ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Επιχείρηση συσπείρωσης επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου – Η Λάρισα ανάμεσα στις περιοχές «κλειδιά» που αναμένεται να επισκεφθεί ο πρωθυπουργός

Στο αρχικό χρονοδιάγραμμα του Μεγάρου Μαξίμου ήταν κυκλωμένος ο προσεχής Ιούνιος. Τότε υπολόγιζε η κυβερνητική έδρα ότι θα μπορούσε να… κλείσει το μάτι συνολικά στην περιφέρεια, απευθύνοντας ειδικότερα θετικά σινιάλα στις δύσκολες για την ίδια – εκλογικά –περιοχές από τη Βόρεια Ελλάδα ως την Κρήτη με μια «εθνική στρατηγική»: αυτή που αναμένεται να περιλαμβάνει το αναπτυξιακό σχέδιο κάθε περιφερειακής ενότητας ξεχωριστά αλλά σε σύνδεση με οριζόντιες πολιτικές, όπως για το δημογραφικό, τη διαχείριση υδάτων, τον χωροταξικό σχεδιασμό, το επενδυτικό πλαίσιο – και όχι μεμονωμένα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση τοπικών θεμάτων.
Υστερα από την παρατεταμένη περίοδο αναταραχής για την κυβέρνηση και ανατροπών λόγω Τεμπών, ξεκίνησε νέος τρίμηνος αγώνας δρόμου – με τοπικές διαβουλεύσεις έως και τον Ιούνιο –, προκειμένου η στρατηγική για την περιφέρεια να παρουσιαστεί πριν από τη ΔΕΘ κάτι σαν «εθνικό ορόσημο».
Ζυμώσεις με τις τοπικές κοινωνίες
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταρτιστεί 38 σχέδια και μπορεί ενημερωμένες πηγές να λένε ότι υπάρχει γενικός σχεδιασμός σχεδόν για όλες τις περιφερειακές ενότητες, ωστόσο χρειάζεται να εντατικοποιηθούν οι ζυμώσεις με τις τοπικές κοινωνίες προς αποφυγήν διαφωνιών ή λανθασμένων χειρισμών. Είναι εμφανές ότι προσωπικά ο Μητσοτάκης αποπειράται να κάνει στροφή στην περιφέρεια, προσδοκώντας να ξαναπιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε πριν από πεντέμισι μήνες με το μετρό Θεσσαλονίκης.
Πέραν της Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης στο πρωθυπουργικό ραντάρ είναι η Θεσσαλία, όπου σχεδιάζεται η επόμενη περιοδεία του Μητσοτάκη, και η Κρήτη, όπου βρέθηκε ο ίδιος για τον ΒΟΑΚ την περασμένη Παρασκευή. Πρόκειται για περιοχές ύψιστης προτεραιότητας – ιδίως οι έξι δήμοι της Α’ Θεσσαλονίκης (σημειωτέον, ο πιο ευνοημένος νομός στον τελευταίο κυβερνητικό ανασχηματισμό), η Λάρισα ως ο μεγαλύτερος νομός στον Κάμπο και οι Νομοί Ηρακλείου και Ρεθύμνου οι οποίοι εξακολουθούν να επιφυλάσσουν πιέσεις για τη ΝΔ. Και από τις τρεις περιοχές άλλωστε είχαν προκύψει από την κάλπη πολλαπλές προειδοποιήσεις στην κυβέρνηση.
Το Μαξίμου επιχειρεί να ρίξει το χαρτί των «έργων» και «παρεμβάσεων» στην καθημερινότητα. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη (και στα δυτικά της) η ΝΔ έχει ανάγκη από χειροπιαστό αποτέλεσμα και το βάρος πέφτει στις συγκοινωνίες (λόγω FlyOver, λεωφορείων κ.ο.κ). «Δεν μπορούμε μόνο να βάζουμε στόχους ή να μιλάμε πια στον αέρα για “σύγκλιση” και “ανάπτυξη”» παραδέχεται κομματικός παράγοντας. Ενόψει και της ΔΕΘ, ο γαλάζιος μηχανισμός ενεργοποιείται από τώρα, με στόχο ένα μπαράζ εκδηλώσεων, επισκέψεων, δράσεων σε κάθε δήμο από κομματικά κλιμάκια με επικεφαλής έναν βουλευτή, ενόσω κυβερνητικά κλιμάκια (με το μυαλό στα αναπτυξιακά σχέδια) έχουν ως άμεσο προορισμό την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη (Ξάνθη και Καβάλα, συγκεκριμένα).
Για τη Θεσσαλία θα επιχειρηθεί επιπλέον θετικό σήμα και μέσα από τον νέο αναπτυξιακό νόμο – εκτός από την αναμενόμενη μετάβαση του Μητσοτάκη στην προσπάθεια να προβληθεί μια εικόνα ότι η «ανασυγκρότηση» προχωρά συντονισμένα με την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό εξάλλου επιχειρήθηκε προ ημερών μέσα από την προβολή των συμβάσεων για έργα του Ταμείου Ανάκαμψης σε έξι περιφερειακές ενότητες (Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας), παρότι έρχονται συχνά από τον Κάμπο φωνές για καθυστερήσεις. Εν αναμονή του νέου αναπτυξιακού στη Βουλή, αρμόδιες πηγές επιμένουν ότι η Θεσσαλία θα έχει κεντρικό ρόλο.
Στην Κρήτη, όπου πιέζει ως δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ έχει και εκεί ανοιχτό το στοίχημα των «παραδοτέων». Αυτό, σύμφωνα με την ανάλυση του Μαξίμου, κρίνει τα περιθώρια αύξησης της γαλάζιας συσπείρωσης και σε σημαντικό βαθμό εκλογικές συμπεριφορές. «Είναι μια προσωπική δέσμευση που είχα αναλάβει (…) Ενα έργο που εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί συλλογική διεκδίκηση» ανέφερε ο Μητσοτάκης για τον ΒΟΑΚ, όπως αναμενόταν, και στην κυριακάτικη ανασκόπηση έργου.
Πηγή: tanea.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις