ΛΑΡΙΣΑ

Λαμπρούλης: Προωθείται η ίδια πολιτική που διαμορφώνει τα δημόσια νοσοκομεία σε επιχειρήσεις (βίντεο)

«Προωθείται η ίδια πολιτική που διαμορφώνει τα δημόσια νοσοκομεία σε επιχειρήσεις», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ, κ. Γιώργου Λαμπρούλη.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:

«Τη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται γενικά στον τομέα της Υγείας και αντανακλάται τόσο στα δημόσια, όσο και στα στρατιωτικά νοσοκομεία με τις ανάλογες επιπτώσεις ανέδειξε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας την Τρίτη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις».

Όπως είπε, πιο συγκεκριμένα, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, συνοδευόμενη από περιορισμό κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών για την Υγεία, έχει ως αποτέλεσμα το κράτος να συμβάλλει στα δημόσια νοσοκομεία τόσο όσο «εξασφαλίζεται η δυνατότητα να διατηρείται η εργατική δύναμη σε στοιχειώδες επίπεδο, προκειμένου να μπορεί να είναι εκμεταλλεύσιμο από το κεφάλαιο». Αντίστοιχα, στα στρατιωτικά νοσοκομεία τόσο όσο «στηρίζονται υγειονομικά κυρίως αυτές οι δυνάμεις που εμπλέκονται στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις αντίστοιχες αποστολές».

Στη συνέχεια, ο Γ. Λαμπρούλης εξήγησε ότι η κυβέρνηση με το εν λόγω νομοσχέδιο απλώς επικαλείται υπαρκτά προβλήματα στις υγειονομικές υπηρεσιές των Ενόπλων Δυνάμεων και προβάλλει ως λύση τους την εμπορευματοποίηση στρατιωτικών νοσοκομείων και την προσαρμογή τους σε επιχειρηματικά κριτήρια, με γνώμονα και την εξασφάλιση της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, εξαναγκάζοντας το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των οικογενειών τους να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την υγειονομική τους περίθαλψη.

Στάθηκε στην έμφαση που δίνει το νομοσχέδιο σε στρατιωτικά νοσοκομεία δεύτερου και τρίτου βαθμού, ακριβώς επειδή μπορεί εκεί μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα η πολιτική της ανταποδοτικότητας, να καθιερωθεί η άμεση επιχειρηματική λειτουργία και κατ’ επέκταση να απαλλαγεί το κράτος από το βάρος της χρηματοδότησής τους. «Αυτό θα είναι λοιπόν και το βασικό κριτήριο της προβλεπόμενης αξιολόγησής τους», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ειδικά για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που αφορά την πρόληψη θεραπείας και την αποκατάσταση ότι «παραμένει στα αζήτητα».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Γ. Λαμπρούλης αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η ανάπτυξη όλων των μονάδων Υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων αντιστοιχεί «στον χαρακτήρα και στην αποστολή του υγειονομικού τμήματος των ενόπλων δυνάμεων, με την ετοιμότητα που πρέπει να έχει και διαμορφώνεται στην περίοδο της ειρήνης και όχι όταν υπάρξουν έκτακτες καταστάσεις, μεταξύ των οποίων και πολέμου». Υπενθύμισε, βέβαια, ότι αποστολή του αστικού στρατού είναι η εξασφάλιση των επιδιώξεων «της άρχουσας τάξης που σε κάθε περίπτωση στηρίζεται στην εκμετάλλευση των εργαζομένων εντός αλλά και εκτός συνόρων».

Σε αυτό το σημείο, επανέφερε ορισμένα «χρήσιμα συμπεράσματα» από την πρόσφατη περίοδο της πανδημίας και τις τραγικές επιπτώσεις για τον λαό εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων και ανεπαρκειών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας που αναδείχθηκαν πολύ πιο φανερά εξαιτίας της λειτουργίας δημόσιων μονάδων Υγείας με επιχειρηματικά κριτήρια και τη λογική του «κόστους-οφέλους», συνδυαστικά με τη διαχρονική τους υποχρηματοδότηση, υποβάθμιση και υποστελέχωση.

«Όλα αυτά διαμόρφωσαν ένα σύστημα υγείας της μιας νόσου», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, συμπληρώνοντας ότι ως εκ τούτου γίνεται κατανοητό πως πως θα είναι «πολλαπλάσιες» οι επιπτώσεις «που θα έχουν τα αστικά κριτήρια ανάπτυξης των υγειονομικών υπηρεσιών των ΕΔ στην τρέχουσα ειρηνική περίοδο αλλά πολύ περισσότερο στις ανάγκες που απαιτούν οι έκτακτες καταστάσεις». Έφερε και μία ανάλογη εικόνα από τη σημερινή, επίσης, ανεπαρκή παροχή υπηρεσιών Υγείας στις Ένοπλες Δυνάμεις ως

προς τη στελέχωση, τη χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό στα νοσοκομεία τους και στις υπηρεσίες τους Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το ατομικό οικονομικό κόστος από τη στροφή, τελικά, και στον ιδιωτικό τομέα Υγείας.

«Η ίδια λοιπόν η πολιτική που εμπορευματοποιεί τις εργασίες στην υγεία στο γενικό πληθυσμό, διαμορφώνοντας τα δημόσια νοσοκομεία ως επιχειρήσεις του Δημοσίου, προωθείται με αυτό το νομοσχέδιο και στο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και στις οικογένειές τους», υπογράμμισε.

Τέλος, παρουσίασε ορισμένα βασικά ζητήματα που θέτει το ΚΚΕ, όπως για τους φοιτητές υγειονομικούς στις στρατιωτικές σχολές και την ανάλογη στελέχωση των στρατιωτικών νοσοκομείων και υγειονομικών μονάδων, το εργασιακό καθεστώς των στρατιωτικών υγειονομικών, τη στελέχωση και των εξοπλισμό των στρατιωτικών νοσοκομείων, εκφράζοντας και την ενιαία θέση του ΚΚΕ ενάντια στην απογευματινή επιχειρηματική λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων, όπως και των δημόσιων, καθώς και την καθιέρωση αφορολόγητου ατομικού εισοδήματος, την κατάργηση εισφορών στον κλάδο Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και την κρατική χρηματοδότηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες