ΛΑΡΙΣΑ

Εκπαιδευτική αποστολή Erasmus+ στη Φινλανδία: Ρομποτική, coding και συμπεριληπτική εκπαίδευση για το 6ο Γυμνάσιο Λάρισας (φωτό)

Η καινοτομία στην πράξη.  Μαθητές και μαθήτριες, ο Διευθυντής κ. Παπαμαργαρίτης Βασίλειος-Αγγλικής Γλώσσας & Οικονομολόγος και οι καθηγήτριες κ. Μαντζώρου Αικατερίνη-Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, κ. Γιαλαμά Αναστασία-Εικαστικών, κ. Λάμπρου Δήμητρα-Μαθηματικός του 6ου Γυμνασίου Λάρισας, εξερευνούν τον κόσμο της Ρομποτικής και του Coding στη χώρα της καινοτομίας τη Φινλανδία.

Μια ξεχωριστή εβδομάδα εκπαιδευτικής εμπειρίας είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες καθώς και καθηγητές/-τριες  του 6ου Γυμνασίου Λάρισας, οι οποίοι/-ες συμμετείχαν σto πρόγραμμα Erasmus+ R.O.B.O.T με Κωδικό 2024-1-EL01-KA121-SCH-000200810 που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. Η εκπαιδευτική δράση που διήρκεσε οχτώ ημέρες, είχε ως βασικό θεματικό άξονα τη ρομποτική και τον προγραμματισμό (coding), συνδυάζοντας τη σύγχρονη τεχνολογική εκπαίδευση με την εμπειρία της συμπεριληπτικής συνεργασίας.

Το σχολείο συνεργασίας, το Harjunrinteen koulu στην πόλη Riihimaki, έχει μια πολύ  ενεργή λέσχη ρομποτικής. Συμμετέχει σε διεθνείς διαγωνισμούς ρομποτικής και διοργανώνει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ρομποτικής European Open.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη φινλανδική πρωτεύουσα, οι μαθητές/-τριες συμμετείχαν σε διαδραστικά εργαστήρια ρομποτικής, μαθαίνοντας τις βασικές αρχές του σχεδιασμού και του προγραμματισμού, μέσα από τη χρήση εκπαιδευτικών ρομπότ και εξειδικευμένου λογισμικού. Μέσα από τη συνεργασία με τους φινλανδούς συνομηλίκους, ενίσχυσαν δεξιότητες όπως η επίλυση προβλημάτων, η ομαδική εργασία, η δημιουργικότητα και η συμπερίληψη.

Το πρόγραμμα δεν περιορίστηκε μόνο στο τεχνολογικό σκέλος. Οι συμμετέχοντες/-ουσες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος της πόλης του Ελσίνκι, όπως ο Καθεδρικός Ναός Uspensky, την Εθνική Βιβλιοθήκη Oodi, το Sibelius Park, το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι καθώς και το ιστορικό θαλάσσιο φρούριο Suomenlinna. Μέσα από αυτές τις επισκέψεις οι μαθητές και οι μαθήτριες γνώρισαν από κοντά τη φινλανδική κουλτούρα, την αρχιτεκτονική και εκπαιδευτική πραγματικότητα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν, επίσης, επισκέψεις σε άλλες δύο φινλανδικές πόλεις: το  Lahti και το Porvoo. Οι μαθητές/-τριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν διαφορετικές πλευρές της φινλανδικής επαρχίας, να δουν από κοντά τη φύση, την αρχιτεκτονική και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε περιοχής, εμπλουτίζοντας την κατανόησή τους για την καθημερινότητα και τον πολιτισμό της Φινλανδίας.

Η αγγλική γλώσσα αποτέλεσε το βασικό μέσο επικοινωνίας καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, τόσο μέσα στην τάξη όσο και στις κοινωνικές επαφές των μαθητών/-τριών των δύο ομάδων. Η βιωματική αυτή προσέγγιση συνέβαλε σημαντικά στη ανάπτυξη της γλωσσικής ευχέρειας και την ενίσχυση της  αυτοπεποίθησης των μαθητών/-τριών στη χρήση της ξένης γλώσσας.

Η εμπειρία Erasmus+ αποτέλεσε πολύτιμη ευκαιρία μάθησης και ανοίγματος οριζόντων για όλους τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες. Μαθητές/-τριες και εκπαιδευτικοί επέστρεψαν με ενισχυμένες γνώσεις, νέες φιλίες και την αίσθηση ότι η εκπαίδευση μπορεί να ξεπερνά τα σύνορα, αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνολογίας και της συνεργασίας. Έδωσε την ευκαιρία να εξελιχθούν, να εμπνευστούν και να οραματιστούν ένα μέλλον όπου η μάθηση είναι δημιουργική και συμμετοχική.

Δείτε φωτογραφίες:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες