ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΘ: Πώς γεμίζει το καλάθι της ΔΕΘ – Τα σενάρια των ελαφρύνσεων

Προς το τέλος Ιουνίου αναμένεται να έχει ξεκάθαρη εικόνα η κυβέρνηση για το πακέτο μέτρων, το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, η οποία θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ουσιαστικά, προς το τέλος του επόμενο μήνα θα υπάρχει μια πλήρης αποτίμηση των φορολογικών εσόδων για το πρώτο εξάμηνο του 2025, ενώ θα έχει σχηματιστεί και μια αρκετά καλή εικόνα σε σχέση με το πού θα κάτσει η «μπίλια του τουρισμού για τη φετινή χρονιά.

Πριν από αυτό και συγκεκριμένα εντός του τρέχοντος μήνα, η κυβέρνηση αναμένεται να έχει λάβει την έγκριση της Κομισιόν σε σχέση με την εφαρμογή της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες, κάτι που θα έχει δημοσιονομική απόδοση της τάξης των 600 εκατ. ευρώ, ενώ η βάση σύγκρισης για την Ελλάδα θα είναι το έτος 2024 και όχι το 2021 που ισχύει για τις άλλες χώρες, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στο 5ο OT FORUM.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης στο 5ο OT FORUM

Οι εκτιμήσεις

Πού βρισκόμαστε όμως αυτή τη στιγμή; Η κυβέρνηση θεωρεί βέβαιο ότι το πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ έχει βάση εκκίνησης το 1,5 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε και ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Μιχάλης Αργυρού, μιλώντας στο πλαίσιο του 5ου OT FORUM. Μάλιστα, ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει και φέτος «μια θετική έκπληξη στα μεγέθη της οικονομίας που θα μπορούσε να βοηθήσει και το 2026». Σε αυτό το ποσό έχει συμπεριληφθεί και η θετική συνεισφορά της αναμενόμενης έγκρισης της ρήτρας διαφυγής για την Ελλάδα από την Κομισιόν. Ως θετική έκπληξη μπορεί να θεωρηθεί η καλύτερη απόδοση των δημοσιονομικών, όπως συνέβη και το 2024, με το πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφώνεται τελικά στα 11,4 δισ. ευρώ.

Ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Μιχάλης Αργυρού, μιλώντας στο πλαίσιο του 5ου OT FORUM

Για αυτό και ορισμένοι επιτελείς εκτιμούν ότι το πακέτο των μέτρων που θα αφορά το 2026 ενδέχεται να αγγίξει ακόμη και τα 2,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο  σχεδιασμός περιλαμβάνει μειώσεις άμεσων φόρων και στο επίκεντρο μπαίνει η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας για εισοδήματα έως 40.000 ευρώ τον χρόνο. Άλλωστε, η κυβερνητική στόχευση, όπως αποτυπώθηκε και από τους δύο προαναφερόμενος στο 5ο OT FORUM σχετίζεται με την παροχή ελαφρύνσεων στη μεσαία τάξη. Οι νέες παρεμβάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν εν μέσω θέρους, όπως προαναφέρθηκε, ούτως ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και τα επιπλέον έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, τα οποία το 2024 ανήλθαν σε 2 δισ. ευρώ (με 6μηνη εφαρμογή POS και myDATA ενώ φέτος θα είναι 12μηνη).

Οι αισιόδοξοι του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν πως η κατάσταση θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο θετική φέτος, κάτι που θα φανεί σε επόμενο χρονικό σημείο. Ορισμένες πλευρές εκτιμούν την αύξηση των πρόσθετων εσόδων από φοροδιαφυγή πάνω από 1 δισ. ευρώ από χρόνο σε χρόνο με αποτέλεσμα το σύνολο των εσόδων από φοροδιαφυγή για φέτος να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ. Τα συγκεκριμένα στοιχεία αναμένεται να εξεταστούν τον Αύγουστο και πριν οριστικοποιηθούν τα μέτρα, με σκοπό να αποτυπωθεί με ευκρίνεια το πακέτο των παρεμβάσεων.

Τα σενάρια των μέτρων

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται σενάρια που προβλέπουν:

1.Αλλαγές στη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων με στόχο την ελάφρυνση των φορολογουμένων που ανήκουν στη λεγόμενη μεσαία τάξη, με εισοδήματα δηλαδή μεταξύ 20.000 – 40.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται:

– Η προσθήκη ενός ενδιάμεσου συντελεστή στο κλιμάκιο εισοδήματος από τα 10.001 ευρώ μέχρι και τα 20.000 ευρώ, όπου ο συντελεστής φορολόγησης από 9% που εφαρμόζεται για εισοδήματα μέχρι και τα 10.000 ευρώ αυξάνεται απότομα στο 22%. Η ενδεχόμενη μείωση του δευτέρου κλιμακίου της φορολογίας από το 22% στο 15% εκτιμάται πως μπορεί να έχει ένα κόστος κοντά στα 600 εκατ. ευρώ

– Η αύξηση του εισοδήματος πάνω από το οποίο θα εφαρμόζεται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής. Σήμερα ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 44% επιβάλλεται στο τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ.

2. Μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο κ. Πειρρακάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στη φορολόγηση των ενοικίων, κατά την παρουσία του στο 5ο OT FROUM.  Η μείωση του ελάχιστου συντελεστή φορολόγησης των ενοικίων από 15% σε 5% εκτιμάται ότι μπορεί να έχει ένα κόστος κοντά στα 300 εκατ. ευρώ.

3. Κούρεμα κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης, με στόχο την εξάλειψη των στρεβλώσεων και τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.

4. Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% το 2026.

Πηγή: ot.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις