ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ενθυμήσεις από τη ζωή του Βάιου Μαλλιάρα»: Η ζωή και το έργο του δεξιοτέχνη του κλαρίνου στο Γενικό Λύκειο Πυργετού (φωτό)

Το ΓΕΛ Πυργετού τη φετινή χρονιά στo πλαίσιo της αυτοξιολόγησης της Σχολικής Μονάδας μελέτησε το έργο του «γητευτή» του κλαρίνου Βαΐου Μαλλιάρα και ανέπτυξε κατά τη διάρκεια της χρονιάς δραστηριότητες μεταξύ των οποίων ήταν η αναζήτηση οπτικο-ακουστικού υλικού, δημοσιεύσεων στον τοπικό τύπο, συλλογή αφηγήσεων και ιστοριών γύρω από τη ζωή και το έργο του. Έτσι, φέρνει τους μαθητές πιο κοντά στην παράδοση και την ιστορία του τόπου μέσα από εμβληματικές προσωπικότητες που έζησαν στην περιοχή και προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει στους νέους την αγάπη για την τοπική ιστορία, την παράδοση, τη λαϊκή και τη δημοτική μουσική.
Σε αυτό το πλαίσιο, την Τρίτη 6 Μαΐου 2025, μετά από πρόσκληση και ολοπρόθυμη αποδοχή από μέρους του, επισκέφτηκε το Σχολείο μας ο εγγονός του Βάιου Μαλλιάρα. Οι μαθητές μας είχαν έτσι τη μοναδική ευκαιρία να ακούσουν από «πρώτο χέρι» ιστορίες για τη ζωή και το έργο του δεξιοτέχνη του κλαρίνου Βάιου Μαλλιάρα.
Ο κος Μαλλιάρας αρχικά, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο έμαθε να παίζει κλαρίνο ο παππούς του και μετέφερε ιστορίες και αφηγήσεις των συγγενών του από τη ζωή του εμβληματικού μουσικού ενώ παράλληλα σκιαγράφησε την εποχή που τα γλέντια σε πανηγύρια και γάμους ήταν αποκλειστική ευθύνη των μουσικών και μοναδικός τρόπος διασκέδασης των ανθρώπων της υπαίθρου, μετέφερε τις δύσκολες συνθήκες εργασίας κάτω από τις οποίες έπαιζαν τη μουσική τους αλλά και τη μεγάλη αποδοχή που είχαν από τον κόσμο για το έργο τους.
Στη συνέχεια ο κος Μαλλιάρας που φέρει και ο ίδιος το όνομα του παππού του, αφηγήθηκε στους μαθητές τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα διασημότερα τραγούδια όπως «Ο Πλάτανος», η «Μαρία», η «Όλγα». Στην εκδήλωση προβλήθηκε φωτογραφικό υλικό από την εποχή που ο Βάιος Μαλλιάρας δέσποζε στη μουσική σκηνή ανά την Ελλάδα και στο εξωτερικό και ακούστηκαν ηχογραφήσεις των τραγουδιών του οι οποίες είναι γνωστές σε όλους με σκοπό να συνδέσουν τα ακούσματα αυτά με τον βιρτουόζο του κλαρίνου που έζησε και πέθανε στον Πυργετό.
Οι Μαθητές/τριες και ο Σύλλογος Διδασκόντων ευχαριστούν τον κο Μαλλιάρα για την αποδοχή της πρόσκλησης και την παρουσία του στο Σχολείο μας.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις