ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ
Καρκίνος: Πρωτότυπη συσκευή εντοπίζει κρυμμένους όγκους σε πυκνούς μαστούς

Μια νέα πρωτότυπη συσκευή που σχεδιάστηκε για να εντοπίζει αν υπάρχει καρκίνος στο στήθος μιας γυναίκας με πυκνούς μαστούς ενδέχεται να «σώσει περισσότερες ζωές» σύμφωνα με ερευνητές.
«Στο πυκνό στήθος είναι σαν να προσπαθείς να βρεις ένα λευκό σύννεφο μέσα σε συννεφιασμένο ουρανό»
Πυκνός μαστός θεωρείται εκείνος που έχει περισσότερο μαστικό ιστό παρά λιπώδη, κάτι που καθιστά τις μαστογραφίες πιο δύσκολες και αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.
Το πρόβλημα με τον πυκνό ιστό είναι ότι εμφανίζεται λευκός στις κλασικές μαστογραφίες, όπως και οι όγκοι, γεγονός που δυσκολεύει τον εντοπισμό τους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC, η νέα τεχνολογία, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Kromek σε συνεργασία με τα Νοσοκομεία Newcastle, το Πανεπιστήμιο Newcastle και το University College London (UCL), χρησιμοποιεί ένα ραδιενεργό ιχνηθέτη ο οποίος «φωτίζει» τους καρκίνους του μαστού.
Το σύστημα βρίσκεται στη φάση δοκιμών και αναμένεται να ξεκινήσει κλινικές μελέτες όταν αυτές ολοκληρωθούν.
Καρκίνος μαστού: Ελπίδες για αποτελεσματικότερη διάγνωση
Η ακτινολόγος δρ Νερίς Φόρεστερ, σύμβουλος σε νοσοκομεία του Newcastle, εξηγεί ότι περίπου το 40% των γυναικών έχουν πυκνό μαστικό ιστό, κάτι που γίνεται γνωστό μόνο όταν υποβληθούν σε μαστογραφία. «Ο πυκνός ιστός δεν είναι από μόνος του ανησυχητικός, αλλά συνδέεται με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού», είπε.
«Όταν το στήθος είναι πολύ πυκνό, είναι σαν να προσπαθείς να βρεις ένα λευκό σύννεφο μέσα σε έναν συννεφιασμένο ουρανό», είπε χαρακτηριστικά περιγράφοντας τη δυσκολία εντοπισμού καρκίνου.


Όγκοι όπως αυτός που έχει κυκλωθεί, αριστερά, εντοπίζονται δύσκολα σε πυκνούς μαστούς (Πηγή: BBC)
Η ίδια δήλωσε ενθουσιασμένη με την πρόοδο της τεχνολογίας εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή η τεχνολογία μπορεί τελικά να σώσει περισσότερες ζωές στο μέλλον.
«Επαναστατική τεχνολογία»
Συναρπαστική χαρακτήρισε την εν λόγω έρευνα η Άλι Μέρφι που είναι νοσηλεύτρια και ασθενής η ίδια με καρκίνο του μαστού. Η 65χρονη ανακάλυψε τυχαία ότι έχει πυκνό μαστικό ιστό και πιστεύει ότι ενδέχεται ο καρκίνος της να είχε παραβλεφθεί σε προηγούμενες εξετάσεις.
«Αυτή η τεχνολογία ξεπερνά τα όρια της κλασικής ανίχνευσης. Είναι επαναστατική», δήλωσε.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Kromek, Δρ Άρναμπ Μπάσου, εξήγησε ότι το μηχάνημα χρησιμοποιεί τεχνολογία παρόμοια με άλλες εφαρμογές πυρηνικής ιατρικής. Ο ασθενής λαμβάνει έναν ραδιενεργό ιχνηθέτη που προσκολλάται στα καρκινικά κύτταρα, τα οποία στη συνέχεια φωτίζονται στην απεικόνιση.
Ο καθηγητής Κρις Θίλεμενς από το UCL τόνισε ότι η συνεργασία των ομάδων έχει αποδώσει εξαιρετικά και εκτιμά ότι η τεχνολογία έχει προοπτικές χρήσης και πέρα από την απεικόνιση του μαστού. Το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση 2,5 εκατ. λιρών από την Innovate UK.
Η οργάνωση Breast Cancer Now εξέφρασε πλήρη υποστήριξη στην έρευνα, δηλώνοντας πως αν υπάρξουν σαφή στοιχεία που να τεκμηριώνουν την ανάγκη για αλλαγές στον τρόπο εξέτασης των γυναικών με πυκνό ιστό, θα πιέσουν για την άμεση εφαρμογή τους σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το βρετανικό υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας ανέφερε ότι σύντομα θα παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση του καρκίνου, που θα περιλαμβάνει τη βελτίωση των διαγνώσεων και των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου με επιπλέον εξετάσεις για γυναίκες με πυκνό ιστό.
Πηγή: in.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις