ΘΕΣΣΑΛΙΑ

«Ξεσκονίζουν» σπηλιές για λίρες – Τop προορισμός η Μαγνησία

Οι λίρες των ανταρτών στο Πήλιο και τον Αλμυρό και οι θησαυροί πειρατών στις Σποράδες, αναμοχλεύουν τις προσδοκίες επίδοξων…Κροίσων.

Το Πήλιο, η Όθρυς, γεφύρια και εκκλησίες, δασικές εκτάσεις και σπηλιές στα βουνά της Μαγνησίας, αλλά προσφάτως και οι Σποράδες, συγκαλατέγονται μεταξύ των top προορισμών για τους απανταχού χρυσοθήρες, που απτόητοι συνεχίζουν το κυνήγι χαμένων θησαυρών.

Μάλιστα, τέλη του 2024 μάλιστα κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο χάρτης της χώρας, στον οποίο έχουν «καρφιτσωθεί» συγκεκριμένες περιοχές, μεταξύ των οποίων και στα νησιά, όπου εικάζεται ότι υπάρχουν κρυμμένοι θησαυροί πειρατών, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.

Οι λίρες των ανταρτών και οι μύθοι γύρω από μυθικούς θησαυρούς κρατούν «ζωντανό» το ενδιαφέρον των επίδοξων Κροίσων και αναμοχλεύουν τις προσδοκίες τους.

Επισήμως, η τελευταία φορά που εγγράφως ζητήθηκε άδεια για να γίνουν έρευνες για λίρες ήταν το καλοκαίρι του 2023, στην περιοχή «Ανεμούτσα» κοντά στη Δράκεια, όμως απέβησαν άκαρπες.

Ανεπισήμως… και αυτό έχει τη σημασία του, όπως αναφέρουν κάτοικοι της Κερασιάς, των Καναλίων και των Γλαφυρών, άγνωστοι δεν σταμάτησαν να περιδιαβαίνουν στην περιοχή προσπαθώντας να πάρουν πληροφορίες για συγκεκριμένες τοποθεσίες, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κοντά σε γεφύρια και εκκλησίες, ειδικά στην Ανω Κερασιά και στα Ανω Κανάλια, κτηνοτρόφοι και κυνηγοί βρήκαν τους τελευταίους μήνες σκαμμένα σημεία, τα οποία ακόμη και για εκείνους που γνωρίζουν τον τόπο με «κλειστά μάτια» ήταν για χρόνια απάτητα.

Οι χρυσοθήρες πρέπει να διαθέτουν άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να σκάψουν. Αυτή είναι η επίσημη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος. Ωστόσο δεν ακολουθείται πάντα.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που άντλησε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ στον δήμο Ρήγα Φεραίου και στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα Βελεστίνου επίσημη αίτηση αδειοδότησης για έρευνα δεν έχει κατατεθεί τα τελευταία χρόνια. Κι όμως, τα «λαγούμια» που εντοπίζονται επιβεβαιώνουν πως υπάρχουν εκείνοι που επιμένουν να κινούνται σε μια γκρίζα ζώνη, αναζητώντας τον πλούτο, που λέγεται ότι ακόμη βρίσκεται θαμμένος μέσα σε σπηλιές, σε κουφάλες δέντρων και κάτω από τη γη.

Η επιμονή αντάρτισσας από την Καρδίτσα

«Σιγή ασυρμάτου» έχει σημάνει το τελευταίο διάστημα στον Αλμυρό, ο οποίος έχει «σκαφτεί» απ’ άκρη σ’ άκρη, με τις αρχές κατά καιρούς να βγάζουν περιπολίες σε περιοχές, οι οποίες- σύμφωνα με τους θρύλους της Τουρκοκρατίας- βρίσκονται στο μικροσκόπιο ερευνών από χρυσοθήρες.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης, υπογράμμισε πως «το κυνήγι χαμένων υποτίθεται θησαυρών στον Αλμυρό είχε γίνει για ορισμένους ανθρώπους εμμονή».

Στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος θυμήθηκε πως κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του, μία ηλικιωμένη γυναίκα από την Καρδίτσα, πηγαινοερχόταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στον Αλμυρό και κατέθετε αιτήσεις στον δήμο για να αδειοδοτηθεί να κάνει έρευνες σε συγκεκριμένη περιοχή, διότι όπως θυμόταν «εκεί είχαν φυλάξει λίρες οι αντάρτες, για να μην τις αρπάξουν οι Γερμανοί».

Η ηλικιωμένη μάλιστα είχε μαζί της και μία ομάδα 10 συνεργατών. Έκαναν φύλλο και φτερό, σπήλαια και δασικά σημεία στην περιοχή της Ανάβρας, αλλά ο περιβόητος θησαυρός άφαντος. Απογοητεύθηκαν στην πορεία και δεν επέστρεψαν.

Το Αχίλλειο επίσης και πιο συγκεκριμένα η περιοχή «Χαμάκω» είναι ένας από τους συνηθέστερους προορισμούς στην περιοχή της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας.

Όσες φορές και εάν «σκάφτηκε» η περιοχή για να εντοπιστεί ο θρυλικός θησαυρός που λέγεται ότι άφησαν πίσω τους οι γιοι του Αλη Πασά, οι επίδοξοι Κροίσοι έφυγαν με άδεια χέρια. Εκείνοι τουλάχιστον που είχαν επίσημη άδεια για να ψάξουν, διότι τίποτα δε μπορεί να αποκλειστεί.

Οι θησαυροί των Πειρατών στις Σποράδες

Εάν κάποιος πιστεύει πως οι χρυσοθήρες «χτυπούν» μόνο στην χερσαία Μαγνησία είναι γελασμένος, αφού το κυνήγι χαμένων θησαυρών προσελκύει ενδιαφερόμενους και στις Βόρειες Σποράδες, όπου οι θησαυροί των πειρατών, αποτελούν το κίνητρο.

Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα οι Βόρειες Σποράδες ταλαιπωρήθηκαν από τις επιδρομές των πειρατών.

Οι ληστο-πειρατές έχουν ως ορμητήριό τους τη Σκιάθο. Τα πλοία τους αρμενίζουν σχεδόν όλο το Αιγαίο.

Στη Σκόπελο έρχονταν πολλές φορές για πλιάτσικο. Συνήθως αγκυροβολούσαν στον Πάνορμο και στον Αγνώντα. Απάνεμα λιμάνια, με εύκολη πρόσβαση και τα σκαριά τους μπορούσαν να προφυλαχθούν σε περίπτωση κακοκαιρίας.

Στο λιμάνι της Σκοπέλου δεν προσέγγιζαν εύκολα, όμως λέγεται ότι πειρατές έκρυψαν σε διάφορα σημεία του νησιού όπως και στη γειτονική Αλόννησο θησαυρούς, που ήταν η «λεία» τους από τις επιθέσεις σε πλοία.

Πολλές οι κατηγορίες θησαυρών

Οι περισσότεροι θησαυροί θάφτηκαν σκόπιμα. Συχνά έχουν βρεθεί θησαυροί μέσα σε κρύπτες, κάτω από τις σανίδες ενός πατώματος, σε επιχρίσματα τοίχων, σε χωράφια, αυλές και αλλού.

Ανάλογα με τον λόγο απόκρυψής τους οι θησαυροί κατατάσσονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες:

α) Εγκαταλελειμμένοι θησαυροί: στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι θησαυροί που αφέθηκαν σε κάποιο μέρος από τους ιδιοκτήτες τους με σκοπό να μην ανασυρθούν.

β) Στη δεύτερη κατηγορία, ανήκουν οι θησαυροί που χάθηκαν τυχαία από τους ιδιοκτήτες τους. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η απώλεια ενός πορτοφολιού κ.λπ. με νομίσματα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και οι θησαυροί που προέρχονται από ναυάγια.

γ) Μία τρίτη κατηγορία θησαυρών είναι αυτοί που εγκαταλείφθηκαν από τους κατόχους τους σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως π.χ. ο πόλεμος και ο ιδιοκτήτης τους πέθαινε πριν προλάβει να τους ξαναπάρει.

δ) Τέλος, υπάρχουν θησαυροί «αποταμίευσης» οι οποίοι τάφηκαν από τους κατόχους τους, με σκοπό την αποθησαύριση.

Πηγή: taxydromos.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες