ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

Κατάργηση εμποδίων για ταχύτερη είσοδο καινοτόμων φαρμάκων στη χώρα

Υπόσχεση να φτάνουν τα καινοτόμα φάρμακα στους ασθενείς στη χώρα μας ευκολότερα, ιδίως αν πρόκειται για ορφανά φάρμακα που αφορούν σπάνιες παθήσεις, έδωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα ημερίδας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) με θέμα τον καρκίνο των ωοθηκών.

Ο υπουργός, προανήγγηλε την άρση της προϋπόθεσης που ισχύει σήμερα για την κυκλοφορία ενός καινοτόμου φαρμάκου στη χώρα μας, η οποία απαιτεί την έγκριση του συγκεκριμένου φαρμάκου σε πέντε από τις 11 χώρες της Ευρώπης που διαθέτουν φορέα αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας.

Παράλληλα δε, έκανε λόγο για αλλαγή της νομοθεσίας για τα ορφανά φάρμακα, ώστε να μειωθούν οι υπέρογκες επιβαρύνσεις τους από clawback, προκειμένου να είναι πιο ελκυστική η αγορά της χώρας μας, ώστε να φτάνουν τελικά τα φάρμακα αυτά στους Έλληνες ασθενείς με σπάνιες παθήσεις.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι ήδη με τις αλλαγές που καθιερώθηκαν στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ) για την εισαγωγή μέσω Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) ο μέσος χρόνος που χρειάζεται το φάρμακο να φτάσει στον ασθενή από το αίτημα στο ΣΗΠ, έχει φτάσει τις 5 ημέρες, από τις 40 ημέρες που ήταν αρχικά.

Υπογράμμισε στο σημείο αυτό πόσο σημαντική είναι η μείωση αυτού του χρόνου αναμονής, καθώς σε πολλές παθήσεις, ο χρόνος λήψης του φαρμάκου μπορεί να καθορίσει και την έκβαση της υγείας του ασθενή.

Όσο για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του καρκίνου, προανήγγηλε την εισαγωγή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και τη λειτουργία ογκολογικών συμβουλίων ως τις 15 Ιουνίου.

Ο προϋπολογισμός υγείας αυξήθηκε κατά 11% ενώ πάνω από 2,3 δις. ευρώ έχουν διατεθεί στην υγεία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ Γιώργος Καπετανάκης ακούει τη Δώρα Χρυσικού να διηγείται την προσωπική της περιπέτεια υγείας

Στην ημερίδα η πρόεδρος του Pharma Innovation Forum Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο πλαίσιο για την προστασία των ορφανών φαρμάκων στην αγορά, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα για την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα αυτά. Ως παράδειγμα έφερε τις 300 γυναίκες με καρκίνο ωοθηκών που θα σωθούν από τις καινοτόμες θεραπείες, παρότι πρόκειται για μια νόσο με ποσοστό ίασης μόλις 3%.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ Γιώργος Καπετανάκης, ο καρκίνος των ωοθηκών αποτελεί την τρίτη σε συχνότητα μορφή καρκίνου στις γυναίκες, όμως αποτελεί τον τύπο καρκίνου με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα. Μόλις το 3% των ασθενών μπορούν να προσβλέπουν σε ίαση, επειδή συνήθως η νόσος έχει συμπτώματα γενικά, δύσκολα ανιχνεύσιμα και όταν τελικά γίνεται η διάγνωση, βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Στην προσωπική περιπέτεια της υγείας της αναφέρθηκε κατά την ημερίδα η ηθοποιός Δώρα Χρυσικού, η οποία προσβλήθηκε από καρκίνο των ωοθηκών και η διάγνωση έγινε έγκαιρα, όμως ως τυχαίο εύρημα, κατά τις προσπάθειές της για εξωσωματική γονιμοποίηση. Η κ. Χρυσικού αναφέρθηκε στα κρίσιμα σημεία της διαδρομής της με τη νόσο και τόνισε τις δυσκολίες διάγνωσης. Αναφερόμενη στους βιοδείκτες που χρειάζονται για την ταυτοποίηση του τύπου της νόσου και την επιλογή της ενδεδειγμένης θεραπείας, είπε ότι δεν γίνονται όλες οι εξετάσεις στη χώρα μας (στην προκειμένη περίπτωση με ιστό), οπότε η ταυτοποίηση χρειάστηκε να γίνει με δείγμα που εστάλη στο νοσοκομείο Johns Hopkins στις ΗΠΑ.

Οι βιοδείκτες

Ο επίκουρος καθηγητής θεραπευτικής ογκολογίας και γραμματέας της Ένωσης Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας Μιχάλης Λιόντος, ανέφερε ότι οι πιθανότητες επιβίωσης στον καρκίνο των ωοθηκών είναι μόλις 3% και όλες θα υποτροπιάσουν. Κάθε χρόνο γίνονται 800-1000 διαγνώσεις στην Ελλάδα και το 15% αυτών στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα. Η νόσος συνδέεται με τα γονίδια του καρκίνου του μαστού BRCA 1 και 2. Το Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου στην Ευρώπη. Όσον αφορά τις νεότερες θεραπείες, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα πρόσβασης στους ασθενείς εφόσον το φάρμακο κυκλοφορεί στη χώρα.

Ο καθηγητής Παθολογικής Ογκολογίας Αριστοτέλης Μπάμιας υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά με τα νεότερα φάρμακα, όμως δεν είναι όλοι οι βιοδείκτες που αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση, επειδή τα φάρμακα εγκρίνονται από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ οι βιοδείκτες από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και πρότεινε την ενιαία αντιμετώπιση των θεραπειών από ένα φορέα για να μην υπάρχει επιβάρυνση των ασθενών. Τόνισε ακόμη την σημασία δημιουργίας Κέντρων Αναφοράς για τη νόσο, ιδίως στην περιφέρεια, καθώς είναι απαραίτητη η διεπιστημονική προσέγγιση.

Η καθηγήτρια Παθολογίας, ογκολόγος Αμάντα Ψυρρή επεσήμανε τη σημασία της χειρουργικής επέμβασης σε οποιοδήποτε στάδιο κι αν βρίσκεται η νόσος, για την τελική έκβαση μετά και τις φαρμακευτικές θεραπείες.

Η γιατρός φυσικής ιατρικής Καλλιόπη Καλαϊτζή ανέφερε ότι στο «Αττικό» νοσοκομείο έχει δημιουργηθεί η πρώτη κλινική για επιζώντες καρκίνου, σημείωσε ότι είναι σημαντική η ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών και τόνισε ότι στο Αρεταίειο υπάρχει δυνατότητα δωρεάν κρυοσυντήρησης ωαρίων για ασθενείς που επιθυμούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους μετά τις χημειοθεραπείες.

Η πρόεδρος της ΕΟΠΕ Ζένια Σαρηδάκη υπογράμμισε ότι τα εμπόδια στους ασθενείς είναι ελάχιστα, όμως είναι απαραίτητα τα κέντρα αναφοράς από την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία, μέχρι την ανακουφιστική φροντίδα, και τόνισε την ανάγκη αποζημίωσης των βιοδεικτών.

40 μέρες για αξιολόγηση

Η πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης, καθηγήτρια Παιδιατρικής Φλώρα Μπακοπούλου, υπογράμμισε την ταχύτητα με την οποία επεξεργάζεται η επιτροπή τα αιτήματα έγκρισης νέων φαρμάκων, λέγοντας πως πλέον χρειάζονται λιγότερες από 40 ημέρες, ενώ σημείωσε ότι η επιτροπή γνωμοδοτεί στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για την έγκριση του κάθε νέου φαρμάκου. Κατέληξε λέγοντας ότι «δεν υπάρχει φάρμακο που να το χρειάζεται ο ασθενής και να μην το πάρει».

Επιστροφή στην κοινωνία

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, ο αναπληρωτής υπουργός Ν. Παπαθανάσης σημείωσε ότι η θετική πορεία της οικονομίας επιστρέφει ένα μέρισμα στην κοινωνία, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο προϋπολογισμός υγείας κατά 11% ενώ πάνω από 2,3 δις. ευρώ έχουν διατεθεί στην υγεία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ιδίως με το πρόγραμμα «Προλαμβάνω», πάνω από 400.000 γυναίκες έχουν ελεγχθεί, πάνω από 40.000 από αυτές βρίσκονται σε στάδιο διερεύνησης. Παράλληλα, υπάρχουν και πρόσθετοι πόροι από το ΕΣΠΑ που κατευθύνονται στον τομέα υγείας.

Η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι έχει ενσωματωθεί στη νομοθεσία για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία η απαγόρευση στην έκθεση σε καρκινογόνους και μεταλλαξιογόνους παράγοντες, έχει καθιερωθεί η δυνατότητα τηλε-εργασίας σε σοβαρά νοσήματα, προβλέπεται η ένταξη σε προγράμματα κατάρτισης γυναικών που ξεπέρασαν τον καρκίνο για την ανάκαμψη στην εργασία, ενώ ο καρκίνος έχει ενταχθεί στις νόσους των μη αναστρέψιμων παθήσεων στα ΚΕΠΑ.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις