ΛΑΡΙΣΑ
Χαρακόπουλος: Οι βουλευτές καθρεφτίζουν και την κοινωνία της εποχής τους (φωτό)

Τους μαθητές του 16ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων καλωσόρισε βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Ειδικότερα υποδεχόμενος τους μαθητές στο ελληνικό Κοινοβούλιο ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε πως: «Εδώ έχουν γραφτεί λαμπρές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας, όπως η ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ, αλλά έχουν λάβει χώρα και θυελλώδεις συνεδριάσεις. Από το βήμα της Βουλής έχουν μιλήσει μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες που καθόρισαν την πορεία του τόπου, αλλά και ολιγότερο σημαντικές που, όμως, υπήρξαν εκλεκτοί του λαού. Είναι χαρακτηριστική η ρήση ενός από τους σημαντικότερους πολιτικούς, του πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη, όταν το 1895 έχασε τις εκλογές και δεν εκλέχθηκε ούτε καν βουλευτής και είπε το “ανθ’ ημών Γουλιμής”, για τον άσημο πολιτικό που εκλέχθηκε στη θέση του. Αν η βουλή, όπως έχει λεχθεί, είναι καθρέφτης της κοινωνίας, τότε οι βουλευτές κάθε περιόδου καθρεφτίζουν και την κοινωνία της εποχής τους».
Ακόμα ο Θεσσαλός πολιτικός που καλωσόρισε τα παιδιά και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς, τις κυρίες Θεολογία Γιώτσα και Σμαραγδή Γριζανίτη, αναφέρθηκε στη διάκριση των εξουσιών, που είναι η βάση του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά και στην ιστορία του κοινοβουλίου που είναι συνδεδεμένη με την νεότερη ιστορία του τόπου. Όπως είπε «το μέγαρο στο οποίο σήμερα φιλοξενείται η Βουλή των Ελλήνων είναι ένα ιστορικό κτίριο, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ζώσα ιστορία των τελευταίων δυο αιώνων του νεοελληνικού κράτους. Διότι δημιουργήθηκε ως παλάτι που θα φιλοξενούσε και τον φιλοξένησε, τον πρώτο βασιλιά Όθωνα που οι Μεγάλες Δυνάμεις μας έστειλαν για να κυβερνήσει το τότε μικρό βασίλειο που δημιουργήθηκε μετά την απελευθέρωση της Ελλάδος. Ένα κράτος μικρό που έφτανε μέχρι και την Στερεά Ελλάδα. Όπως γνωρίζετε η Θεσσαλία δεν απελευθερώθηκε το 1821, προσαρτήθηκε στον εθνικό κορμό το 1881 και μάλιστα όχι ολόκληρη, αλλά μέχρι τη Μελούνα. Έτσι, η επαρχία Ελασσόνας δεν ενσωματώθηκε το 1881, αλλά απελευθερώθηκε με τους μεγάλους νικηφόρους βαλκανικούς πολέμους του 1912.
Αυτό, λοιπόν, το μέγαρο αρχικά λειτούργησε ως παλάτι και στις αρχές του 20ού αιώνα κάηκε και ως ανάκτορο ορίστηκε το σημερινό Προεδρικό Μέγαρο. Εδώ για ένα διάστημα φιλοξενήθηκαν πρόσφυγες μετά τη μικρασιατική καταστροφή του 1922 και, στη συνέχεια, το 1935 διαμορφώθηκε ώστε να φιλοξενήσει τη Βουλή των Ελλήνων. Έκτοτε απρόσκοπτα συνεχίζει να λειτουργεί ως Κοινοβούλιο. Άρα είναι ένα κομμάτι της ζωντανής ιστορίας των 2 τελευταίων αιώνων.
Όπως θα δείτε στην αίθουσα τροπαίων έχουμε πια ένα νέο απόκτημα στη Βουλή των Ελλήνων που είναι το σκήπτρο, η κορώνα και το σπαθί του πρώτου βασιλέα της Ελλάδος του Όθωνα, που όμως δεν πρόλαβε να τα χαρεί στη στέψη του. Τα είχε παραγγείλει στη Γαλλία και δεν πρόλαβαν να έρθουν όταν έγμαθητέςινε η στέψη του βασιλιά. Βρέθηκαν κατά την ανακαίνιση στα θερινά ανάκτορα του Τατοΐου και πλέον είναι από τα σημαντικά εκθέματα στη βουλή».
Τέλος ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχήθηκε καλή πρόοδο στα παιδιά και τα προέτρεψε να είναι ενεργοί πολίτες.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις