Τεχνολογία
Tεχνητή νοημοσύνη: Πώς οι μικρότερες ελληνικές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να μείνουν πίσω

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) αποτελεί πλέον καθοριστικό παράγοντα ανταγωνιστικότητας για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως, με τις ελληνικές εταιρείες να βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.
Στην ελληνική πραγματικότητα διαμορφώνεται ένας επικίνδυνος ψηφιακός διχασμός μεταξύ των μεγάλων επιχειρήσεων που επενδύουν στην ΑΙ και των μικρότερων που παραμένουν διστακτικές στην υιοθέτησή της.
Η έρευνα Business Pulse του ΣΕΒ που παρουσίασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, αποκαλύπτει μια ανησυχητική πραγματικότητα: το 55% των ελληνικών επιχειρήσεων δεν έχει καμία πρόθεση αξιοποίησης της ΑΙ. Ωστόσο, αυτό το ποσοστό μειώνεται στο 14% όταν εξετάζουμε μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις, αναδεικνύοντας έναν σαφή διαχωρισμό μεταξύ μεγάλων και μικρών εταιρειών.
Παράλληλα, υπάρχει ένα «κενό» 3 δισ. ευρώ στις απαιτούμενες ψηφιακές επενδύσεις των ελληνικών επιχειρήσεων. Παρότι οι εταιρείες πραγματοποιούν επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ, αυτό απέχει σημαντικά από το ποσό που απαιτείται για να παραμείνουν ανταγωνιστικές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΒ.
Το ανησυχητικό είναι ότι ενώ το 50% των επιχειρήσεων μιλά για «υψηλά επενδυτικά πλάνα», στην πράξη μόνο μία στις επτά σκοπεύει να επενδύσει πάνω από 300.000 ευρώ σε ψηφιακές επενδύσεις και οι περισσότερες στοχεύουν σε επενδύσεις που δεν ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κίνδυνος αυτός μπορεί να ενταθεί με την ολοκλήρωση του Ταμείου Ανάκαμψης.
Πώς οι ελληνικές επιχειρήσεις αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη
Την ίδια στιγμή, οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει να αποκομίζουν σημαντικά οφέλη από την υιοθέτηση της ΑΙ, σημειώνοντας σημαντικά αποτελέσματα, όπως ανέφεραν CEOs και στελέχη τους σε πρόσφατα συνέδρια του ΣΕΒ και του Ομίλου Αthex:
Alumil
Ο Γιώργος Μυλωνάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Alumil, αποκάλυψε ότι η εταιρεία βρίσκεται στα τελικά στάδια συμφωνίας με την Google και μια κινεζική εταιρεία για την ανάπτυξη ρομπότ που θα λειτουργούν ως βοηθοί στην παραγωγή αλουμινίου.
Η Alumil δραστηριοποιείται σε 68 χώρες, συνεργαζόμενη με μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία, και έχει αναπτύξει μια καινοτόμο πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης που της επιτρέπει να συνεργάζεται πιο αποτελεσματικά με αυτά.
Διαθέτει εργοστάσια σε 12 χώρες και έχει αναπτύξει ένα σύστημα ΑΙ που καθοδηγεί αυτόματα τις γραμμές παραγωγής. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά: βελτίωση της ποιότητας παντού, μείωση της απόρριψης προϊόντων σε λιγότερο από 0,1% (ενώ ο μέσος όρος στον κλάδο είναι 3%) και μείωση του σκραπ κατά 75%.
Public (Olympia Group)
Ο Ανδρέας Αθανασόπουλος, CEO της Olympia Group, αποκάλυψε ότι η εταιρεία πέτυχε αύξηση της παραγωγικότητας κατά 13% απλώς εφαρμόζοντας machine learning για τη διαχείριση των βαρδιών του προσωπικού ανά κατάστημα, ανά ώρα και ανά μέρα. Ο κ. Αθανασόπουλος επεσήμανε επίσης ότι η ΑΙ και το ChatGPT είναι η πρώτη τεχνολογία που κέρδισε πρώτα τους ανθρώπους και μετά τις επιχειρήσεις.
Ο Ευάγγελος Κοτσώνης, Director, Growth Technology, Public NEXT, τόνισε ότι η εταιρεία επιλέγει τους τομείς που θα χρησιμοποιήσει την ΑΙ με κριτήριο πού μπορεί να έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο στο συντομότερο διάστημα. Η υιοθέτηση της ΑΙ γίνεται με γνώμονα τη βασική αρχή της επιχείρησης που είναι να κάνει τους ανθρώπους χαρούμενους και να παραδίδει γρήγορα τις παραγγελίες των πελατών.
Fourlis Συμμετοχών
Ο Γιώργος Βαλαχής, CEO της Fourlis Συμμετοχών, μίλησε για τις προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού στον τομέα του λιανεμπορίου. Όπως ανέφερε, το «εργοστάσιο» της εταιρείας είναι τα καταστήματα και τα e-shop. Η εταιρεία έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα που εστιάζει στη λήψη καλύτερων αποφάσεων, στην αύξηση της παραγωγικότητας και στην ικανοποίηση του πελάτη μέσω μιας omnichannel εμπειρίας.
Στόχος της εταιρείας είναι να προσφέρει την ίδια εμπειρία τόσο στα φυσικά όσο και στα ηλεκτρονικά καταστήματα. Ο κ. Βαλαχής τόνισε ότι ο CEO πρέπει να ηγείται της προσπάθειας ψηφιακού μετασχηματισμού και ότι καμία επιχείρηση δεν μπορεί να επιβιώσει σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον χωρίς να εντάξει την τεχνολογία στην αλληλεπίδραση με τους πελάτες και τους προμηθευτές της.
TITAN
Ο Αντώνης Κύρκος, Chief Digital and Strategy Officer της TITAN, ανέφερε ότι η εταιρεία ξεκίνησε τους πειραματισμούς με την ΑΙ πριν από 8 χρόνια. Η αρχή έγινε στη μονάδα στο Κόσοβο, όπου ένας μηχανικός πειραματίστηκε με τη λειτουργία του μύλου που παράγει τη σκόνη τσιμέντου. Στη συνέχεια, εφάρμοσαν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στο πιο κερδοφόρο εργοστάσιο του ομίλου στη Φλόριντα των ΗΠΑ.
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, με πολλαπλά οφέλη τόσο στη βελτίωση της αποδοτικότητας όσο και στη μείωση του κόστους. Η διαδικασία προσαρμογής του αλγορίθμου και εκπαίδευσης του προσωπικού διήρκεσε 9 μήνες, αλλά τα οφέλη ήταν σημαντικά. Η εταιρεία στοχεύει τώρα να εκπαιδεύσει το 100% του προσωπικού όλων των βαθμίδων σε ψηφιακές δεξιότητες.
Uni Systems
Ο Θεόδωρος Πούλιας, Enterprise Solutions Business Unit Director της Uni Systems, ανέφερε ότι η εταιρεία ξεκίνησε εστιάζοντας στις διαδικασίες που ήθελε να βελτιώσει. Έθεσe βασικά κριτήρια όπως ο όγκος και η αξιοπιστία των δεδομένων για να επιτύχei τα επιθυμητά αποτελέσματα. Παραδέχθηκε ότι στο αρχικό στάδιο τα αποτελέσματα δεν ήταν τα επιθυμητά, καθώς υπήρχαν περίοδοι πειραματισμού, αλλά στη συνέχεια βελτίωσαν το μοντέλο τους.
Viohalco
Ο Bill Karnazes, Chief Services Officer & General Manager Corporate Services για τις εταιρείες του ομίλου Viohalco, υπογράμμισε ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βελτιστοποιήσουν την παραγωγική διαδικασία, κάτι που διαπιστώνουν και οι ίδιοι στις μονάδες παραγωγής τους, όπου έχουν καταφέρει να μειώσουν τους χρόνους. Τόνισε επίσης τη σημασία της εκπαίδευσης του προσωπικού ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί την ΑΙ και να σκέφτεται πιο στρατηγικά.
Ψηφιακό leadership gap
Ένα ακόμη σημαντικό εύρημα είναι αυτό που ο καθηγητής του ΟΠΑ, Γιώργος Δουκίδης ονομάζει «ψηφιακό χάσμα ηγεσίας», δηλαδή την απόσταση ανάμεσα σε αυτό που πιστεύουν οι οργανισμοί ότι κάνουν και σε αυτό που πραγματικά πετυχαίνουν στο πεδίο της τεχνολογίας.
Ενώ το 75% των στελεχών δηλώνει ότι οι επιχειρήσεις τους συμμετέχουν σε ψηφιακά έργα, μόλις το 20% συλλέγει μεγάλους όγκους δεδομένων από ποικίλες πηγές και μόνο το 33% έχει ουσιαστική πληροφόρηση για τους πελάτες του. Αντίστοιχα, ενώ το 30% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι έχει κάποιο πλάνο για την υιοθέτηση ΑΙ, μόλις το 4% πληροί τις προϋποθέσεις για την πλήρη αξιοποίησή της.
Η ανάγκη να μη μείνουν πίσω
Οι μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες προκλήσεις που εμποδίζουν την υιοθέτηση της ΑΙ:
-
Έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού: Η έρευνα του ΣΕΒ αναδεικνύει ως μεγαλύτερη πρόκληση την έλλειψη εργαζομένων με τις κατάλληλες γνώσεις για την αξιοποίηση της ΑΙ.
-
Κόστος: Ο πρώτος βασικός φόβος των επιχειρήσεων είναι το κόστος υιοθέτησης της τεχνολογίας, ιδιαίτερα για τις μικρότερες που έχουν περιορισμένους πόρους.
-
Ασφάλεια δεδομένων: Ο δεύτερος σημαντικός φόβος είναι η απώλεια ευαίσθητων δεδομένων, με τον κ. Θεοδωρόπουλο να επισημαίνει ότι αυτός δεν πρέπει να λειτουργεί ανασταλτικά.
-
Έλλειψη στρατηγικής προσέγγισης: Πολλές μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν ξεκάθαρη στρατηγική για το πώς θα ενσωματώσουν την ΑΙ στις λειτουργίες τους.
«Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να μην μπουν οι εταιρείες στον κόσμο της ΑΙ», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, υπογραμμίζοντας ότι η τεχνολογία αυτή «θα κρίνει την ανταγωνιστικότητα πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι πολλοί πιστεύουν».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ο κ. Αθανασόπουλος της Olympia Group, «η ΑΙ και το ChatGPT είναι η πρώτη τεχνολογία που πρώτα κέρδισε τους ανθρώπους και μετά τις επιχειρήσεις».
Πηγή: ot.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις