ΛΑΡΙΣΑ
Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Νομού Λάρισας συμμετέχει στο: “Plato’s plate: Μήνας ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού Ανακαλύπτοντας τη γεύση της Ελλάδας”
Κάθε Σαββατοκύριακο του Μαΐου

Μια μοναδική έκθεση διάρκειας τριών εβδομάδων ξεκίνησε στον χώρο «Open Farm Agora» στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών (Άγιος Ιωάννης Ρέντης).
Plato’s plate: γιατί κάθε τόπος έχει το δικό του πιάτο — και κάθε πιάτο τη δική του ιστορία.
Ραντεβού ξανά στο τραπέζι της γεύσης, του πολιτισμού και της αληθινής ελληνικής εμπειρίας.
Κάθε σαββατοκύριακο του Μαΐου, μια σειρά εκδηλώσεων με γνώμονα τη γεύση και τον πολιτισμό φέρνουν στο προσκήνιο την γαστρονομική παράδοση της Ελλάδας.
Μαθήματα γευσιγνωσίας και εργαστήρια, μαθήματα μαγειρικής, συμπόσια και γευστικές δοκιμές είναι μόνο μερικά από τα γαστρονομικά «events» που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του «Μήνα γαστρονομικού πολιτισμού» του Plato’s Plate.
Στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη της γαστρονομικής μας κληρονομιάς και ο επαναπροσδιορισμός της μέσα από σύγχρονες τεχνικές και βιωματικές εμπειρίες.
Έχοντας αντλήσει έμπνευση από την αρχαία Ελλάδα, όπου η φιλοσοφία ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την καθημερινή ζωή, το Plato’s Plate συστήνει τη γεύση μέσα από τον πλούτο της ελληνικής γης και τη σοφία της παράδοσης, σε συνδυασμό με τη μαγειρική τέχνη.
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Διατοπικής Συνεργασίας LEADER/CLLD «Γεύσεις Ελλήνων εκλεκτές ΙΙ: Ελληνικός γαστρονομικός πολιτισμός» του ΠΑΑ 2014-2020, από 23 εταίρους – συνεργαζόμενες περιοχές της χώρας.
Το Σαββατοκύριακο, 10 & 11 Μαΐου, η σκυτάλη περνά στις περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας, με νέες γεύσεις, ανθρώπους και ιστορίες. Συμμετέχουν οι:
- Φωκίδα (Αναπτυξιακή Φωκική Α.Ε. Ο.Τ.Α.)
- Ευρυτανία – Φθιώτιδα (Αναπτυξιακή Φθιώτιδας Α.Ε. Ο.Τ.Α.)
- Λάρισα (Αναπτυξιακός Οργανισμός Ν. Λάρισας ΑΕΝΟΛ ΑΕ)
- Τρίκαλα (Αναπτυξιακή Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ – ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε.)
- Καρδίτσα (Αναπτυξιακή Καρδίτσας Α.Ε. Ο.Τ.Α.)
- Μαγνησία – Β. Σποράδες (Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου Α.Ε. Ο.Τ.Α.)
- Ιωάννινα – Θεσπρωτία (Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε. Ο.Τ.Α.)
- Χίος (Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Χίου Α.Ε. Ο.Τ.Α.)
Σάββατο 10 Μαΐου 2025
10.00-17.00 Γνωριμία με την γαστρονομική ταυτότητα περιοχών της Κεντρικής Ελλάδας.
Έκθεση προϊόντων, γευσιγνωσίες, εργαστήρια, κεράσματα τοπικών προϊόντων και γεύσεων.
· 10.00-11.00 Γευσιγνωσία κι εργαστήρια με γαλακτοκομικά προϊόντα από τα Μετέωρα.
· 11.00-11.30 Μαγειρεύουμε ένα παραδοσιακό τραχανά με υλικά (δίκοκκο σιτάρι και σάλτσα τομάτας) από μία Κοινωνική Επιχείρηση της Σπερχειάδας.
· 11.30-12.00 Γευσιγνωσία με ψάρι από το βουνό. Ταξίδι γεύσης στις κορυφές της Αθαμανίας.
· 12.00-12.30 Αρώματα και γεύσεις από την Ήπειρο.
· 12.00-15.00 Tsma tsima band.
Ζωντανή παραδοσιακή και λαϊκή μουσική.
· 12.30-13.00 Αρώματα και γεύσεις από την Ήπειρο.
· 13.00-14.00 Γευσιγνωσία οίνου από τους αμπελώνες της Ελασσόνας.
· 14.00-15.00 Εργαστήριο παρασκευής φαλάφελ (ρεβυθοκεφτέδες) & γευσιγνωσία.
· 15.00-17.00 Συνταγή με τα τοπικά προϊόντα της εβδομάδας.
Η μαγείρισσα/chef Γεωργία Κουτσούκου αναδεικνύει τα τοπικά προϊόντα της εβδομάδας μέσα από τις συνταγές και την αγάπη της για την αυθεντική ελληνική γαστρονομική κληρονομιά.
Κυριακή 11 Μαΐου
· 10.00-11.00 Γευσιγνωσία κι εργαστήρια με γαλακτοκομικά προϊόντα με παράδοση και καταγωγή Μετεώρων.
· 11.00-12.00 Γεύσεις από Αρχαία Ελλάδα.
· 11.00-12.30 e-Συμπόσιο: Διαδικτυακή εκδήλωση (zoom).
Εκλεκτοί παραγωγοί / επιχειρηματίες / chef κάθε περιοχής (που δεν θα ταξιδέψουν στην Αθήνα) παρουσιάζουν την γαστρονομική ταυτότητα της περιοχή τους και την επιχειρηματική τους δράση.
Join Zoom Meeting (ID: 848 9051 9668 Passcode: 376261)
https://us06web.zoom.us/j/84890519668?pwd=txP3LVE1rVTqTCzIiqdDMb6xxbTNIM.1
· 12.00-13.00 Τα φρούτα της Αγιάς Λάρισας
Η Αύρα Πανουσοπούλου μας περιμένει να δοκιμάσουμε… τη μηλόπιτα αλλιώς!
· 13.00-13.30 Αγροτουριστικός συνεταιρισμός Βυζίτσας.
Παρασκευή πίτας πιταστή με πειτιμέζι.
· 13.30-14.30 Σεμινάριο γευσιγνωσίας κρασιών και αμπελοοινικών αποσταγμάτων.
· 15.00-17.00 Μαγειρική με τα τοπικά προϊόντα της εβδομάδας.
Η Μαρίνα Καβαλλιεράκη (Vouryia) μας βοηθά να αναδείξουμε τα καλύτερα τοπικά προϊόντα της εβδομάδας, μέσα από ξεχωριστές γευστικές εμπειρίες.
Οι εγγραφές για τα εργαστήρια είναι δωρεάν, μέσω της πλατφόρμας: openfarm.gr/platos-plate-events
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις