ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από «σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς»

Οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν «σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς», αντιμετωπίζουν όμως υπερδιπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν αν νοσήσουν, διαπιστώνει μελέτη στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία η πρόοδος στην αντιμετώπιση της πάθησης είναι περιορισμένη.

Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, το οποίο οι γιατροί ονομάζουν επίσημα καρδιομυοπάθεια τακουτσούμπο, πιστεύεται ότι προκαλείται από έντονο σωματικό ή ψυχολογικό στρες, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την έκκριση αδρεναλίνης και άλλων ορμονών που εμποδίζουν τη σύσπαση του μυοκαρδίου.

Πόνος στο στήθος, δύσπνοια και παροδική διόγκωση της καρδιάς είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα, τα οποία συχνά συγχέονται με έμφραγμα.

Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε διάσημα ημερών ή εβδομάδων, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις το σύνδρομο προκαλεί έμφραγμα, συμφορητική καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί φάρμακα ή άλλες θεραπείες που μειώνουν τον κίνδυνο επιπλοκών ή θανάτου

Τακουτσούμπο σημαίνει στα ιαπωνικά «παγίδα χταποδιών». Το σύνδρομο ονομάζεται έτσι επειδή προκαλεί διόγκωση της αριστερής κοιλίας της καρδιάς και την κάνει να μοιάζει με το παραδοσιακό ιαπωνικό σκεύος που χρησιμοποιείται στην αλιεία χταποδιού.

H μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of the American Health Association εξετάζει δεδομένα σχεδόν 200 ασθενών που νοσηλεύτηκαν με καρδιομυοπάθεια τακοτσούμπο την περίοδο 2016-20.

Μεταξύ των ανδρών πέθανε περίπου το 11% των ανδρών, συγκριτικά με 5% μεταξύ των γυναικών, αναφέρει η ερευνητική ομάδα σε δελτίο Τύπου. Το εύρημα αυτό βρίσκεται σε συμφωνία με προηγούμενες έρευνες για τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα,

Η διαφορά αυτή παραμένει ανεξήγητη, είναι όμως πιθανό να σχετίζεται με την αιτία του συνδρόμου, είπαν οι ερευνητές.

Στους άνδρες, το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς εμφανίζεται συχνότερα ως αποτέλεσμα σωματικού στρες, για παράδειγμα έπειτα από κάποια χειρουργική επέμβαση ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Στις γυναίκες, το αίτιο είναι συνήθως συναισθηματικής φύσης, όπως η ανεργία ή το πένθος.

Μια άλλη διαφορά είναι ότι οι γυναίκες τείνουν να έχουν καλύτερη κοινωνική στήριξη για τη διαχείριση του στρες, δήλωσε στο NBC ο Μοχάμαντ Μοβάχεντ του Πανεπιστημίου της Αριζόνα στο Τούσον, επικεφαλής της μελέτης.

Όπως επισήμανε, μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί φάρμακα ή άλλες θεραπείες που μειώνουν τον κίνδυνο επιπλοκών ή θανάτου από το σύνδρομο.

Η μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος θανάτου δεν μειώθηκε στη διάρκεια της πενταετίας που καλύπτει η μελέτη, ένδειξη ότι οι διαθέσιμες προσεγγίσεις είναι ανεπαρκείς.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις