώρες στο ρεύμα φθείρει την μπαταρία με την πάροδο του χρόνου.

Ιδανικά, καλό είναι να φορτίζεις τη συσκευή σου μέχρι να φτάσει στο 70%-80%, αποφεύγοντας την υπερφόρτιση — μια συνήθεια που μειώνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

3. Ψησταριά

Αν ξεκινάς το ψήσιμο χωρίς να έχεις προθερμάνει καλά τη σχάρα, το φαγητό σου πιθανόν δεν ψήνεται ομοιόμορφα. Επιπλέον, η θερμοκρασία δεν είναι ίδια σε όλα τα σημεία της ψησταριάς, οπότε καλό είναι να μετακινείς το φαγητό για καλύτερο αποτέλεσμα.

Κι αν σου αρέσει να ελέγχεις συνέχεια την πρόοδο ανοίγοντας το καπάκι… μην το κάνεις. Χάνεται η θερμότητα και χαλάει ο ρυθμός ψησίματος.

4. Απορρυπαντικό ρούχων

Το να βάζεις παραπάνω απορρυπαντικό δεν σημαίνει ότι τα ρούχα θα βγουν πιο καθαρά. Στην πραγματικότητα, το υπερβολικό σαπούνι μπορεί να αφήσει κατάλοιπα ή να εντείνει τους λεκέδες.

Το σωστό είναι να ακολουθείς τις οδηγίες για την ποσότητα και να επιλέγεις το κατάλληλο προϊόν ανάλογα με το πλυντήριό σου και το είδος των ρούχων.

5. Ανοξείδωτα τηγάνια

Πολλοί τα αποφεύγουν γιατί κολλάει το φαγητό — αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι φταίει το τηγάνι.

Αν τα «προετοιμάσεις» σωστά, θα δεις εντυπωσιακή διαφορά. Λίγη θερμοκρασία, λίγο λάδι και μερικά λεπτά υπομονής είναι το μυστικό για να μαγειρεύεις σε ανοξείδωτα σκεύη χωρίς να κολλούν τα υλικά.

6. Κατάψυξη

Η κατάψυξη δεν είναι αποθηκευτικός χώρος χωρίς κανόνες. Αν την παραγεμίσεις ή αν μπλοκάρεις τον αεραγωγό, τότε ο ψυχρός αέρας δεν κυκλοφορεί σωστά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άνισο πάγωμα και φθορά των τροφίμων.

Ιδανικά, φρόντισε να διατηρείται η θερμοκρασία στους 0°C, επαληθεύοντάς την με ένα θερμόμετρο κατάψυξης, αφού οι ψηφιακές ενδείξεις δεν είναι πάντα ακριβείς.

7. Πλυντήριο ρούχων

Αν και όλοι ξέρουμε να ξεχωρίζουμε τα λευκά από τα σκούρα, δεν είναι αυτό το μοναδικό που πρέπει να προσέχεις. Κάθε πλυντήριο έχει συγκεκριμένη χωρητικότητα — το να το γεμίζεις περισσότερο από τα 2/3 δυσκολεύει το σωστό πλύσιμο.

Επίλεξε το κατάλληλο πρόγραμμα, προτίμησε το κρύο νερό όπου δεν είσαι σίγουρος, και πάντα άφηνε την πόρτα ανοιχτή μετά τη χρήση, ώστε να εξατμίζεται η υγρασία και να αποφεύγεται η δημιουργία μούχλας.

8. Σκεύη Pyrex

Τα πυρίμαχα σκεύη Pyrex είναι ανθεκτικά, όμως όχι άφθαρτα. Αν τα μεταφέρεις απότομα από τον ψυγείο στον φούρνο ή το αντίστροφο, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ραγίσουν ή να σπάσουν. Η ασφαλής πρακτική είναι να τα αφήνεις πρώτα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια να τα τοποθετείς σε προθερμασμένο φούρνο.

Μπορεί να φαίνεται πως όλα αυτά είναι λεπτομέρειες, αλλά στην πραγματικότητα κάνουν τη διαφορά. Όχι μόνο θα προστατέψεις τις συσκευές και τα αντικείμενά σου, αλλά θα βελτιώσεις και την αποτελεσματικότητά τους — και, γιατί όχι, θα γλιτώσεις και χρήματα σε βάθος χρόνου.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις