ΛΑΡΙΣΑ
Γλώσσες, τεχνητή νοημοσύνη και πολιτισμός: Ένα ταξίδι μάθησης στη Μαδρίτη για εκπαιδευτικούς του 6ου Γυμνασίου Λάρισας (φωτό)

Δύο καθηγήτριες του 6ου Γυμνασίου Λάρισας, η κ. Σιμογιάννη Σταματία- Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, και η κ. Καλφούντζου Σταυρούλα – Τεχνολόγος, συμμετείχαν σε εκπαιδευτική μετακίνηση στη Μαδρίτη της Ισπανίας από τις 20 έως τις 25 Απριλίου 2025, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ (κωδικός σχεδίου: 2024-1-EL01-KA121-SCH-00200810). Η μετακίνηση αφορούσε δραστηριότητα job shadowing (παρακολούθηση εργασίας) και πραγματοποιήθηκε στο Δημόσιο Σχολείο Ξένων Γλωσσών EOI Madrid–Embajadores, το οποίο ειδικεύεται στη διδασκαλία ξένων γλωσσών σε πολυπολιτισμικό μαθητικό κοινό.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, οι δύο εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας ενός ισπανικού δημόσιου σχολείου ξένων γλωσσών και να ανταλλάξουν εμπειρίες και ιδέες με Ισπανούς συναδέλφους. Συγκεκριμένα, οι δύο καθηγήτριες παρακολούθησαν μαθήματα Αγγλικής Γλώσσας, με ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στην εκπαιδευτική διαδικασία, μαθήματα Γαλλικής Γλώσσας, με τη χρήση Νέων Τεχνολογιών, μαθήματα Γερμανικής Γλώσσας, με εστίαση στη μέθοδο project–based learning (Μάθηση μέσω Έργου), ενώ στη διδασκαλία της Ισπανικής Γλώσσας παρακολούθησαν μαθήματα προετοιμασίας για εξετάσεις πιστοποίησης. Επίσης, επειδή σε ορισμένα μαθήματα ήταν περίοδος εξετάσεων, παρακολούθησαν τον τρόπο εξέτασης της αγγλικής γλώσσας σε προφορικό και γραπτό λόγο. Επιπλέον, δόθηκε έμφαση στις συμπεριληπτικές πρακτικές, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών του σχολείου φιλοξενίας είναι μετανάστες διαφορετικής εθνικής και γλωσσικής προέλευσης. Οι εκπαιδευτικοί ήρθαν σε επαφή με σύγχρονες διδακτικές μεθόδους, ψηφιακά εργαλεία και τρόπους ενίσχυσης της ενεργούς συμμετοχής όλων των μαθητών/-τριών, ανεξαρτήτως κοινωνικού ή μορφωτικού υπόβαθρου.
Ξεχωριστή στιγμή της επίσκεψης αποτέλεσε η συμμετοχή των δύο καθηγητριών σε δράση του σχολείου φιλοξενίας στο πολιτιστικό κέντρο Círculo de Bellas Artes, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου (23 Απριλίου). Εκεί πραγματοποιήθηκε αδιάκοπη ανάγνωση του έργου “Δον Κιχώτης” του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, στην οποία συμμετείχαν μαθητές/-τριες, εκπαιδευτικοί, πολίτες και επισκέπτες. Ο καθένας διάβαζε 2-3 προτάσεις του κειμένου, συνεχίζοντας την αφήγηση. Οι δύο Ελληνίδες εκπαιδευτικοί συμμετείχαν διαβάζοντας αποσπάσματα του έργου στην ισπανική γλώσσα, βιώνοντας από κοντά την πολιτισμική σημασία και την αίσθηση κοινότητας που προσφέρει η λογοτεχνία.
Στο πλαίσιο της πολιτιστικής διάστασης του προγράμματος, οι συμμετέχουσες είχαν, επίσης, την ευκαιρία να επισκεφθούν μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Μαδρίτης και των γύρω περιοχών:
· Μουσείο Prado: φιλοξενεί αριστουργήματα των Goya, Velázquez, El Greco και πολλών άλλων κορυφαίων καλλιτεχνών.
· Μουσείο Reina Sofía: εστιασμένο στη Σύγχρονη Τέχνη, στεγάζει το θρυλικό έργο Guernica του Πάμπλο Πικάσο.
· Μουσείο Thyssen–Bornemisza: ολοκληρώνει τη “χρυσή τριλογία” των Μουσείων της Μαδρίτης, με έργα από τον Μεσαίωνα έως τον 20ό αιώνα.
· Βασιλικό Ανάκτορο της Μαδρίτης (Palacio Real): ένα από τα μεγαλύτερα παλάτια της Ευρώπης, σύμβολο της ισπανικής ιστορίας και μοναρχίας.
· Καθεδρικός Ναός Αλμουδένα: εντυπωσιακός ναός με νεοκλασικά και γοτθικά στοιχεία απέναντι από το Βασιλικό Ανάκτορο.
· Πάρκο Ρετίρο: καταπράσινο πάρκο με τεχνητή λίμνη και το περίφημο γυάλινο Παλάτι (Palacio de Cristal), τόπος χαλάρωσης και πολιτιστικών δράσεων.
· Αιγυπτιακός Ναός Templo de Debod: δωρεά της Αιγύπτου στην Ισπανία, με μοναδική θέα στην πόλη και υπέροχα ηλιοβασιλέματα.
· Plaza Mayor: ιστορική πλατεία με χαρακτηριστικά κτήρια και παραδοσιακά καταστήματα.
· Gran Vía: ο πιο εμπορικός και ζωντανός δρόμος της πόλης, γεμάτος θέατρα, καταστήματα και κλασική αρχιτεκτονική.
· Palacio de Cibeles και Círculo de Bellas Artes: χώροι τέχνης, πολιτισμού και πανοραμικής θέας στην πόλη.
· Puerta del Sol: το γεωγραφικό “σημείο μηδέν” της Ισπανίας, γεμάτη ζωή και ιστορικούς συμβολισμούς.
· Τολέδο: Μία μεσαιωνική πόλη-μουσείο, κτισμένη πάνω σε λόφο και περιτριγυρισμένη από τον ποταμό Τάγο, γνωστή για τη συνύπαρξη τριών θρησκειών (χριστιανισμού, ισλάμ, ιουδαϊσμού), τα στενά της σοκάκια και το περίφημο Alcázar, στην οποία έζησε και μεγαλούργησε ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (El Greco).
Η εμπειρία αυτή απέδειξε για ακόμη μία φορά πόσο σημαντικά είναι τα ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας για την εξέλιξη του εκπαιδευτικού προσωπικού και την αναβάθμιση του ελληνικού Δημόσιου Σχολείου. Το 6ο Γυμνάσιο Λάρισας, επιδιώκοντας ένα Σχολείο ανοιχτό, σύγχρονο και συμπεριληπτικό, συνεχίζει δυναμικά να συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα, ενισχύοντας τον ευρωπαϊκό του χαρακτήρα και τις παιδαγωγικές του πρακτικές.
Δείτε φωτογραφίες:
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις