ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Τι αλλάζει σύντομα στο ΙΚΕΑ της Λάρισας – Το retail hub που ανακοίνωσε ο όμιλος Φουρλή

Συνεργασίες µέσω δικαιόχρησης (franchising) για ανάπτυξη καταστηµάτων Intersport σε µικρότερες πόλεις, αυτόνοµη ανάπτυξη της κατηγορίας athleisure (αθλητικά είδη υπόδησης κυρίως αλλά και ένδυσης που φοριούνται όχι για άθληση, αλλά ως καθηµερινά, casual), είσοδος της Holland & Barrett στη Ρουµανία, αλλά και περαιτέρω ανάπτυξη των µικρών ΙΚΕΑ (city stores) περιλαµβάνει ο επενδυτικός σχεδιασµός του οµίλου Φουρλή για το επόµενο διάστηµα.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι επενδύσεις και στους δύο υποστηρικτικούς της λιανικής επιχειρηµατικούς βραχίονες του οµίλου, την Trade Logistics και την Trade Estates, µε την τελευταία να αποενοποιείται από τον όµιλο µέχρι το τέλος του 2024. Μέσω των παραπάνω σχεδίων η διοίκηση του οµίλου Φουρλή, η οποία µάλιστα προχώρησε σε αλλαγή του λογοτύπου του οµίλου για πέµπτη φορά στην 75 ετών ιστορία του, θεωρεί ότι ο στόχος που έχει θέσει για ετήσιο τζίρο 750 εκατ. ευρώ και ποσοστό προ τόκων και φόρων κερδοφορίας στο 8%, από περίπου 4% που είναι σήµερα, είναι απολύτως εφικτός.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος του οµίλου Βασίλης Φουρλής και ο διευθύνων σύµβουλος ∆ηµήτρης Βαλαχής, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τη στρατηγική του οµίλου, τον Ιούλιο ολοκληρώνεται η µετατροπή του εµπορικού πάρκου στο αεροδρόµιο των Σπάτων από χώρο που φιλοξενεί σήµερα το ΙΚΕΑ σε retail hub στο οποίο θα φιλοξενούνται πέραν του ΙΚΕΑ και άλλα καταστήµατα λιανικής του οµίλου, αλλά και κατάστηµα τρίτης εταιρείας λιανικής, από τις πλέον γνωστές. Σύντοµα, εξάλλου, θα λειτουργήσει στη Λάρισα νέο retail hub, ενώ για τον Νοέµβριο του 2024 και το καλοκαίρι του 2025 προγραµµατίζεται αντιστοίχως η έναρξη λειτουργίας των νέων ΙΚΕΑ σε Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης.

Επόµενο µεγάλο κατάστηµα ΙΚΕΑ θα είναι αυτό που θα αναπτυχθεί στο εµπορικό πάρκο του Ελληνικού, το οποίο προγραµµατίζεται για το 2027. Την ίδια ώρα, ο όµιλος σχεδιάζει την ανάπτυξη εντός της επόµενης τριετίας 6 µικρών IKEA (city stores) και στις τρεις χώρες στις οποίες αναπτύσσει το σήµα (Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία). Πάντως, ο σχεδιασµός για την κατασκευή city store στο κέντρο της Αθήνας έχει εγκαταλειφθεί µε βασική αιτία τα δυσανάλογα υψηλά ενοίκια. Για τον λόγο αυτό βολιδοσκοπούνται περιφερει- ακές αγορές της Αττικής, καθώς και επαρχιακές πόλεις.

Σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα της λιανικής αθλητικών ειδών (Intersport) µετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης των καταστηµάτων στην Ελλάδα, θα δοθεί πλέον περισσότερη έµφαση στην ανάπτυξη του δικτύου σε Ρουµανία και Βουλγαρία. Την ίδια ώρα, ο όµιλος εξετάζει δύο ακόµη στρατηγικές ανάπτυξης της εν λόγω δραστηριότητας: πρώτον, σε περιοχές που δεν έχουν τον κρίσιµο όγκο για την ανάπτυξη µεγάλων καταστηµάτων Intersport, να ενταχθούν στο δίκτυο, µέσω δικαιόχρησης, παραδοσιακοί λιανέµποροι της κατηγορίας. Οι τελευταίοι, άλλωστε, έχουν υποστεί σηµαντικό πλήγµα µετά την απόφαση που έλαβαν πριν από λίγα χρόνια οι Nike και Adidas να προµηθεύουν τα προϊόντα τους σε µικρό αριθµό µεγάλων πελατών, µεταξύ αυτών και στην Ιntersport, αφήνοντας εκτός εµπορεύµατος στην ουσία µικρότερα καταστήµατα αθλητικών ειδών. ∆εύτερον, λόγω της µεγάλης ανάπτυξης της κατηγορίας του athleisure, στην οποία δραστηριοποιούνται και µέσω ξεχωριστών σηµάτων µεγάλοι ανταγωνιστές της Intersport, όπως η JD Sports και η Sport Vision, ο όµιλος Φουρλή δεν αποκλείει τη δηµιουργία εξειδικευµένης δραστηριότητας. Ας σηµειωθεί ότι λόγω και της ανάπτυξης του athleisure και της στροφής στο λεγόµενο casual ντύσιµο, ακόµη και σε επίσηµες εκδηλώσεις, η κατηγορία συνολικά των αθλητικών ειδών ανέρχεται πλέον στην Ελλάδα σε 600-700 εκατ. ευρώ, όπως επεσήµανε ο κ. Β. Φουρλής, από 250 εκατ. ευρώ που ήταν πριν από 3-4 χρόνια.

Ο σχεδιασµός για την τρίτη δραστηριότητα λιανικής, τα καταστήµατα Holland & Barrett, περιλαµβάνει την ανάπτυξη τεσσάρων ακόµη καταστηµάτων µέχρι το τέλος του 2024, τα οποία θα προστεθούν στο δίκτυο των οκτώ που ήδη λειτουργούν. Παράλληλα, ετοιµάζεται η ανάπτυξη του σήµατος στη Ρουµανία, ενώ σε επόµενη φάση δεν αποκλείεται η λειτουργία shop-in-shop εντός καταστηµάτων Intersport, καθώς το χαρτοφυλάκιο της Holland & Barrett περιλαµβάνει και προϊόντα για αθλητική διατροφή. Τέλος, σε ό,τι αφορά την Trade Logistics, ο κ. Φουρλής προανήγγειλε τη συνεργασία µε µεγάλη εταιρεία λιανικής, η οποία θα χρησιµοποιεί το υπερσύγχρονο logistics center του οµίλου στα Οινόφυτα.

Η µεγάλη ανάπτυξη της κατηγορίας του athleisure δεν περνάει απαρατήρητη, µε τον όµιλο να εξετάζει τη δηµιουργία εξειδικευµένης δραστηριότητας.

Εφημερίδα Καθημερινή

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες