ΛΑΡΙΣΑ
Κέλλας από 13ο Περιφερειακό Συνέδριο Ανάπτυξης στη Πάτρα: Εθνικό ζήτημα η επιβίωση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Στοχευμένα μέτρα στήριξης 19,3 δις ευρώ μέσω του ΣΣ ΚΑΠ

Τις δράσεις που περιλαμβάνει το Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής έως το 2027 συνολικού προϋπολογισμού ύψους 19,3 δισ. ευρώ για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα ανέπτυξε σήμερα στην Πάτρα ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας κατά την διάρκεια του 13ου Περιφερειακού Συνεδρίου Ανάπτυξης (Regional Growth Conference – RGC) με θέμα «Πρωτογενής τομέας και περιφερειακή ανάπτυξη: Προοπτικές και προκλήσεις».
«Η επιβίωση και ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και της κτηνοτροφίας είναι εθνικό ζήτημα που οφείλουμε να προτάξουμε. Έχουμε χρέος να κρατήσουμε τον πρωτογενή τομέα ζωντανό και να ενισχύσουμε τη συμβολή του στην παραγωγική δράση, αλλά και στην πατρίδα μας. Έχει σημασία να δώσουμε όραμα, αλλά και τη δυνατότητα στον παραγωγικό κόσμο να κάνει βήματα στο μέλλον», ανέφερε ο κ. Κέλλας.
Τα στοχευμένα μέτρα που υλοποιούνται μέσω της ΣΣ ΚΑΠ έως το 2027 χωρίζονται ως εξής:
Ø Πυλώνας Ι συνολικού προϋπολογισμού 14,52 δις. ευρώ
Περιλαμβάνει τις άμεσες ενισχύσεις και αφορά παρεμβάσεις όπως:
· Βασική εισοδηματική ενίσχυση.
· Συμπληρωματική εισοδηματική ενίσχυση για νέους γεωργούς.
· Ενίσχυση για μικρο-καλλιεργητές.
· Σχήματα για το περιβάλλον και το κλίμα (οικολογικά σχήματα).
· Συνδεδεμένες ενισχύσεις, αλλά και ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι.
Ø Πυλώνας ΙΙ συνολικού προϋπολογισμού 4 δις. ευρώ
Περιλαμβάνει παρεμβάσεις για την αγροτική ανάπτυξη όπως:
• Περιβαλλοντικές και κλιματικές ή άλλες δεσμεύσεις
• Εξισωτικές
• Επενδύσεις
• Εγκατάσταση νέων γεωργών και σύσταση αγροτικών επιχειρήσεων κ.α.
Ø Τομεακές παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ σε οπωροκηπευτικά, μελισσοκομικά προϊόντα, αμπελοοινικό τομέα, το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές.
Ο κ. Κέλλας αναφέρθηκε και στα προγράμματα που υλοποιούνται για την στήριξη των νέων που αθροιστικά φθάνουν στο ύψος του 1 δισ. ευρώ, ενώ τόνισε ότι το ΥΠΑΑΤ δίνει ισχυρά χρηματοδοτικά κίνητρα για να δραστηριοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα με το πρόγραμμα για τους νέους γεωργούς ηλικίας έως 39 ετών με επιδότηση 40.000 ευρώ για κάθε ωφελούμενο.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που ήδη έχουν γίνει από την κυβέρνηση για την στήριξη των αγροτών όπως η δημιουργία ξεχωριστής φορολογικής κλίμακας, η μείωση της φορολογίας κατά 50%, η κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών νόμου Κατρούγκαλου, η μείωση του ΦΠΑ από το 6 στο 13% για ζωοτροφές και λιπάσματα, η μείωση του ΦΠΑ στο 13% από το 24% για τα αγροτικά
μηχανήματα, η επιστροφή 100% του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, η ρύθμιση των κόκκινων δανείων, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο χωράφι 30 εκατ. ευρώ για αγροτική χρήση, η εξασφάλιση φθηνού ρεύματος μέσω του προγράμματος ΓΑΙΑ για 2 συν 8 χρόνια και η ταυτόχρονη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών άτοκα σε έως 120 δόσεις.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις