ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ
Ο γιατρός η βασική πηγή πληροφόρησης για τις φαρμακευτικές θεραπείες

Όταν πρόκειται για θεραπεία, οι ασθενείς εμπιστεύονται τον γιατρό τους, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Είτε πρόκειται για τον χώρο, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς αισθάνονται ασφαλείς στο ιατρείο ή σε μια δομή υγείας, είτε πρόκειται για το πρόσωπο που αντιπροσωπεύει έναν έμπιστο επαγγελματία υγείας, η προτίμηση στον γιατρό ως πηγή πληροφορίας για τον τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος υγείας του κυμαίνεται από 75-54%, ανάλογα με τη γενιά στην οποία βρίσκεται ο καθένας.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα της αμερικανικής εταιρείας αναλύσεων PatientPoint που πραγματοποιήθηκε σε 1517 άτομα άνω των 18 ετών που επισκέπτονται υπηρεσίες υγείας τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Η έρευνα διερεύνησε τον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς αναζητούν και εμπιστεύονται πληροφορίες υγείας, την προτίμηση των ασθενών στη λήψη μηνυμάτων για φάρμακα μέσω διαφόρων οδών επικοινωνίας και την πληροφόρηση που εμπιστεύονται ότι πρόκειται για την φαρμακευτική τους θεραπεία.
Πληροφορίες για φαρμακευτική αγωγή μπορεί να φαντάζουν αφόρητες και ξεπερνούν τα όρια όταν προέρχονται από social media, αναζήτηση στο διαδίκτυο ή από την τηλεόραση


Μετά τον γιατρό, οι ασθενείς προτιμούν πληροφορίες για τα φάρμακα από site υγείας, καθώς και την οικογένεια και τους φίλους τους
Σύμφωνα με την έρευνα, οι γιατροί παραμένουν η κεντρική πηγή πληροφόρησης για την υγεία.
Το 55% των συμμετεχόντων προτιμά των γιατρό του, ένα 50% τα site υγείας, 29% την οικογένεια και τους φίλους, το 22% την ασφάλισή τους, το 20% κρατικές υπηρεσίες υγείας. Μόλις το 16% εμπιστεύεται blog υγείας και social media, 15% apps υγείας, 14% πανεπιστημιακά ιδρύματα, 10% φυλλάδια και παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης (τηλεόραση, ραδιόφωνο), 9% τα επίσημα site των φαρμακευτικών εταιρειών, 8% podcasts και webinars, 7% ομάδες ασθενών και μόλις 5% την πληροφορία από AI generator.
Παρά τις διαφορές στα επίπεδα εμπιστοσύνης, ανάλογα με τη γενιά στην οποία εντάσσονταν οι συμμετέχοντες, ο γιατρός παραμένει η πιο έμπιστη πηγή πληροφορίας υγείας σε όλες τις ηλικίες.
- Το μεγαλύτερο μερίδιο εμπιστοσύνης στο γιατρό (87%) έχουν οι Boomers – όσοι γεννήθηκαν από το 1946–1964. Οι ίδιοι, εμπιστεύονται επίσης κατά 71% τα site υγείας.
- Η «Gen X», δηλαδή όσοι είναι γεννημένοι από το 1965–1980, εμπιστεύονται τον γιατρό κατά 75% και τα site υγείας κατά 59%
- Οι «Millenials ή Gen Y», δηλαδή όσοι είναι γεννημένοι από το 1981–1996, εμπιστεύονται τον γιατρό κατά 61% και τα site υγείας κατά 52% και
- Η «Gen Z», δηλαδή όσοι είναι γεννημένοι από το 1997–2012, εμπιστεύονται τον γιατρό κατά 54% και τα site υγείας κατά 43%.
Σε τι περιβάλλον προτιμούν οι ασθενείς να βρίσκονται όταν δέχονται πληροφορίες για μια φαρμακευτική αγωγή;
Το 84% των ασθενών προτιμούν το γραφείο του γιατρού τους, όμως αποδέχονται με ποσοστό 40% τα επίσημα site των φαρμακευτικών εταιρειών και επίσης κατά 40% την αναζήτηση στο διαδίκτυο. Η τηλεόραση περιορίζεται στο 27% και τα social media μόλις σε 26%.
Αφόρητες οι διαφημίσεις
Για την ακρίβεια, πληροφορίες για φαρμακευτική αγωγή μπορεί να φαντάζουν αφόρητες και ξεπερνούν τα όρια όταν προέρχονται από social media, αναζήτηση στο διαδίκτυο ή από την τηλεόραση, ενώ όταν η πληροφορία έρχεται από τον γιατρό είναι αποδεκτή σε ποσοστό 74% των ασθενών.
Γιατί όμως είναι αφόρητες οι διαφημίσεις φαρμάκων στα social media και το ίντερνετ; Είτε γιατί είναι συχνά επαναλαμβανόμενες, είτε γιατί είναι οπτικά «φορτωμένες», περιλαμβάνουν ιατρικούς όρους που είναι δυσνόητοι, πυροδοτούν ανησυχίες για την υγεία. Οι ασθενείς θέτουν επίσης θέμα προσωπικών πληροφοριών υγείας υπό συζήτηση στα social media, καθώς επίσης και κόστους που ανησυχούν αν μπορούν να το καλύψουν.
Ιατρείο και μετά όλα τα άλλα
Πληροφορίες για συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, προτιμούν οι ασθενείς να δέχονται σε ποσοστό 58% από το γιατρό τους στο γραφείο του.
Ξεχωρίζοντας όμως τις γενιές:
- Οι Boomers προτιμούν ενημέρωση από τον γιατρό τους σε ποσοστό 71%, ενώ ποσοστό από 10% δίνουν στα site των φαρμακευτικών εταιρειών και στην περιήγησή τους στο διαδίκτυο, εξαιρώντας τηλεόραση και social media, με ποσοστά 3% και 2%, αντίστοιχα.
- Η Gen X προτιμά κατά 60% ενημέρωση από τον γιατρό της, 13% από τα site των φαρμακευτικών εταιρειών, 10% από περιήγηση στο διαδίκτυο, 9% από την τηλεόραση και μόλις 5% από social media.
- Οι Millennials προτιμούν ενημέρωση από τον γιατρό τους σε ποσοστό 47%, 16% από τα site των φαρμακευτικών εταιρειών, από 12% από social media και περιήγηση στο διαδίκτυο και 10% από διαφημίσεις στην τηλεόραση.
- Οι ενήλικες της Gen Z προτιμούν ενημέρωση από τον γιατρό τους σε ποσοστό 43%, 19% από social media, από 14% από site των φαρμακευτικών εταιρειών και περιήγηση στο διαδίκτυο και 10% από τηλεόραση.
Οι λόγοι της εμπιστοσύνης
Οι παράγοντες που οδηγούν στην εμπιστοσύνη στον γιατρό είναι πολλαπλοί, πέραν τους ότι πρόκειται για σαφή και επαρκή πληροφόρηση προερχόμενη από τον ειδικό.
Συγκεκριμένα, οι ασθενείς προτιμούν την πληροφόρηση από τον γιατρό τους γιατί οι πληροφορίες που παίρνουν είναι σαφείς και μαθαίνουν για την πάθησή τους με σαφή βήματα, είναι εγκεκριμένες από επαγγελματίες υγείας ή εμπειρογνώμονες. Η σαφήνεια επεκτείνεται στις πιθανές παρενέργειες, τους κινδύνους, προτείνονται εναλλακτικές λύσεις, ενώ οι εταιρείες είναι αξιόπιστες.
Ενημερωτικές είναι και οι πληροφορίες από τη διαφήμιση στην τηλεόραση, ενώ από τα social media, οι ασθενείς αντλούν πληροφορίες για τις παρενέργειες, τους κινδύνους και τις εναλλακτικές δυνατότητες.
Πηγή: in.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις