Τεχνολογία
Μπιλ Γκέιτς: Τα τρία επαγγέλματα που δεν απειλεί η ΑΙ

Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι πλέον μια μακρινή πιθανότητα. Αναδιαμορφώνει τις βιομηχανίες πιο γρήγορα από ό,τι φανταζόμασταν ποτέ. Ενώ η Τεχνητή Νοημοσύνη υπόσχεται αποτελεσματικότητα και καινοτομία, προκαλεί επίσης ανησυχίες για την εκτεταμένη αντικατάσταση θέσεων εργασίας. Ο δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας Μπιλ Γκέιτς προειδοποίησε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αυτοματοποιήσει πολλούς ρόλους, αφήνοντας αμέτρητους εργαζόμενους σε κίνδυνο. Ωστόσο, δεν θα υποκύψουν όλα τα επαγγέλματα στην κυριαρχία της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Σε μια συνέντευξη με τον Τζίμι Φάλον στην εκπομπή The Tonight Show του NBC, ο Γκέιτς προσδιόρισε τρεις βασικούς τομείς που, τουλάχιστον προς το παρόν, παραμένουν εκτός εμβέλειας της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Προγραμματιστές: Αρχιτέκτονες της Τεχνητής Νοημοσύνης
Κατά ειρωνικό τρόπο, οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης είναι μεταξύ εκείνων των οποίων οι θέσεις εργασίας παραμένουν ασφαλείς. Ενώ η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει κώδικα, της λείπει η ακρίβεια, η προσαρμοστικότητα και οι ικανότητες επίλυσης προβλημάτων που απαιτούνται για την ανάπτυξη σύνθετου λογισμικού. Ο Γκέιτς πίστευε ότι οι ανθρώπινοι προγραμματιστές θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη βελτίωση, τον εντοπισμό σφαλμάτων και την προώθηση της ίδιας της Τεχνητής Νοημοσύνης. Με άλλα λόγια, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στον προγραμματισμό, αλλά εξακολουθεί να χρειάζεται εξειδικευμένους επαγγελματίες για να καθοδηγήσουν την εξέλιξή της.
Ειδικοί στον τομέα της ενέργειας
Ο ενεργειακός τομέας είναι πολύπλοκος για να τον χειριστεί η Τεχνητή Νοημοσύνη ανεξάρτητα. Από το πετρέλαιο και την πυρηνική ενέργεια έως τις λύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι ειδικοί του κλάδου πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ρυθμιστικές προκλήσεις, να αναπτύξουν βιώσιμες στρατηγικές και να ανταποκριθούν σε απρόβλεπτες παγκόσμιες απαιτήσεις. Ενώ η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα και να παρέχει αναλυτικές γνώσεις, ο Γκέιτς δήλωσε ότι η ανθρώπινη λήψη αποφάσεων παραμένει αναντικατάστατη – ειδικά στη διαχείριση κρίσεων και τον μακροπρόθεσμο ενεργειακό σχεδιασμό. Προς το παρόν, οι επαγγελματίες ενέργειας εξακολουθούν να είναι απαραίτητοι.
Υποβοηθώντας τους βιολόγους
Στην ιατρική έρευνα και την επιστημονική ανακάλυψη, οι βιολόγοι βασίζονται στη διαίσθηση, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη – δεξιότητες που η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν έχει ακόμη κατακτήσει. Ενώ η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να επεξεργάζεται τεράστια σύνολα δεδομένων και να βοηθά στη διάγνωση ασθενειών, δεν μπορεί να διατυπώσει πρωτοποριακές υποθέσεις ή να κάνει διαισθητικά άλματα που οδηγούν σε επιστημονικές ανακαλύψεις. Ο Γκέιτς προέβλεψε ότι οι βιολόγοι θα παραμείνουν απαραίτητοι στην προώθηση των ορίων της ιατρικής και στην κατανόηση της πολυπλοκότητας της ζωής, με την Τεχνητή Νοημοσύνη να χρησιμεύει ως ένα ισχυρό εργαλείο και όχι ως αντικαταστάτης.
Μέλλον της εργασίας: Προσαρμογή ή αντικατάσταση
Ενώ αυτά τα επαγγέλματα φαίνονται ασφαλή προς το παρόν, ο Γκέιτς αναγνώρισε ότι ο αντίκτυπος της Τεχνητής Νοημοσύνης στην αγορά εργασίας θα συνεχίσει να εξελίσσεται με τρόπους που δεν μπορούμε ακόμη να προβλέψουμε. Όπως ακριβώς οι προηγούμενες τεχνολογικές επαναστάσεις αναμόρφωσαν τις βιομηχανίες, η Τεχνητή Νοημοσύνη θα επαναπροσδιορίσει τις δεξιότητες που παραμένουν πολύτιμες. Όσοι εργάζονται στον προγραμματισμό, την ενέργεια και τη βιολογία μπορεί να έχουν κάποια εργασιακή ασφάλεια, αλλά για όλους τους άλλους, το μήνυμα είναι σαφές: «Προσαρμοστείτε, καινοτομήστε και προετοιμαστείτε για ένα μέλλον όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα είναι απλώς ένα εργαλείο, αλλά ένας ανταγωνιστής».
Πηγή: ot.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις