ΛΑΡΙΣΑ
Καλογιάννης: «Για την προοπτική της πόλης»

Ανάρτηση με τίτλο «Για την προοπτική της πόλης» έκανε στο προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρώην επικεφαλής της Συμπαράταξης Λαρισαίων και δήμαρχος, κ. Απόστολος Καλογιάννης.
Ειδικότερα, σε αυτή επισημαίνει τα εξής:
«Πόλη του Πολιτισμού;
Πόλη του Ιπποκράτη;
Πόλη του Ποδηλάτου;
Ή Πόλη του καφέ;
Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε εξελίξεις στα δημοτικά πράγματα που μας προβληματίζουν όλους και απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις.
>> Στην Πινακοθήκη μας εδώ και καιρό, με κορύφωση μόλις τις τελευταίες ημέρες, έχουμε τις γνωστές παραιτήσεις στελεχών που αποτέλεσαν πρόταση της Δημοτικής Αρχής. Ακούγονται και γράφονται ύβρεις και προσβολές. Έγινε ζημιά. Δημιουργήθηκε σοβαρό πρόβλημα δυσλειτουργίας που πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί. Είναι προφανής η ευθύνη του Δημάρχου που είναι και πρόεδρος του ΔΣ .
>> Στο ΔΩΛ προχθές παρακολουθήσαμε την εκδήλωση της πορείας αποκάλυψης του Αρχαίου Θεάτρου οργανωμένη και χρηματοδοτημένη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας . Άραγε γιατί όχι από το Δήμο Λαρισαίων;
>> Αυτή την περίοδο φτάνουμε για 2η χρονιά οσονούπω στο τριήμερο φεστιβάλ του καφέ (coffee show) με αμφισβητούμενη σκοπιμότητα και δαπάνες που προβληματίζουν.
>> Προηγήθηκαν οι «αποκριάτικες» εκδηλώσεις την παραμονή των Χριστουγέννων, μέρα που δεν συνάδει με το περιεχόμενό τους.
>> Οι εκδηλώσεις για τον Ιπποκράτη πέρσι τον Σεπτέμβριο υποβαθμίστηκαν. Αναμένουμε να δούμε τι σχεδιάζεται φέτος.
>> Το φεστιβάλ Πηνειού υποβαθμίζεται και οι εκδηλώσεις του Λαογραφικού Μουσείου λείπουν.
Τα γεγονότα προβληματίζουν τους συμπολίτες μας και απαιτείται κατά τη γνώμη μου αλλαγή πορείας.
Η Λάρισα, η πόλη μας, δεν έχει στον ιστό του Δήμου το Πήλιο, ούτε τα Μετέωρα, ούτε το σπήλαιο της Θεόπετρας. Και τα παράλιά της , και αυτά είναι του νομού και όχι της πόλης μας.
Μ’ αυτές τις παραδοχές ας προβληματιστούν οι αρμόδιοι πως και που θα στηριχτεί η εξωστρέφεια της πόλης με ότι αυτό συνεπάγεται.
Στις Πολιτιστικές μας δράσεις με επίκεντρο το Αρχαίο Θέατρο, το Διαχρονικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο, την Πινακοθήκη-Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα, το Μουσείο Πόλης που πρέπει να ολοκληρωθεί, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, το Μουσείο Σιτηρών στο Μύλο του Παππά, το Δημοτικό Ωδείο ;
Στο ΣΒΑΚ που έδωσε χώρο στον συμπολίτη μας, προώθησε τη χρήση του ποδηλάτου και άλλαξε και αλλάζει το περιβάλλον της πόλης, παρά τις
δυσκολίες προσαρμογής όλων μας και τις απαιτούμενες διορθώσεις και βελτιώσεις ;
Ή σε εκδηλώσεις αμφισβητούμενης σκοπιμότητας ;
Η πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης μας έχει ανάγκη δραστηριότητες υψηλού επιπέδου σε ένα ελκτικό-ανθρώπινο αστικό περιβάλλον, που σε βάθος χρόνου αλλάζουν συνήθειες και συμπεριφορές και ταυτόχρονα μπορεί να διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις εξωστρέφειας για ένα city-break (προσέλκυση επισκεπτών του Σαββατοκύριακου) σε μια ζωντανή και ποιοτική πόλη στα πλαίσια μιας πολιτιστικά και τουριστικά αναπτυγμένης Θεσσαλίας.
Η «εξωστρέφεια» απαιτεί σοβαρό και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό δράσεων και όχι επιπόλαιες επιλογές και σποραδικές εκδηλώσεις. Απαιτεί συγκεκριμένους πυλώνες πάνω στους οποίους η πόλη θα οικοδομήσει την ταυτότητα της και θα στηρίξει έτσι την εξωστρέφεια της. Ο πολιτισμός είναι ένας τέτοιος πυλώνας, η Ιπποκρατική Πόλη που ευνοεί τον συνεδριακό τουρισμό, ο εξορθολογισμένος δημόσιος χώρος με το δίκτυο πεζοδρόμων – ποδηλατοδρόμων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, οι αθλητικές της υποδομές, οι σοβαρές εκδηλώσεις, ακόμα και η αναπτυγμένη γαστρονομία της, που την κατατάσσει πια δυναμικά στον αντίστοιχο χάρτη. Η Λάρισα διαθέτει μερικά από τα πιο δυναμικά οινοποιεία της χώρας, τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα δίκτυο οινοτουρισμού, αλλά δυστυχώς δεν διαθέτει ούτε μια φυτεία καφέ.
Εν τέλει ας αποφασίσουμε πως επιθυμούμε να καθιερωθεί η πόλη μας. θέλουμε τη Λάρισα Πόλη του Πολιτισμού, Πόλη του Ιπποκράτη, Πόλη του Ποδηλάτου ή Πόλη του Καφέ (που έτσι κι αλλιώς δεν λείπει από τους Λαρισαίους);
Οι καθαρές απαντήσεις θα προσδιορίσουν την πορεία μας.
Ο «αχταρμάς» ποτέ δεν βοήθησε».
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις