Viral

Καφεμαντεία αλά ChatGPT: Ελληνίδα κατέθεσε αίτηση διαζυγίου όταν η AI της διάβασε το φλιτζάνι

Το δημοφιλές ChatGPT κλείνει σπίτια. Viral έχει γίνει σε ιστοσελίδες του εξωτερικού η είδηση του πρώτου διαζυγίου που κατατέθηκε στην Ελλάδα μετά από καφεμαντεία με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης.

«Μια Ελληνίδα φέρεται να παίρνει διαζύγιο από τον σύζυγό της αφού ανέβασε φωτογραφίες από τα φλιτζάνια του καφέ τους στο ChatGPT, το οποίο της είπε ότι την απατούσε» γράφει το PetaPixel, η ιστοσελίδα που συνήθης αναπαράθει θέματα για την κοινότητα των geeks και των φωτογράφων.

Η είδηση έχει προκύψει μετά από την φρενήρη τάση των χρηστών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης να ζητούν από την AI να ερμηνεύσει εικόνες για  τεϊομαντεία ή καφεμαντεία -οι μέθοδοι μαντείας ή πρόβλεψης της τύχης που ερμηνεύουν σχέδια σε φύλλα τσαγιού ή κατακάθια καφέ για να «διαβάσουν το μέλλον».

Η είδηση που έγινε θέμα σε τηλεοπτικά πάνελ, είναι εξωφρενική.

Η γυναίκα κατέθεσε αίτηση διαζυγίου από τον επί 12 χρόνια σύζυγό της – με τον οποίο έχουν δύο παιδιά- μετά από την ερμηνεία του καφέ της από το ChatGPT.

Το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της OpenAI έκανε ό,τι του ζητήθηκε και ενημέρωσε τη γυναίκα ότι ο σύζυγός της την απατάει με νεαρή γυναίκα που «θέλει να τους κλείσει το σπίτι».

Όπως είπε ο σύζυγος σε τηλεοπτική εκπομπή «η επί 12 έτη σύζυγός μου κατά καιρούς καταπιάνεται με διάφορες μόδες που αναπτύσσονται γύρω μας, Τους προηγούμενους μήνες στο πλαίσιο κάποιου viral trend, έφτιαξε δύο ελληνικούς καφέδες και μου είπε ότι ‘για να γελάσουμε’ αφού τους πιούμε, να φωτογραφίσουμε τις κούπες και να ζητήσουμε από το ChatGPT να μας πει το φλιτζάνι. Μη θέλοντας να της χαλάσω το χατίρι, δέχθηκα να συμμετάσχω στο παιχνίδι της».

Πριν από το ChatGPT, τα άστρα

«Το αποτέλεσμα της ανάλυσης του δικού μου καφέ ήταν ότι βλέπει μια νεαρή κοπέλα με το αρχικό Ε την οποία εγώ δήθεν σκέφτομαι έντονα και η επιθυμία μου για δεσμό μαζί της θα γίνει πραγματικότητα. Αντίστοιχα στον δικό της καφέ το πόρισμα της ‘επιστήμης’ ήταν ότι την απατώ με κάποια νεαρή που προτίθεται να μας κλείσει το σπίτι. Εγώ θεώρησα τουλάχιστον περιττό να εξηγήσω ότι αυτά είναι ανυπόστατες ανοησίες και γέλασα.

Η ίδια αντίθετα θεώρησε ως δεδομένα (πραγματικά γεγονότα) τα συμπεράσματα της τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά όταν είδε και το δικό της αποτέλεσμα. Δυστυχώς, μου ζήτησε να φύγω από το σπίτι μας ενώ ενημέρωσε τα παιδιά μας ότι παίρνουμε διαζύγιο.

Αποχώρησα από το σπίτι δίνοντάς της χρόνο να λογικευτεί, δυστυχώς όμως οι φοβίες μου για την ψυχική της κατάσταση επιβεβαιώθηκαν όταν έλαβα τηλεφωνική κλήση από δικηγόρο που μου γνωστοποίησε την επιθυμία της συζύγου μου για λύση του γάμου μας συναινετικά.

Στην άρνησή μου τρεις ημέρες μετά μου κοινοποιήθηκε αγωγή διαζυγίου, που περιέχει όσα σας ανέφερα. Στο παρελθόν είχε αντιμετωπίσει αντίστοιχο πρόβλημα, καθώς τότε είχε επισκεφτεί αστρολόγο και της πήρε ένα χρόνο να πειστεί ότι δεν ίσχυε τίποτα από όσα της είχαν πει τα άστρα».

«Ο άνθρωπος δεν ήθελε να χωρίσει»

«Ο πελάτης μου είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Ο παραλογισμός της τεχνητής νοημοσύνης δεν μπορεί να αποτελέσει στήριγμα σε δικαστήριο» είπε ο δικηγόρος του.

«Κάτι κρύβεται πίσω από αυτό. Αν θεωρήσουμε πως η κύρια ήθελε να πιστεύει πως εκείνος την απατούσε αλλά δεν μπορούσε να το αποδείξει, ξαφνικά βρέθηκε η τεχνητή νοημοσύνη να της τι πει. Έχει ενδιαφέρον, επίσης, ότι ξαφνικά η ΑΙ βρίσκεται σαν ένα δεδομένο που κάποιος συνάδερφός μου θεώρησε απαραίτητο να χρησιμοποιήσει σαν αποδεικτικό» πρόσθεσε.

«Ο άνθρωπος δεν ήθελε να χωρίσει, όλα αυτά τα θεώρησε χαριτωμένες ανοησίες. Με αυτά που ακούω, προτείνω να κάνει αγωγή να εκπέσει η επιμέλεια των δύο ανήλικων παιδιών. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι πρόσωπο που μεγαλώνει παιδιά, κάνει κάτι που του είπε η Τεχνητή Νοημοσύνη».

Ψηφιακή καφετζού, η τάση

Η νέα viral τάση που παντρεύει τον κόσμο της μαντείας με το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης είναι εδώ και κάποιους μήνες πολύ δημοφιλές στο TikTok.

Influencers και άλλοι χρήστες αναρτούν φωτογραφίες από φλιτζάνια καφέ ζητώντας από την ΑΙ να ερμηνεύσει όσα διαβάζει για το μέλλον τους.

Η ανάλυση του ChatGPT είναι εξαιρετικά λεπτομερής, και το trend αποθεώθηκε από την ελληνική κοινότητα των social media που υποθέτουν ότι το ChatGPT έχει τη δυνατότητα να επιδοθεί σε καφεμαντεία.

Η ανάγνωση φύλλων τσαγιού συνδέεται με τους Ρομά και την Κίνα και πιστεύεται ότι χρονολογείται από το 2.000 π.Χ.

Όταν το τσάι έφτασε στην Ευρώπη, οι οιωνοσκόποι άρχισαν να διαβάζουν τα φύλλα του τσαγιού, ενώ με την εισαγωγή του καφέ, υιοθέτησαν ανάλογες πρακτικές.

@anelli.dancer Το ήξερες ότι το ChatGPT μπορεί να σου πει τον καφέ!? Καλημέρα! Τώρα Το έμαθες! #chatgpt #greekcoffee #greece ♬ NUEVAYoL – Bad Bunny

Η καφεμαντεία είναι διαδεδομένη στις χώρες των Βαλκανίων και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τα εγχειρίδια τα μελλούμενα μπορούν να αποκαλυφθούν από τα σχήματα που προκύπτουν μετά από την κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ.

Η αναλογική, μη ψηφιακή, διαδικασία για το «διάβασμα» θέλει τον ενδιαφερόμενο να πίνει τον καφέ του, να κάνει υπομονή για να «κάτσει» το κατακάθι και ύστερα να αναποδογυρίσει το φλιτζάνι του.

@redfairytarot Coffee Grounds Reading For You #psychicreading #coffeereading #coffeegroundsreading ♬ original sound – Red Fairy Tarot

Με τη βοήθεια οιωνοσκόπου, τα σχήματα αποκαλύπτουν τα μελλούμενα.

Απαγορεύεται ρητά να διαβάσει κάποιος το ίδιο του το φλιτζάνι, λένε τα εγχειρίδια, καθώς «όχι μόνο θα χάσει το μαντικό χάρισμα, αλλά θα μπει σε διάφορους κινδύνους, έχοντας διαταράξε την κοσμική τάξη».

Η αρχιτεκτονική έχει ως εξής: το πάνω μισό του πάτου δείχνει τα μελλούμενα, το κάτω μισό δείχνει τα περασμένα, ενώ άλλοι διαβάζουν τα κακά στο αριστερό μισό και τα καλά στο δεξί.

@2021readings Coffee reading symbols and meanings ☕🔮 #greekcoffee #coffeereading #readings #psychic #viral #foryoupage #fypシ #cyprustiktok #cy #t #foryou ♬ Alo – Matteo

Παρόμοια, τα άσπρα σχέδια -τα κενά που δημιουργεί το κατακάθι- είναι θετικές ειδήσεις, όμως τα σκούρα σχέδια, αυτά που δημιουργούνται από τους ίδιους τους αλεσμένους κόκκους του καφέ, είναι κακά μαντάτα.

Η καφεμαντεία καταδικάζεται σαν πρακτική από την Ορθόδοξη εκκλησία, αλλά και από τα άλλα χριστιανικά δόγματα και τις υπόλοιπες θρησκείες.

@mammasophia #greektiktok #greekcoffee #reading #fyp #fypage #fypシ #foru #viral #greek #mommasophia #fun #mom @chrisastoria ♬ original sound – Mamma Sophia

Wall Street Journal: 5 πράγματα που δεν πρέπει να μοιράζεστε με το ChatGPT -ποτέ!

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται, με μοντέλα όπως το ChatGPT της OpenAI να πρωτοστατούν, όλο και περισσότεροι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν για ποικίλες ανάγκες: από επαγγελματικές συμβουλές μέχρι θέματα υγείας και προσωπικές ανησυχίες.

Η συνεχής αλληλεπίδραση και η απορρόφηση νέων δεδομένων ενισχύουν την αποτελεσματικότητα των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLMs).

Ωστόσο, η αυξανόμενη «ανθρωπομορφία» των chatbots δημιουργεί και νέους κινδύνους. Πίσω από αυτά τα συστήματα βρίσκονται εταιρείες που συλλέγουν το περιεχόμενο των συνομιλιών για να εκπαιδεύσουν περαιτέρω τα μοντέλα τους.

Παρά τις ρητές προειδοποιήσεις των εταιρειών για μη κοινοποίηση ευαίσθητων πληροφοριών, η ευκολία με την οποία οι χρήστες μοιράζονται δεδομένα υγείας, οικονομικών ή εργασίας εγείρει σοβαρές ανησυχίες.

Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγεται η κοινοποίηση των ακόλουθων πέντε κατηγοριών προσωπικών δεδομένων σε chatbots:

  1. Στοιχεία Προσωπικής Ταυτοποίησης: Ημερομηνίες γέννησης, διευθύνσεις, αριθμοί τηλεφώνου και ταυτότητας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παραβίαση λογαριασμών (τραπεζικών, social media κ.λπ.). Αν και ορισμένα μοντέλα προσπαθούν να τα αναγνωρίσουν και να τα αποκρύψουν, αυτό δεν είναι πάντα αξιόπιστο.

  2. Ιατρικά Δεδομένα και Αποτελέσματα Εξετάσεων: Οι πληροφορίες που παρέχονται στα chatbots συχνά καταγράφονται και χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των μοντέλων. Ιατρικά έγγραφα ή εικόνες μπορεί να αποθηκευτούν σε συστήματα με ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας. Εάν είναι απαραίτητο να σταλούν, συνιστάται η ανωνυμοποίησή τους.

  3. Οικονομικά Στοιχεία και Λογαριασμοί: Αριθμοί τραπεζικών ή επενδυτικών λογαριασμών δεν πρέπει να κοινοποιούνται. Ακόμη και ερωτήσεις που φαίνονται αθώες («γιατί δεν συμφωνούν οι αριθμοί στην τελευταία μου φορολογική δήλωση;») μπορεί να αποκαλύψουν ευαίσθητα δεδομένα.

  4. Εμπιστευτικές Εταιρικές Πληροφορίες: Η χρήση AI για απλές εργασιακές ανάγκες (π.χ., δημιουργία προσχεδίων, έλεγχος αρχείων) μπορεί να οδηγήσει σε ακούσια διαρροή μη δημοσιοποιημένων πληροφοριών. Γι’ αυτό, πολλές εταιρείες έχουν ήδη απαγορεύσει τη χρήση δημόσιων chatbots στις εσωτερικές τους διαδικασίες.

  5. Κωδικοί και Στοιχεία Πρόσβασης: Αν και μπορεί να φαίνεται προφανές, τα chatbots δεν είναι ασφαλείς χώροι για την αποθήκευση κωδικών ή PIN. Δεν διαθέτουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας ενός διαχειριστή κωδικών πρόσβασης και δεν έχουν σχεδιαστεί για αυτόν τον σκοπό.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι πολιτικές απορρήτου διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των πλατφορμών.

Για παράδειγμα, η Anthropic (Claude) δηλώνει ότι διαγράφει τα δεδομένα μετά από δύο χρόνια ενώ η DeepSeek ενδέχεται να τα διατηρεί για πάντα, χωρίς δυνατότητα εξαίρεσης.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις