ΛΑΡΙΣΑ
Λάρισα: Η απρόσμενη συζήτηση Σουφλιά – Βούτση και τα αρχεία του κράτους: «Φοβήθηκαν μήπως τους κολλήσουμε δεξιά ή αριστερά αρρώστια!» (φωτο)

Με αφορμή το επίσημο μνημόσυνο στο Κιλελέρ πριν μια εβδομάδα, συναντήθηκαν στο Μνημείο του Αγρότη ο Λαρισαίος πρόεδρος της νομαρχιακής Ν.Δ Ηλίας Σουφλιάς και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
Οι δυο τους είχαν μια μάλλον απρόσμενη δεκαπεντάλεπτη συζήτηση που επικεντρώθηκε στα ΓΑΚ, (Γενικά Αρχεία του Κράτους) για τη διαχείριση τους, για το που πρέπει να καταλήγουν, ποιοί πρέπει να τα διαχειρίζονται κλπ.
«Χάρηκα πολύ που το τόλμησα και το ίσως δεκαπεντάλεπτο της κουβέντας μας, φώτισε ερωτήματά μου, αλλά επιβεβαίωσε και απόψεις μου για τη διαχείριση των αρχείων!!!
Οφείλω να επισημάνω ότι από τη στιγμή που είπα ποιός είμαι, αυτός ήταν ήδη αναγνωρίσιμος σε όλους και αυτοί που ήταν δίπλα μας έφυγαν, αλλά και κανένας δεν πλησίασε, ίσως γιατί φοβήθηκαν μήπως τους κολλήσουμε δεξιά ή αριστερά αρρώστια!», τονίζει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του ο κ. Σουφλιάς.
Δείτε ολόκληρη την ανάρτηση:
«Το περασμένο Σάββατο ήταν το επίσημο μνημόσυνο στο Κιλελέρ χωρίς τυφλοπόντικες.
Πιθανώς εξ αιτίας του εγκλεισμού μου ή πιθανώς που η μνήμη μου πίεζε & θύμιζε ότι “δερνόμασταν” μια βδομάδα ή και δυό στη μάχη της αφίσας μέχρι να πάμε στο Κιλελέρ, φτάσαμε με το Γιώργο μία+ ώρα νωρίτερα.
Βρήκαμε μόνο το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας που είχε την ευθύνη φύλαξης της εκδήλωσης & την κυρία που συντονίζει διακριτικά, τυπικά & πάντα σωστά τις εκδηλώσεις της Περ. Θεσσαλίας.
Σχεδόν ταυτόχρονα έφτασαν οι πρώτοι αγρότες συνεταιριστές από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.
Οι ντόπιοι πλησίασαν να χαιρετίσουν & οι ξένοι που συμπτωματικά ανήκαν σε άλλους χώρους πλησίασαν το μνημείο με σχετικό δέος και εκμεταλλεύτηκαν τον λίγο ακόμη κόσμο για να φωτογραφηθούν.
Μεταξύ των πρώτων που έφτασαν ήταν και ο π. Πρόεδρος της Βουλής σύντροφος Νίκος Βούτσης.
Αν και είμασταν μακριά πλησίασε & στην παρέα μας. Τον υποδεχτήκαμε και μεταξύ άλλων τον ρώτησα αν ερχόταν για πρώτη φορά στο μνημείο.
Μας ανέφερε πότε πρωτοήρθε, εγώ είπα πότε πρωτοπήγα & όταν συνέχισα με αναφορά στους καυγάδες τα πρώιμα χρόνια της μεταπολίτευσης, ο πρόεδρος επεσήμανε, ότι το τότε κόμμα του, το ΚΚΕ εσωτερικού, είχε κυρίως προβλήματα από την πίεση που δεχόταν από το ΚΚΕ.
Έκρηξη στο μυαλό μου με την αναφορά του αυτή & τολμάω να ρωτήσω:
_Πρόεδρε το αρχείο σας που βρίσκεται;
Μετά τον αιφνιδιασμό & αφού ίσως κατάλαβε γνήσιο ενδιαφέρον, με μιά ανάσα έκανε μια περιληπτική αλλά πλήρη αναφορά στο που βρίσκονται τα αρχεία & αν είναι στη διάθεση ειδικευμένου κοινού!
Και αυτό ήταν η αρχή! Ακολούθησε ένας χείμαρρος απόψεων και από τους δυό μας, για τα ΓΑΚ, για τη διαχείριση των αρχείων, για το που πρέπει να καταλήγουν, ποιοί πρέπει να τα διαχειρίζονται, πόσο εύκολα προσβάσιμα πρέπει να είναι στον ερευνητή!!!
Διαχειρίστηκε ως πρόεδρος τα αρχεία της βουλής, αρχεία στο καπνεργοστάσιο της Λένορμαν…και γνωρίζει σίγουρα καλά το θέμα.
Το μυαλό μου δούλευε δαιμονιωδώς με επίκεντρο το αρχείο του πεθερού μου, αλλά και τη λεηλασία πληροφοριών από τα βιβλία του χωρίς καμμία αναφορά στην πηγή…
Παράλληλα σκεφτόμουν ένα άλλο αρχείο…
& Ταυτόχρονα τον κ. Θανάση Μπετχαβέ με τα αρχεία του
& Παράλληλα τα αρχεία που διατηρούν πρόσωπα που υπηρέτησαν εθελοντικά τα κόμματα & τα ιδρύματα των πρωθυπουργών
& Παράλληλα τι θα μπορούσε να κάνει η Τ.Α. για αυτά τα αρχεία ή για συλλογές ιδιωτικές!
Χάρηκα πολύ που το τόλμησα & το ίσως δεκαπεντάλεπτο της κουβέντας μας, φώτισε ερωτήματά μου, αλλά επιβεβαίωσε και απόψεις μου για τη διαχείριση των αρχείων!!!
Οφείλω να επισημάνω ότι από τη στιγμή που είπα ποιός είμαι, αυτός ήταν ήδη αναγνωρίσιμος σε όλους & αυτοί που ήταν δίπλα μας έφυγαν, αλλά & κανένας δεν πλησίασε, ίσως γιατί φοβήθηκαν μήπως τους κολλήσουμε δεξιά ή αριστερά αρρώστια! (Δεν κάνω πλάκα, μόνο ο Ηλίας & ο Γιώργος ήταν σχετικά κοντά)
*Επειδή ίσως δεν γνωρίζουμε όλοι ιστορία του ΚΚ σημειώνω τα εξής:
Το 1968 κατά τη 12η ολομέλεια του ΚΚΕ στην Ουγγαρία δημιουργήθηκε & το ΚΚΕ εσωτερικού.
Λίγο αργότερα ομάδα από το ΚΚΕ εσωτερικού έκλεψε & γέμισε ένα φορτηγό με αρχεία του ΚΚΕ που βρισκόταν στη Ρουμανία από το 1949 που τους είχε απωθήσει εκτός συνόρων ο Εθνικός Στρατός.
Εεεε αυτά τα αρχεία των 2 ΚΚΕ βρίσκονται πλέον στην Ελλάδα & δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στις πληροφορίες.
Για πολλούς από εμάς αυτά τα αρχεία έχουν πληροφορίες, θέσεις και αποφάσεις που εμείς τις κρίνουμε ως αντεθνικές».
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις