ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Ukiyo: Τα μαγαζί που σήμερα συμπυκνώνει όλη την all day εμπειρία της παλιάς Φρίξου στη Λάρισα (φωτο)

Ο πεζόδρομος της Φρίξου είναι ένα εντελώς ιδιαίτερο τοπόσημο της πόλης. Δεν ήταν μόνο πιάτσα, ήταν concept που δημιουργήθηκε με τα χρόνια, concept που είναι λες και το επέβαλε ο ίδιος ο δρόμος. Στο στενό δρομάκι, από τα πρώτα που πεζοδρομήθηκαν στην πόλη, έχει γραφτεί ιστορία από τη δεκαετία του ’90 με το Περιοδικό και τη Frog, μέχρι να φτάσουμε στον σύγχρονο χαρακτήρα που του έδωσαν το Vintage, το Alley, το Bardon και το Estella. Τρύπωνες στη Φρίξου και ήταν σαν να απομακρύνεσαι από τη ρουτίνα και την καθημερινότητα της πόλης. Υπήρχε και αυτή η διάθεση συνεργασίας μεταξύ των διαφορετικών ιδιοκτητών… το μυστικό της επιτυχίας, η προϋπόθεση για την συνδιοργάνωση τόσων και τόσων κοινών project.
Σήμερα, η Φρίξου αρχίζει και αλλάζει. Ανοικοδομείται η ζυγή της πλευρά με βάση την αρίθμηση των κτιρίων.
Συμβαίνει όμως κάτι περίεργο.
Ενώ θεωρητικά δεν ξέρεις, ούτε μπορείς να φανταστείς την εικόνα που θα αποκτήσει τελικά μετά την ολοκλήρωση των νέων οικοδομών που καλύπτουν μεγάλο μέρος του μήκους του πεζοδρόμου, έχεις ένα σημείο αναφοράς. Μια σταθερά. Και αυτό είναι το ισόγειο κατάστημα επί της Φρίξου 3. Στην σχετικά νεόδμητη οικοδομή πρωτοάνοιξε το Άζυμο. Στην πορεία του χρόνου αντικαταστάθηκε με το Alley. Είναι το ίδιο σημείο που σήμερα βρίσκεται το Ukiyo.
Αυτός λοιπόν ο χώρος στη μονή πλευρά της Φρίξου είναι το σημείο που λειτούργησε ως ο συνδετικός κρίκος που δημιούργησε την πιάτσα. Που ένωσε, μάλλον ενοποίησε τις διαφορετικές εμπειρίες και στυλ των τεσσάρων μαγαζιών. Που δημιουργούσε πάντα την «κυκλοφοριακή» συμφόρηση στην κίνηση των διερχόμενων Λαρισαίων.
Και αυτός ο ίδιος ο χώρος σήμερα είναι αυτός που καλείται και φιλοδοξεί να συμπυκνώσει την ιστορία και την εμπειρία του ίδιο δρόμου.
Το Ukiyo.
Το Ukiyo λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια περίπου, υπό την διεύθυνση του Γιάννη Γκέγκα, ως το πρώτο αμιγώς και σύγχρονο εστιατόριο ιαπωνικής κουζίνας της πόλης. “Journey to Japan” είναι το moto του άλλωστε και είναι ειλικρινές. Γιατί ξεναγεί τους Λαρισαίους σε όλο το φάσμα της ιαπωνικής κουζίνας που δεν περιορίζεται μόνο στο σούσι, το πρώτο που έρχεται στο μυαλό όλων. Εκτός από το sushi rolls, το nigiri, τα combos, το σολομό, το ωμό ψάρι, τις γαρίδες, τα καβούρια, τη σόγια σως, η ιαπωνική κουζίνα σφύζει από λαχανικά, σαλάτες και κρέας. Πρόβειο, μοσχάρι και κοτόπουλο.
Μετά από δύο χρόνια λειτουργίας που οι ιδιοκτήτες επένδυσαν στο να μυηθούν στην ιαπωνική κουζίνα και να δημιουργήσουν ένα μενού με απόλυτο σεβασμό σε αυτό που αυτή πρεσβεύει, ήρθε η ώρα να διερευνήσουν. Νιώθοντας την ασφάλεια της εμπειρίας της αφομοίωσης, έρχονται να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν νέους συνδυασμούς που αναδεικνύουν το πόσο κοντά γευστικά μπορεί να είναι η ιαπωνική με την μεσογειακή και ευρωπαϊκή κουζίνα. Έρχονται να προσφέρουν διαφορετικές προτάσεις σε μία κάρτα μενού που συνεχώς θα ανανεώνεται. Η Ιωάννα Τασιάκου, η executive sushi chef του μαγαζιού η οποία υπήρξε sushi chef στη Μπάγερν Μονάχου, έχει φροντίσει ιδιαίτερα για αυτό. Έχει δημιουργήσει μια κάρτα που περιλαμβάνει sushi με αμερικάνικες επιρροές με αποτέλεσμα εξαιρετικές γεύσεις που ταιριάζουν στη γκάμα των γεύσεων των Λαρισαίων.
Και ήρθε η ώρα να συνεργαστούν.
Κατά την παράδοση της Φρίξου.
Η συνεργασία αφορά τον Γιάννη Γκέκα και τον Κώστα Χατζή. Ο Κώστας Χατζής υπήρξε ο ιδιοκτήτης του Estella. Υπήρξε ο τελευταίος ιδιοκτήτης της ζυγής πλευράς της Φρίξου.
Με τη νέα συνεργασία έρχονται να ενοποιήσουν τις παλιές συνήθειες της Φρίξου σε μία ενιαία all day εμπειρία. Σαν να θέλουν να συνδέσουν το κρέας του Alley, με τον καφέ του Bardon, το brunch του Estrella, την έντονη εμπειρία διασκέδασης και ζωντάνιας του Vintage, με τον χώρο και την υπόσταση του Ukiyo. Σαν να θέλουν να προσφέρουν όλη την εμπειρία της Φρίξου σε αυτό το χώρο, με διακριτικές παρεμβάσεις.
Το Ykiyo πλέον εξελίσσεται σε μία πρόταση για όλη την ημέρα. Από καφέ και brunch μέχρι το γεύμα και το δείπνο μιας ιαπωνικής κουζίνας που εκτός από το ψάρι έρχεται να μυήσει τους Λαρισαίους στο κρέας, τις σούπες, στα επιδόρπια αυτής.
Ο βασικός κατάλογος του Ukiyo ξεκινά με ιστορική αναφορά στην εποχή του Έντο – έτσι λεγόταν το Τόκυο, και εξηγεί τον όρο Ykiyo που δεν είναι μόνο μια λέξη, ένα όνομα, αλλά ένα ολόκληρο πολιτιστικό κίνημα που έφερε στο προσκήνιο την αναζήτηση της απόλαυσης στην τέχνη και τη ζωή και οδήγησε το 1615 στη δημιουργία του πρώτου σούσι στο Τόκυο.
Πλέον τον συνοδεύει και ένας νέος κατάλογος. Αυτός του brunch. Που αφενός διεγείρει τη φαντασία με τα πιάτα του ιαπωνικού πρωινού και ελαφρού γεύματος, όπως για παράδειγμα η ομελέτα Tamago bao με καρότο, φρέσκο κρεμμύδι, μπείκον σε αφράτο ψωμί bao και σως Hollandaise, και αφετέρου δίνει τις εναλλακτικές του κλασικού ευρωπαϊκού brunch, όπως club sandwich και pancakes.
Η γνωστή ζωντάνια της Φρίξου είναι και πάλι εδώ. Εξασφαλίζεται η συνέχισή της στην ιστορία της πόλης. Σε αυτή τη σταθερά. Τον απίστευτα καλαίσθητο, προσεγμένο χώρο επί της Φρίξου 3 που αποκτά ένα νέο all day χαρακτήρα, φιλικό προς όλους τους Λαρισαίους που δεν έχουν παρά να αφεθούν να απολαύσουν την ενέργεια της Φρίξου που κατάφερνε πάντα να ισορροπήσει ανάμεσα στη χαλαρότητα και τις έντονες και ιδιαίτερες εμπειρίες.
Εύη Μποτσαροπούλου
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις