ΛΑΡΙΣΑ
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο Συνέδριο Cantina Academy στη Λάρισα

Η σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τη γαστρονομία ήταν το αντικείμενο του ολοήμερου συνεδρίου με τίτλο «Διασφαλίζοντας το Μέλλον της Τροφής» που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα την Τετάρτη 30 Απριλίου 2025 από το Cantina magazine με την υποστήριξη της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.
Θέματα όπως η εθνική αγροδιατροφική στρατηγική, η ανθεκτική γεωργία, η βιώσιμη κτηνοτροφία, τα θερμοκήπια, η διαχείριση υδάτινων πόρων, η γαστρονομία, καθώς και η νέα γενιά στην αγροτική παραγωγή βρέθηκαν στο επίκεντρο του διαλόγου και προκάλεσαν γόνιμο προβληματισμό.
Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού το συνέδριο διεξήχθη στην «καρδιά» της ελληνικής γεωργικής παραγωγής, τη Λάρισα, με συμμετοχές που προεξοφλούσαν την επιτυχία του όπως ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ο δημοσιογράφος και πρώην Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Πέτρος Ευθυμίου, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, οι πρυτάνεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρος Κίντζιος και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χαράλαμπος Μπιλλίνης, ο Πρόεδρος, του EOS Capital Partners Fund Απόστολος Ταμβακάκης, ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζα Πειραιώς Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου, η Σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας Μάγια Τσόκλη, εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών, επώνυμοι chef και επιχειρηματίες.
Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή αγροτών και εκπροσώπων του παραγωγικού τομέα καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία των: COSMOTE, PIRAEUS, PROTERGIA, ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ και ΔΕΛΤΑ.
Τι είναι το Cantina Academy;
Το Cantina Academy είναι μια σειρά από συνεδριακού τύπου εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιούνται στη διάρκεια του έτους σε επιλεγμένα σημεία σε όλη την Ελλάδα. Κάθε εκδήλωση αποτελεί μια σύνθεση από ομιλίες, πάνελ και workshops, που εστιάζει στη διατροφική και αγροτική κουλτούρα του κάθε τόπου. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές του Cantina Academy είναι Έλληνες και ξένοι ειδικοί, καταξιωμένοι στον τομέα τους, που μοιράζονται τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τα case-studies που κάνουν τη διαφορά σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο.
Το Cantina Academy στοχεύει στην ανάδειξη της πρωτογενούς τοπικής παραγωγής, της διαφορετικότητας και της μοναδικότητας κάθε terroir. Στοχεύει, επίσης, στην ενίσχυση της διατροφικής παράδοσης και της μαγειρικής ταυτότητας κάθε περιοχής, ώστε να δώσει έμπνευση στη νέα γενιά για να δραστηριοποιηθεί στον αγροτικό τομέα και στη μεταποίηση των πρώτων υλών.
Το όραμα του Cantina Academy
Η σημασία της διατροφής για την ανθρώπινη υγεία, η αυξανόμενη ανάγκη για παραγωγή ποιοτικών πρώτων υλών, η κλιματική αλλαγή και η ραγδαία άνθηση του τουρισμού δημιουργούν ένα μείγμα που απαιτεί άμεσα συγκεκριμένες απαντήσεις, κατευθύνσεις και στρατηγικές που θα
διαμορφώσουν ένα βιώσιμο μέλλον με απώτερο στόχο την αλλαγή του παραγωγικού χάρτη της Ελλάδας.
Αποστολή του Cantina Academy είναι να δώσει τη δυνατότητα σε τοπικούς φορείς, παραγωγούς και εταιρείες να προχωρήσουν σε θετικές αλλαγές, βασιζόμενοι σε ειδικές γνώσεις, πρακτικά εργαλεία και έμπνευση από κορυφαίους επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς, σεφ και παραγωγούς του κλάδου.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις