ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λάρισα: Παρουσιάζεται το βιβλίο της πρώην Υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά με τίτλο “Πολιτική του Πολιτισμού”

Το βιβλίο της πρώην Υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά, “Πολιτική του Πολιτισμού” παρουσιάζει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Λάρισας, οι Εκδόσεις Πόλις και το βιβλιοπωλείο Καλτσάς τη Δευτέρα 19 Μαΐου 2025 και ώρα 7:30μ.μ. στη Λογοτεχνική Γωνία.

Πώς και με ποιον τρόπο μπορούμε να μιλήσουμε για τον πολιτισμό και την κουλτούρα; Η Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία υπήρξε Υπουργός Πολιτισμού,   Ευρωβουλεύτρια, δημιουργός και  διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ, εκδότης και  κυρίως ερευνήτρια πολιτισμικής πολιτικής, στο βιβλίο της παρακολουθεί τις συζητήσεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα, από την μεταπολεμική εποχή έως και την εποχή της κρίσης, προτείνοντας τρόπους και εργαλεία ανάλυσης, αλλά  και πολιτικούς στόχους. Κεντρική θέση   έχει η έννοια της Πολιτισμικής Δημοκρατίας και η πολιτισμική πολιτειότητα. Δυο έννοιες που αξίζει να ξαναβάλουμε στο κέντρο των πολιτικών προβληματισμών μας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: 

Ζωή Ακριβούλη, Οικονομολόγος-Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ανάπτυξης

Ιουλία Κανδήλα, Καθηγήτρια Φιλόλογος

Νίκος Ράπτης,  εκπαιδευτικός-ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας-Συμπρόεδρος “Κόσμος-Πράσινη Συμφωνία”

Πάνος Σάπκας,  πρωην  Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων

Θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Θανάσης Αραμπατζής

Θα απευθύνει χαιρετισμό ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμάς Ρετσιάνης

Λίγα λόγια για το βιβλίο από τη συγγραφέα κ. Μυρσίνη Ζορμπά:

“Το βιβλίο αυτό αφορά τη σχέση πολιτισμού-κοινωνίας-πολιτικής, τα διλήμματα, τις αντιφάσεις και τις συγκρούσεις τους. Η Μυρσίνη Ζορμπά ήταν μια συνεπής και ακούραστη ερευνήτρια της πολιτικής του πολιτισμού. Αξιοποιώντας διεθνείς αναλύσεις του πολιτισμικού φαινομένου, αποπειράθηκε στο βιβλίο αυτό να κλονίσει παγιωμένες απόψεις για τον πολιτισμό που εμφανίζονται ως αυτονόητες και, βέβαια, τον ελληνικό πολιτισμικό μεγαλοϊδεατισμό. Υπογραμμίζοντας τις βαθιές αλλαγές στην πολιτική του πολιτισμού που προκλήθηκαν από τις τραυματικές εμπειρίες της ευρωπαϊκής ιστορίας, συγκρότησε έναν προβληματισμό που επανεξετάζει τη σχέση πολιτισμού, σύγχρονης κοινωνίας και δημοκρατίας, διατυπώνοντας το αίτημα της πολιτισμικής δημοκρατίας. Αναλυτικότερα, το πρώτο μέρος ερευνά τις συνθήκες που οδήγησαν στη γένεση της πολιτικής του πολιτισμού στη Δυτική Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Το δεύτερο μέρος αναφέρεται στον χαρακτήρα και τη δόμηση της πολιτισμικής πολιτικής ως δημόσιας πολιτικής, που απαιτεί κυβερνητικό σχέδιο, στρατηγική και στόχους. Το τρίτο μέρος εξετάζει ιστορικά τη δημόσια κουλτούρα και την πολιτισμική πολιτική στην Ελλάδα ως το τέλος του εικοστού αιώνα. Τέλος, το τέταρτο μέρος αναφέρεται στις βαθιές μεταβολές των δύο πρώτων δεκαετιών του 21ου αιώνα, την κουλτούρα στον καθρέφτη της κρίσης”.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες