ΕΛΛΑΔΑ
Αρτηριακή υπέρταση – ο «σιωπηλός δολοφόνος» — Ενώνουν, εναντίον της, τις δυνάμεις τους οι καρδιολόγοι, οι φαρμακοποιοί και η Ένωση Ασθενών Ελλάδος

Ένα εκατομμύριο ενήλικες, στη χώρα μας, δεν έχουν μετρήσει ποτέ την αρτηριακή τους πίεση και, συνεπώς, δεν γνωρίζουν, αν είναι υπερτασικοί. Και ένας στους τρεις υπερτασικούς, από εκείνους, οι οποίοι λαμβάνουν θεραπεία, δεν έχει καταφέρει να ρυθμίσει την πίεσή του.
Στόχος πενταετίας για την Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης αποτελεί το να έχουν μετρήσει έως το 2030 όλοι οι Έλληνες την πίεσή τους και να ανέλθει το ποσοστό ρύθμισής της στο 70% από το 30-35%, που είναι, σήμερα. Ρυθμισμένη πίεση (κάτω των 140/90 mmHg) θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην μείωση των εμφραγμάτων, των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, της καρδιακής ανεπάρκειας και της νεφρικής ανεπάρκειας και στην υγεία του πληθυσμού σε εθνικό επίπεδο.


Η υλοποίηση αυτού του στόχου, αποτελεί το πρώτο βήμα συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης (ΕΕΥ), του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), και της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας (ΕΝ.ΑΣ.ΕΛ). Τα σχετικά μνημόνια συνεργασίας, μεταξύ των τριών αυτών φορέων υπεγράφησαν, παρουσία του υπουργού Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη.
“ Η υπέρταση αποτελεί την κύρια έκφραση συννοσηροτήτων”, επεσήμανε ο καθηγητής Καρδιολογίας στο ΕΚΠΑ κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης:
“O υπερτασικός ασθενής δεν έχει, μόνο, αναβασμένη την πίεσή του. Συνήθως, είναι και παχύσαρκος, δεν κοιμάται και καλά το βράδυ (και έχει υπνική άπνοια), έχει πρόβλημα με τα νεφρά του, έχει πρόβλημα με την καρδιά του.
Την υπέρταση δεν την καταλαβαίνεις. Γι’ αυτό λέγεται σιωπηλός δολοφόνος. Όταν την καταλάβεις, έχει προκληθεί το πρώτο εγκεφαλικό επεισόδιο”.
Ο κ. Τσιούφης ανέφερε ότι ο φαρμακοποιός είναι ο πιο εύκολα προσβάσιμος επαγγελματίας υγείας, για να μετρήσει την αρτηριακή πίεση ενός ασθενούς και να τον καθοδηγήσει να πάει στο γιατρό, στην περίπτωση που το χρειάζεται:
“ Ο κύριος ρόλος των φαρμακοποιών είναι, κυρίως, στους ενήλικες. Δυσκολότερα ένα παιδί 14-15 χρόνων θα μπει σε ένα φαρμακείο για να ελέγξει την πίεσή του. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω άλλων καναλιών”.
Ο καθηγητής Καρδιολογίας επεσήμανε :
“H υπέρταση δεν «σέβεται» καμιά ηλικία. Ο παιδίατρος σε κάθε επίσκεψη ενός ασθενούς του θα πρέπει να τη μετράει, ιδίως στην εφηβεία, που, πολλές φορές συμβαδίζει με το πρόβλημα του στρες. Άλλοι έφηβοι γυμνάζονται πολύ, άλλοι δεν γυμνάζονται καθόλου, ενώ και με την άσκηση μπαίνουν μέσα πολλές παράμετροι: κάποιοι, που στον παρορμητισμό τους να αυξήσουν τις επιδόσεις τους, μπορεί να λαμβάνουν ουσίες και αυτές έχουν υπερτασιοσιογόνο δράση. Γι’ αυτό και η συνεργασία των φορέων, που υπογράφουν το μνημόνιο, με την πολιτεία είναι καθοριστικής σημασίας”.
“Με τη συνεργασία αυτή, θέλουμε να βελτιώσουμε τη φαρμακευτική φροντίδα και να προωθήσουμε την πρόληψη μέσα από την ενεργή συμμετοχή των φαρμακοποιών. Σε αυτό μας τον κοινό σκοπό, με προφανή τα οφέλη για την Δημόσια Υγεία, επιθυμούμε να έχουμε αρωγούς όλους τους επαγγελματίες υγείας”, ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς.
Η Α’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας κ. Κατερίνα Κουτσογιάννη κάλεσε την πολιτεία και τους φορείς να στηρίξουν κάθε ανάλογη προσπάθεια:
«Η συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο σηματοδοτεί μια καθοριστική στιγμή στις προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε την υπέρταση ως πρόβλημα δημόσιας υγείας στην Ελλάδα. Μέσα από την αξιοποίηση της εξειδίκευσης των φαρμακοποιών και της αφοσιωμένης δουλειάς των επαγγελματιών υγείας, μαζί με τη υποστήριξη της πολιτείας, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι οι ασθενείς θα λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα και θεραπεία.
Σήμερα, δεν υπογράφουμε απλώς ένα Μνημόνιο Συνεργασίας. Κάνουμε ένα βήμα πιο κοντά στο όραμά μας: ένα σύστημα υγείας που λειτουργεί με βάση τις ανάγκες των ασθενών. Η συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο αποτελεί ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι φαρμακοποιοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, δίπλα στον πολίτη, με τεχνογνωσία και αίσθημα ευθύνης. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των ασθενών, με δράσεις που προάγουν την ενημέρωση, την εκπαίδευση και την ασφαλή χρήση των φαρμάκων”.
Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη
Πηγή: ertnews.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις