ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Εκπαιδευτικές δράσεις στο πλαίσιο του νέου θεσμού Tloupas PATH

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α΄θμιας και τη Β΄θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, διοργανώνει μια σειρά από εκπαιδευτικές δράσεις που απευθύνονται σε σχολεία της Π.Ε. Λάρισας καθώς και σε εκπαιδευτικούς.
Οι εκπαιδευτικές δράσεις γίνονται στο πλαίσιο του νέου θεσμού Tloupas PATH, του διεθνούς φωτογραφικού διαγωνισμού, στη μνήμη του μεγάλου φωτογράφου Τάκη Τλούπα.
Στόχος του Tloupas PATH, είναι να εδραιωθεί ένας αναγνωρισμένος πολιτιστικός θεσμός όχι μόνο με πανελλαδική αλλά και με διεθνή απήχηση, που τιμά και διατηρεί την κληρονομιά ενός από τους κλασικούς Έλληνες φωτογράφους, διερευνώντας και διευρύνοντας μέσα από σύγχρονες προσεγγίσεις το εννοιολογικό πλαίσιο της «Σχέσης του Ανθρώπου με το Περιβάλλον» μέσα στο οποίο ζει.
Ο νέος θεσμός Tloupas PATH – από τα αρχικά του τίτλου Tloupas Photography Award of Thessaly’s Heritage (Βραβείο Τλούπα Φωτογραφίας της Θεσσαλικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς) – υλοποιείται παράλληλα σε διαφορετικούς άξονες σε διαγωνιστικό, εκπαιδευτικό, οργανωτικό και επικοινωνιακό επίπεδο, με επίκεντρο δύο ετήσιους διαγωνισμούς φωτογραφίας με τα αντίστοιχα βραβεία:
· Το TLOUPAS PATH INTERNATIONAL AWARD, για αναγνωρισμένους φωτογράφους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και
· Το TLOUPAS PATH UNDER 30 AWARD, για ανερχόμενους καλλιτέχνες στην Ελλάδα.
Για το 2025, ο Θεματικός Κύκλος έχει τίτλο “Turning Point”, καλώντας τους υποψήφιους του διαγωνισμού να παρουσιάσουν έργα που αποτυπώνουν την διαδικασία ή το αποτέλεσμα μιας οριστικής αλλαγής.
Η εκπαιδευτική μας προσέγγιση
Η στήριξη και η προώθηση της ιδέας της φωτογραφικής και οπτικής παιδείας οφείλει να αρχίσει από τις χαμηλές εκπαιδευτικές βαθμίδες και να ενταχθεί σταδιακά στις δημιουργικές δραστηριότητες των παιδιών. Με επαναλαμβανόμενα σεμινάρια μέσα και έξω από την τάξη, είτε στη διάρκεια του μαθήματος είτε σε επισκέψεις σε σχετικά μουσεία με εξωτερικούς ομιλητές, το Tloupas PATH στοχεύει στο να ανοίξουν οι ορίζοντες των παιδιών πέρα από την φωτογραφική τους παιδεία,
που θα είναι το τυπικό αντικείμενο όλων αυτών των εκπαιδευτικών συναντήσεων. Ο τρόπος που συζητούνται οι φωτογραφικές εικόνες αυξάνει την αντίληψη του διαλόγου στα παιδιά, διευρύνοντας την οπτική τους παιδεία, ώστε να μπορούν να καταλαβαίνουν τη «γλώσσα των εικόνων». Είναι μια εκπαιδευτική προσέγγιση που προσβλέπει όχι απλά στην «κριτική» των εικόνων, αλλά και στην διαδικασία του να εκτίθενται τα παιδιά στην δημόσια θέαση με θάρρος και αυτοπεποίθηση, και να μπορούν να αναπτύσσουν από νωρίς ιδέες πάνω σε εικόνες και νοήματα με βάση τις προσωπικές τους φωτογραφικές επιλογές και τις απόψεις τους.
Στην πρωινή ζώνη της εκδήλωσης στις 12 Μαΐου πλήθος σχολείων Α’ θμιας και Β’ θμιας εκπαίδευσης θα επισκεφτεί το Joist Innovation Park (Λάρισα Βαλτετσίου και Τριπόλεως) όπου οι φωτογράφοι – καλλιτεχνικοί επιμελητές του θεσμού θα παρουσιάσουν τον κόσμο και τη διαδρομή της τέχνης της φωτογραφίας στους μαθητές.
Στην απογευματινή ζώνη της 12 Μαΐου 17:00 -19:00 θα διενεργηθεί Σεμινάριο Εκπαιδευτικό για εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται για την διδακτική και παιδαγωγική διάσταση της τέχνης της φωτογραφίας και της διάχυσής της στην εκπαίδευση. Οι επιμελητές του θεσμού θα τους εισάγουν στη μεθοδολογία και τα εργαλεία της διδασκαλίας της φωτογραφικής τέχνης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
JOIST INNOVATION PARK 12 Μαΐου 2025
09.00- 13.00 Σχολεία Α’θμιας και Β’ θμιας Εκπαίδευσης
Εισηγήτρια: Όλγα Στεφάτου
Η Τέχνη της φωτογραφίας
17.00-19.00 Εκπαιδευτικοί
Εισηγητής: Δημήτρης Κοιλαλούς
Φωτογραφική σκέψη, οι δυνατότητες της εικόνας και η μεθοδολογία για τη διάχυσή της στην εκπαίδευση.
Η Όλγα Στεφάτου είναι φωτογράφος, σύμβουλος φωτογραφίας και εκπαιδευτικός. Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις διεθνώς, μεταξύ άλλων στα: Aga Khan Museum (Καναδάς), Doha Fire Station Art Space (Κατάρ), Los Angeles Month of Photography, Head On Photo Festival (Αυστραλία), Les Boutographies και Gallery Negpos (Γαλλία), Photon Gallery (Σλοβενία), Synthesis Gallery (Βουλγαρία), MOMus – Φωτογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Μπενάκη, Photometria Festival και Athens Photo Festival.
Φωτογραφίες της έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως Der Spiegel, Die Zeit, The Economist, NBC News και Vanity Fair. Το 2021 επιλέχθηκε από τον οίκο Dior, μαζί με εννέα ακόμη Ελληνίδες φωτογράφους, για να φωτογραφίσει τη συλλογή Cruise 2022. Το 2015 συμμετείχε ως το μοναδικό ελληνικό μέλος πληρώματος στην πρωτοποριακή αποστολή Solar Impulse, την πρώτη πτήση γύρω από τον κόσμο με αεροσκάφος που κινείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια. Στο πρόσφατο παρελθόν, εργάστηκε για τον οργανισμό Qatar Museums, αρχικά (2018–2020) ως Senior Photography Specialist της φωτογραφικής συλλογής του οργανισμού, και το 2023 ως Live Program Curator του φωτογραφικού φεστιβάλ Tasweer. Από το 2014 έως το 2022 ήταν επιμελήτρια του εικαστικού προγράμματος και των παράλληλων δράσεων του φεστιβάλ Saristra στην Κεφαλονιά. Η Στεφάτου σπούδασε Φωτογραφία στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και, το 2012, απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στη Δημοσιογραφία Πολυμέσων από το Πανεπιστήμιο του Μπόλτον, με έδρα το Πεκίνο. Διδάσκει φωτογραφία ντοκουμέντο στο πρόγραμμα BA (Hons) στη Φωτογραφία του Κολλεγίου ΑΚΤΟ, πιστοποιημένο από το Middlesex University του Λονδίνου, ενώ διατηρεί το εργαστήριό της – atelier délos – στην Αθήνα.
Δημήτρης Κοιλαλούς
Ο Δημήτρης Κοιλαλούς γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αστικό και Περιφερειακό
Προγραμματισμό στο Εδιμβούργο και Γεωγραφία στο Λονδίνο. Από το 1990 ζει και
εργάζεται στην Ελλάδα σαν φωτογράφος. Έχει συνεργαστεί με πολλούς δημόσιους
και ιδιωτικούς οργανισμούς, κρατικούς φορείς και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης,
τράπεζες, μουσεία, κρατικά και περιφερειακά θέατρα, με δισκογραφικές εταιρείες, και δουλειά του έχει δημοσιευτεί στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Από το 2004
διδάσκει φωτογραφία σε ιδιωτικές και δημόσιες σχολές. Έργα του βρίσκονται σε
ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, καθώς και σε συλλογές μουσείων, μεταξύ των
οποίων: το Arab Image Foundation, το HeadOn Photo Foundation, το CENTER
Santa-Fe και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Η δουλειά του έχει εκτεθεί σε
φεστιβάλ, μουσεία και γκαλερί στην Ελλάδα, την Γαλλία, την Ιρλανδία, τις Η.Π.Α.,
Αυστραλία, Μαλαισία, Ουαλία, Γεωργία, Πορτογαλία και Λιθουανία και έχει λάβει
πολλά βραβεία και διακρίσεις.
Το πρώτο του βιβλίο, «CAESURA; the duration of a sigh», εκδόθηκε από τον
εκδοτικό οίκο Kehrer Verlag τον Ιούλιο του 2018 και έλαβε πολλές διακρίσεις. Το νέο του βιβλίο, «Athens 42 Days», που εκδόθηκε επίσης από τον Kehrer Verlag τον
Δεκέμβριο του 2024, αποτελεί μια συστηματική και λεπτομερή καταγραφή της
ελληνικής πρωτεύουσας κατά τη διάρκεια των 42 ημερών του lockdown λόγω του
Covid-19. Το «Athens 42 Days» είναι ένα κομμάτι της συλλογικής μας μνήμης, που
αποτυπώνει το άγχος και τον φόβο εκείνων των ημερών, αναδεικνύοντας τη
μελαγχολική και μοναχική ταυτότητα μιας σύγχρονης μητρόπολης.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις