ΕΛΛΑΔΑ
Σύγχρονες δομές ΚΕΠΑ θέτει σε λειτουργία το Υπουργείο Εργασίας για την αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρία

Ένα ακόμα βήμα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των Ατόμων με Αναπηρία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με τη λειτουργία της νέας δομής διενέργειας Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕΠΑ στο Γαλάτσι, που, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, θα μπορεί να εξυπηρετεί πάνω από 150 πολίτες σε καθημερινή βάση.
Επίσης, τους προσεχείς μήνες, προγραμματίζεται η δημιουργία ενός σύγχρονου ΚΕΠΑ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με προσβάσιμες υποδομές και λειτουργικούς χώρους υποδοχής και εξέτασης, έχοντας ως επίκεντρο τον πολίτη και τις ανάγκες του.
Οι δύο νέες δομές, όπως και ο πλήρης εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) όλης της χώρας, εντάσσονται στο εθνικό σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, με στόχο την ουσιαστική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, με έμφαση στη διευκόλυνση των πολιτών, στη σημαντική μείωση του χρόνου αναμονής και στην περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας και του αδιάβλητου της διαδικασίας πιστοποίησης.
Παράλληλα, το Υπουργείο Εργασίας και συνολικά η κυβέρνηση έχουν προωθήσει μια σειρά από πρωτοβουλίες, ώστε να τεθούν οι βάσεις για μια σταθερή και ουσιαστική στήριξη των Ατόμων με Αναπηρία, προάγοντας ταυτόχρονα την ανεξαρτησία τους.
Για παράδειγμα, υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των γιατρών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) από περίπου 500 σε 1.200 και προστέθηκαν νέες ιατρικές ειδικότητες, όπως παιδίατροι, παιδοψυχίατροι και αναπτυξιολόγοι.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, τα προγραμματισμένα εκκρεμή ραντεβού έως τον Δεκέμβριο του 2024 ήταν περίπου 26.000 και με την πρόσληψη γιατρών τον Απρίλιο του 2025 μειώθηκαν κατά 50%, υποχωρώντας σε περίπου 13.000 εκκρεμή ραντεβού.
Το Υπουργείο Εργασίας θέσπισε επίσης την αύξηση κατά 50% των αποζημιώσεων των γιατρών των ΚΕΠΑ, που υπολογίζονται ανά αξιολογούμενο αίτημα, για το οποίο εκδίδεται οριστική γνωμάτευση αναπηρίας, αναγνωρίζοντας το έργο τους και στοχεύοντας στην προσέλκυση περισσότερων γιατρών.
Επιπρόσθετα, προχώρησε στην επιμόρφωση του διοικητικού προσωπικού, αλλά και των νέων ιατρών, για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών με αναπηρία.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, όλες αυτές οι ενέργειες αποτελούν μέρος της συνολικής προσπάθειας της κυβέρνησης για την αναβάθμιση των υπηρεσιών των ΚΕΠΑ και την επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης της αναπηρίας, καθώς, μέχρι πρότινος, ο περιορισμένος αριθμός των γιατρών των ΚΕΠΑ σε σύγκριση με τον μεγάλο αριθμό των πολιτών που περίμεναν να περάσουν από την Επιτροπή Αξιολόγησης είχε ως αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να παρατηρούνται καθυστερήσεις στη διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας.
Μεταξύ των σημαντικότερων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την οικοδόμηση μιας συμπεριληπτικής κοινωνίας συμπεριλαμβάνονται επίσης το πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός» για την ανεξάρτητη διαβίωση των Ατόμων με Αναπηρία, η ενεργοποίηση της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας και της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας, τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ, δηλαδή η ψηφιοποίηση σε πολύ μεγάλο βαθμό της διαδικασίας πιστοποίησης αναπηρίας, η διεύρυνση της λίστας των μη αναστρέψιμων παθήσεων, η κατάργηση της υποχρεωτικής επανεξέτασης από ΚΕΠΑ για μη αναστρέψιμες ασθένειες, η καθιέρωση των ηλεκτρονικών ραντεβού και η θέσπιση του κανονισμού λειτουργίας των ΚΕΠΑ του e-ΕΦΚΑ.
Ακόμα, η πιστοποίηση, η οποία εκδίδεται, καταλήγει στην έκδοση μιας ενιαίας γνωμάτευσης, που δίνει πρόσβαση σε όλες τις παροχές, συνταξιοδοτικές, επιδοματικές, οικονομικές, κοινωνικές και διευκολύνσεις των Ατόμων με Αναπηρία.
Ένα άλλο μέτρο, το οποίο ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και θα εφαρμοστεί από εφέτος, είναι η οικονομική ενίσχυση με 250 ευρώ καθαρά, επιπλέον σε κάθε άλλο έσοδό τους, περίπου 1,5 εκατομμυρίων χαμηλοσυνταξιούχων, ανασφάλιστων υπερηλίκων και Ατόμων με Αναπηρία, που θα καταβάλλεται εφεξής κάθε χρόνο στα τέλη Νοεμβρίου.
Τέλος, με διάταξη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, πλέον, οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ δικαιούνται κύρια σύνταξη, λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο, χωρίς να χρειάζεται να διακόψουν την απασχόλησή τους, εφόσον επιθυμούν να εργάζονται, με στόχο τη διασφάλιση της ίσης συμμετοχής στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας, αλλά και κάνοντας πράξη το όραμα για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: ertnews.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις