ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ
Χειρουργοί στις ΗΠΑ καμαρώνουν για την πρώτη μεταμόσχευση ουροδόχου κύστης

Χειρουργοί στην Καλιφόρνια πραγματοποίησαν με επιτυχία την πρώτη στον κόσμο μεταμόσχευση ουροδόχου κύστης, μια εξέλιξη που υπόσχεται να βελτιώσει τη ζωή εκατομμυρίων ασθενών με καρκίνο.
«Η επέμβαση αποτελεί ιστορική στιγμή για την ιατρική και θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς με ουροδόχους κύστεις που δεν είναι πλέον λειτουργικές» δήλωσε ο Ίντερμπιρ Γκιλ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, συνεπικεφαλής της προσπάθειας.
Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε σε ασθενή που είχε εμφανίσει καρκίνο και είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης των νεφρών και μέρους της ουροδόχου κύστης. Για διάστημα επτά ετών ήταν εξαρτημένος από την αιμοκάθαρση.
Σε μια επέμβαση διάρκειας οκτώ ωρών, οι γιατροί πραγματοποίησαν ταυτόχρονη μεταμόσχευση νεφρών και ουροδόχου κύστης, συνδέοντας τα όργανα με μια διαδικασία που αναπτύχθηκε ειδικά για αυτή την περίπτωση.
«Οι νεφροί άρχισαν αμέσως να παραγάγουν μια μεγάλη ποσότητα ούρων και η νεφρική λειτουργία βελτιώθηκε άμεσα» δήλωσε ο Νίμα Νάσιρι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, όπου πραγματοποιήθηκε η μεταμόσχευση.
«Μετά την επέμβαση δεν υπήρχε πλέον ανάγκη αιμοκάθαρσης και τα ούρα παροχετεύονταν στη νέα κύστη» πρόσθεσε.


Ο δρ Νάσιρι συζητά με τον ασθενή μετά την επέμβαση (Nick Carranza, UCLA Health)
Μέχρι σήμερα υπήρχαν μόνο δύο επιλογές για τους ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε κυστεκτομή. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο χειρουργός μπορεί να δημιουργήσει μια νέα κύστη από κομμάτι του εντέρου. Εναλλακτικά, οι ουρητήρες αναδρομολογούνται συνδέονται με τμήμα του λεπτού εντέρου που καταλήγουν σε μια οπή στο δέρμα της κοιλιάς, όπου αποβάλλονται σε μια σακούλα.
Και στις δύο περιπτώσεις υποβαθμίζεται το επίπεδο ζωής και ο ασθενής κινδυνεύει με ουρολοιμώξεις και επιπτώσεις στη νεφρική λειτουργία.
«Μια μεταμόσχευση κύστης, αντίθετα, προσφέρει μια πιο ΄φυσιολογική’ δεξαμενή ούρων και ίσως παρακάμπτει κάποιες από τις προκλήσεις που προκύπτουν από τη χρήση του εντέρου» επισήμανε ο Νάσιρι.
Μέχρι σήμερα η μεταμόσχευση κύστης ήταν αδύνατη, κυρίως λόγω του περίπλοκου αγγειακού συστήματος της λεκάνης και των τεχνικών δυσκολιών της επέμβασης.
Παρόλο που τα αποτελέσματα είναι άκρως ικανοποιητικά, η ερευνητική ομάδα θα συνεχίσει να παρακολουθεί τον ασθενή για να βεβαιωθεί ότι η κύστη λειτουργεί κανονικά και να υπολογίσει τη βέλτιστη δόση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.
Πηγή: in.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις