ΛΑΡΙΣΑ

Χαρακόπουλος: Να αναγνωριστούν κι άλλα “Μαρτυρικά Χωριά” στη Λάρισα (βίντεο-φωτό)

Την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης για τις θηριωδίες του ναζισμού και φασισμού, και την αναγνώριση κι άλλων χωριών της Λάρισας ως μαρτυρικών καθώς κι αυτά βίωσαν τη βαρβαρότητα των κατακτητών την περίοδο της κατοχής, επισήμανε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην Ημερίδα «Μαρτυρικοί τόποι: Μνήμη και Εκπαίδευση – Μαρτυρικά χωριά της Θεσσαλίας». Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Φίλων Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας, η αντιδημαρχία Πολιτισμού του δήμου Λαρισαίων, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας και το 5° Γυμνάσιο-Λύκειο Λάρισας.

Μαρτυρικά χωριά της Λάρισας

Ο Θεσσαλός πολιτικός στον χαιρετισμό που κλήθηκε να απευθύνει σημείωσε ότι «η Ελλάδα, η πατρίδα μας, είναι από τις χώρες που αναλογικά με τον πληθυσμό τους πλήρωσαν βαρύτατο τίμημα στη διάρκεια του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και του έπους της Εθνικής Αντίστασης που ακολούθησε. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να φωτίζονται αυτές οι όψεις της ιστορίας, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες. Βεβαίως, στο έπος της Εθνικής Αντίστασης έχουμε τις θηριωδίες της κατοχής, γερμανικής, ιταλικής και βουλγαρικής στον ελληνικό βορρά, τη Μακεδονία και τη Θράκη, που νομίζω ήταν και οι πιο βάρβαρες. Θύματα αυτών των θηριωδιών υπήρξαν δεκάδες χωριά σε όλη τη χώρα, μεταξύ αυτών και στη Λάρισα, όπου μόνο τρία έχουν επισήμως αναγνωριστεί ως μαρτυρικά, το Δομένικο, η Τσαριτσάνη και το Σαραντάπορο. Αλλά πολλά ακόμη χωριά πληρούν τις προϋποθέσεις, αγαπητέ κ. Σταθά (αντιπρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών) και είχαμε στο παρελθόν συνεργασία με τον πρόεδρο του δικτύου, τον Δήμαρχο Καλαβρύτων, τον κ. Παπαδόπουλο και στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών. Χωριά, όπως το Ελευθέριο, το Μεγάλο Μοναστήρι, έχουν τις προϋποθέσεις, όπως και άλλα, να ενταχθούν στο δίκτυο μαρτυρικών χωριών».

Που οδηγούν ολοκληρωτικές ιδεολογίες

Ο βουλευτής και ιστορικός ερευνητής συνέχισε λέγοντας ότι «δυστυχώς, το έπος της Εθνικής Αντίστασης -με πιο εμβληματική πράξη ενότητας αυτού την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου από το ΕΑΜ και τον ΕΔΕΣ- το ακολούθησε ο αδελφοκτόνος εμφύλιος πόλεμος. Έχουμε και προσωπικά βιώματα στην οικογένεια, ο παππούς μου ο Γιώργης συμμετείχε στον Δημοκρατικό Στρατό, ενώ ο αδελφός του Θωμάς στον Εθνικό Στρατό. Ευτυχώς δεν βρέθηκαν σε κοινό πεδίο μάχης και παρέμειναν μέχρι το τέλος του βίου τους αγαπημένα αδέλφια».

Ολοκληρώνοντας, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επαίνεσε τους διοργανωτές «για την πρωτοβουλία να συμμετέχουν σχολεία, να συμμετέχουν νέα παιδιά σε αυτές τις δράσεις, γιατί έχουν παρέλθει πολλά χρόνια από την εποχή εκείνη. Οι πρωταγωνιστές εκλείπουν, ελάχιστοι είναι πια οι αιωνόβιοι ή υπεραιωνόβιοι επιζώντες εκείνης της εποχής. Και στις μέρες μας βλέπουμε, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και εδώ, να αναβιώνουν ολοκληρωτικές ιδεολογίες, που οδήγησαν σε αιματοκύλισμα κατά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο. Προφανώς φταίνε πολλά και στη λειτουργία των ευρωπαϊκών κοινωνιών και κρατών, όπως η απαξίωση των θεσμών, η αναποτελεσματικότητα, πολλές φορές, της λειτουργίας των κρατικών δομών, αλλά νομίζω έχει μεγάλη σημασία η διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Να γνωρίζουμε που οδηγούν τέτοιες ιδεολογίες, οι οποίες εύκολα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθούν. Γι αυτό και τέτοιες πρωτοβουλίες είναι χρήσιμες».

Δείτε το βίντεο του χαιρετισμού του Μάξιμου Χαρακόπουλου:

Δείτε φωτογραφίες:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες