ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

«Νομίζαμε ότι ζούμε σε επεισόδιο Black Mirror»: Έτσι βίωσαν δύο Λαρισαίοι φοιτητές το black out σε Ισπανία και Πορτογαλία (φωτο – βίντεο)

Όταν υπήρξε ολικό μπλακ άουτ σχεδόν σε ολόκληρη την Ιβηρική Χερσόνησο, δύο φοιτητές από τη Λάρισα — η Μαρία στην Κοΐμπρα της Πορτογαλίας και ο Βασίλης στο Βίγο της Ισπανίας — βίωσαν πρωτόγνωρες στιγμές μέσα σε ένα πολύ διαφορετικό 24ωρο.

Χωρίς διαδίκτυο, τα κινητά τηλέφωνα, το “comfort zone” της καθημερινότητας, βίωσαν τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ως ευκαιρία για αναστοχασμό, αλλά και για… κοινωνικοποίηση χωρίς WiFi.

Του Γιάννη Μυλωνά

«Με ξύπνησε ο ήχος της συζήτησης των συγκάτοικων μου», μας αναφέρει η Μαρία από την Κοΐμπρα. «Άκουγα ότι λέγανε πως δεν έχουμε ίντερνετ, πως μας το κόψανε, κάτι τέτοιο. Μπαίνω στο κινητό και βλέπω πως όντως δεν έχουμε. Ανοίγω τα δεδομένα που ακόμα λειτουργούσαν, και μετά από λίγο κατά τις 11:30, έρχεται ο συγκάτοικός μου και μου λέει ότι άνθρωποι έχουν βγει στον δρόμο, ότι ακούστηκε και μια έκρηξη».

Η έκρηξη, όπως έμαθαν λίγο αργότερα, είχε να κάνει με μια ηλικιωμένη που προσπάθησε να μαγειρέψει με γκαζάκι, προκαλώντας πανικό στη γειτονιά. Τα δεδομένα κινητής άρχισαν να πέφτουν λίγα λεπτά μετά. «Πρόλαβα να δω στο ίντερνετ ότι δεν είχαμε ρεύμα σε Ισπανία και Πορτογαλία. Έλεγαν κάτι για βλάβη στην Ισπανία και τη σύνδεση των δύο δικτύων, αλλά δεν καταλάβαινα πολλά. Η μεγαλύτερη πληροφόρηση ήρθε από τον πατέρα μου στην Ελλάδα».

Ανάλογη και η περιγραφή της κατάστασης από τον Βασίλη, που βρισκόταν στο Βίγο της Ισπανίας:
«Γύρω στις 12 μεσημέρι με ξύπνησε η συγκάτοικός μου για να μου πει τι συνέβη. Η άλλη συγκάτοικός μας είχε μείνει μέσα στο ασανσέρ για μισή ώρα, και οι πυροσβέστες είχαν πολλή δουλειά εκείνη τη χρονική στιγμή γιατί το ίδιο είχε συμβεί και σε άλλες πολυκατοικίες. Παρόλο που το ρεύμα έπεσε ξαφνικά, στην αρχή είχαμε ακόμη σήμα και καταλάβαμε ότι ήταν γενικευμένο. Στη γειτονιά μου έμεινε κομμένο μέχρι τις 2 τα ξημερώματα — δηλαδή 14 ώρες».

Ο πανικός πάντως δεν κυριάρχησε. «Δεν επικράτησε χάος. Ναι, υπήρχαν ουρές για κεριά και ξηρά τροφή, αλλά γενικά ο κόσμος ήταν ήρεμος. Κάναμε βόλτες στην πόλη, και — για να είμαι ειλικρινής — ήταν όμορφο να βλέπεις τον κόσμο χωρίς κινητά στα χέρια», λέει ο Βασίλης.

Και στην Κοΐμπρα, η διακοπή του ρεύματος έγινε τελικά αφορμή για κάτι απρόσμενα θετικό:
«Συνειδητοποίησα ότι δεν μπορώ να φτιάξω καφέ! Και το πιο σοβαρό: δεν μπορούσα να αγοράσω τίποτα. Δεν είχα μετρητά και τα POS δεν δούλευαν. Αποφασίσαμε με την παρέα να πάμε μια βόλτα στην πόλη. Στην πλατεία είχαν μαζευτεί κι άλλοι, κάναμε ηλιοθεραπεία, κοινωνικοποιηθήκαμε. Ένας παππούς είχε φέρει το λάπτοπ και τα ηχεία του και έβαζε μουσική!», περιγράφει η Μαρία.

Η απουσία πληροφόρησης — λόγω έλλειψης σήματος — έκανε πολλούς να αισθανθούν αποκομμένοι, αλλά και λίγο πιο… ελεύθεροι. Όπως λέει ο Βασίλης: «Περιπολικά και ασθενοφόρα γυρνούσαν στην πόλη για να υπάρχει αίσθηση ασφάλειας. Σήμα στο κινητό ερχόταν για 2-3 λεπτά κάθε λίγες ώρες. Αν ήθελες να φας κάτι, έπρεπε να έχεις ακριβώς τα μετρητά πάνω σου, αλλά ευτυχώς μετά λειτούργησαν κάποια σούπερ μάρκετ με γεννήτριες. Είχα προλάβει να στείλω στους δικούς μου ότι είμαι καλά, για να μην ανησυχούν».

Όταν επέστρεψε το ρεύμα, η αντίδραση των φοιτητών ήταν… αναπάντεχη.
«Περίμενες ότι θα ανακουφιστεί ο κόσμος, αλλά το κλίμα ήταν το αντίθετο!», λέει η Μαρία. «Οι περισσότεροι απογοητεύτηκαν, γιατί είχαμε συμφιλιωθεί με την ιδέα του να μην έχουμε κινητό. Το κινητό μου δεν αναγνώριζε καν τη SIM, οπότε το άφησα στην άκρη. Ήταν συλλογική εμπειρία, το ζήσαμε όλοι μαζί. Μια όμορφη, διαφορετική μέρα που με έκανε να εκτιμήσω το “άσε κάτω το κινητό και ζήσε τη στιγμή”».

  • Το φωτογραφικό και βιντεοληπτικό υλικό είναι του Λαρισαίου φοιτητή, Βασίλη από το Βίγο της Ισπανίας
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες