Viral
Εσείς, είστε σίγουροι ότι ξέρετε να διαβάζετε τον καιρό στο κινητό;

Η τεχνολογία έχει μεταμορφώσει ριζικά τον τρόπο που ενημερωνόμαστε για τα πάντα. Μεταξύ αυτών και για τον καιρό.
Παλαιότερα, βασιζόμασταν στο ένστικτο, σε λαϊκές παροιμίες ή ρίχναμε μια ματιά στον ουρανό για να προβλέψουμε αν θα βρέξει. Σήμερα, αρκεί να ανοίξουμε μια εφαρμογή στο κινητό μας. Για τους περισσότερους, είναι αδιανόητο να κανονίσουν μια εκδρομή, έναν περίπατο ή ένα μπάρμπεκιου χωρίς πρώτα να συμβουλευτούν την πρόγνωση του καιρού.
Όμως, πόσοι από εμάς καταλαβαίνουμε πραγματικά τι σημαίνουν τα ποσοστά που εμφανίζονται σε αυτές τις εφαρμογές; Πόσο συχνά βλέπουμε την ένδειξη «40% πιθανότητα βροχής» και αναρωτιόμαστε τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Είναι ένα ποσοστό που αφορά το πόσο σίγουρα θα βρέξει; Ή μήπως αναφέρεται στο πόση ώρα θα διαρκέσει η βροχή;
Είστε σίγουροι ότι ξέρετε να… διαβάζετε τον καιρό στο κινητό;
Ένας χρήστης του Reddit με το όνομα Wonderscout1 πρόσφατα δημοσίευσε μια ανάρτηση που βοήθησε να ξεκαθαριστεί το ζήτημα. Όπως ανέφερε, όταν χρησιμοποίησε την τοπική εφαρμογή καιρού, ανακάλυψε κάτι που τον ξάφνιασε. Το ποσοστό πιθανότητας βροχής δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει 40% πιθανότητα να πέσει βροχή πάνω από το δικό του σπίτι.
Αντίθετα, το ποσοστό αυτό προκύπτει από έναν υπολογισμό που συνδυάζει δύο παραμέτρους: το πόσο βέβαιος είναι ο μετεωρολόγος ότι θα βρέξει και ποιο μέρος της συνολικής περιοχής θα επηρεαστεί.
Για παράδειγμα, αν ένας μετεωρολόγος έχει 80% βεβαιότητα ότι θα σημειωθεί βροχή, αλλά θεωρεί ότι η βροχή θα καλύψει μόνο το 50% της περιοχής πρόγνωσης, τότε η εφαρμογή εμφανίζει ποσοστό 40%.
Ομοίως, αν είναι σίγουρος ότι όλη η περιοχή θα καλυφθεί από βροχή, αλλά με μόνο 40% βεβαιότητα, πάλι το τελικό ποσοστό θα είναι 40%. Με άλλα λόγια, πρόκειται για έναν μαθηματικό πολλαπλασιασμό: πιθανότητα εκδήλωσης φαινομένου × γεωγραφική κάλυψη.
Η εξήγηση αυτή μπέρδεψε αρκετούς χρήστες που, όπως παραδέχτηκαν, ποτέ δεν είχαν κατανοήσει πώς υπολογίζεται αυτό το φαινομενικά απλό ποσοστό. Πολλοί πίστευαν ότι σήμαινε πως υπήρχε 40% πιθανότητα να βρέξει στο συγκεκριμένο σημείο όπου βρίσκονταν, κάτι που δεν είναι απολύτως ακριβές.
Ορισμένοι χρήστες βρήκαν το θέμα απολαυστικό και σχολίασαν με χιούμορ το γεγονός ότι, παρόλο που σχεδόν όλοι χρησιμοποιούμε καθημερινά εφαρμογές καιρού για να πάρουμε αποφάσεις — από το τι θα φορέσουμε μέχρι το αν θα πάρουμε ομπρέλα — στην πραγματικότητα, ελάχιστοι γνωρίζουμε τι ακριβώς μας λένε αυτά τα δεδομένα.
Αυτό το μικρό παράδειγμα δείχνει πόσο περίπλοκη μπορεί να είναι η ερμηνεία της πληροφορίας στον ψηφιακό κόσμο. Aκόμη και όταν αυτή παρουσιάζεται με φαινομενικά απλό τρόπο.
Πηγή: in.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις