ΕΛΛΑΔΑ

Ο Παναθηναϊκός ένα σκαλί από την κορυφή της Ευρώπης – 1996 έως 2011: Έξι τίτλοι σε εφτά τελικούς

Είναι ο 8ος τελικός της Ευρωλίγκας για τον Παναθηναϊκό και η παράδοση είναι με το μέρος του αφού στους προηγούμενους επτά, από το 1996 έως το 2011, έχει κερδίσει έξι τίτλους. Είναι όμως η πρώτη φορά που θα βρει αντίπαλό του σε τελικό τη Ρεάλ.

Δεκαεπτά ευρωπαϊκά τρόπαια θα παραταχθούν στην Uber Αρένα για τον τελικό της Ευρωλίγκας. Πλουσιότερη σε τίτλους η Ρεάλ Μαδρίτης έχει 11 σε 20 τελικούς. Με πολύ καλύτερα ποσοστά ευστοχίας ο Παναθηναϊκός μετράει 6 σε 7 τελικούς και διεκδικεί τον τίτλο ξανά μετά το 2011.

Η ισπανική ομάδα από την πλευρά της θέλει να διατηρήσει τα σκήπτρα και να επαναλάβει τις διαδοχικές κατακτήσεις τίτλων της δεκαετίας του 1960.

Ο πράσινος μύθος άρχισε να ξετυλίγεται στο Παρίσι το 1996 με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα. Η ομάδα του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς είχε στις τάξεις της τον Ντομινίκ Ουίλκινς, τον παραλίγο μοιραίο στον τελικό Παναγιώτη Γιαννάκη, αλλά ήταν η ιστορική τάπα του Στόγιαν Βράνκοβιτς που της έδωσε τον παρθενικό τίτλο.

Το 2000 στη Θεσσαλονίκη, έκανε την επίσημη ευρωπαϊκή πρεμιέρα η αρμάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, απέναντι στην Μακάμπι Τελ Αβίβ. Πάντα παρών ο Φρανγκίσκος Αλβέρτης, πρώτη εμφάνιση του Αντώνη Φώτση και πρωταγωνιστές ο σημερινός πρόεδρος της Euroleague, Ντέγιαν Μποντίρογκα, ο Ζέλικο Ρέμπρατσα και ο νυν προπονητής της Μακάμπι Οντεντ Κάτας.

Δύο χρόνια μετά στην Μπολόνια, ο Παναθηναϊκός απέναντι στην οικοδέσποινα Κίντερ των Τζινόμπιλι και Ριγκοντό ήταν το αουτσάιντερ αλλά ο τίτλος αυτός ποτέ δεν ενόχλησε τον Ζοτς. Με νέο αστέρι τον Ιμπραήμ Κουτλουάι, MVP τον Μποντίρογκα κι έναν καθοριστικό Λάζαρο Παπαδόπουλο, ο Σέρβος σήκωσε την πέμπτη προσωπική του κούπα και τρίτη για το τριφύλλι.

Πέρασαν πέντε άγονα χρόνια, αλλά το 2007 ο Παναθηναϊκός ήταν το απόλυτο φαβορί στο σπίτι του. Στη φαρέτρα του ο Ομπράντοβιτς είχε αυτή τη φορά τους Διαμαντίδη, Μπετσίροβιτς, Σισκάουσκας και Τομάσεβιτς, αλλά η νίκη ήρθε οριακά, καθώς ο Θοδωρής Παπαλουκάς λίγο έλειψε να κερδίσει μόνος του τον τελικό για λογαριασμό της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Η ομάδα του 2009 στο Βερολίνο ήταν μια από τις καλύτερες που έχουν εμφανιστεί στα παρκέ της Ευρωλίγκας. Με Σπανούλη, Διαμαντίδη, Γιασικεβίτσιους, Μπατίστ και Πέκοβιτς οι πράσινοι νίκησαν για πρώτη φορά τον Ολυμπιακό σε ημιτελικό Φάιναλ φορ. Στον τελικό με αντίπαλο και πάλι την ΤΣΣΚΑ έδωσαν εκπληκτική παράσταση στο πρώτο ημίχρονο και άντεξαν την ρωσική αντεπίθεση για να σηκώσουν το πέμπτο τρόπαιο.

Η τελευταία παράσταση δόθηκε στην Βαρκελώνη το 2011. Χωρίς τον Βασίλη Σπανούλη πια, ο Δημήτρης Διαμαντίδης ήταν αυτός που κρατούσε την μπακέτα. Στον τελικό απέναντι στην Μακάμπι ήταν ο MVP σφραγίζοντας με την παρουσία του την τελευταία ευρωπαϊκή στέψη του Παναθηναϊκού.

Σήμερα ο Εργκίν Αταμάν φιλοδοξεί να πάρει την σκυτάλη από τον Ομπράντοβιτς κάνοντας την αρχή για μια νέα δυναστεία. Πρώτα όμως μένει ένα παιχνίδι…

Επιμέλεια: Ηλίας Χριστογιαννόπουλος

Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις