Life & Style

Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με γνωστική παρακμή και εγκεφαλικό

Η κατανάλωση περισσότερων υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων όπως αναψυκτικά, μάρκες και μπισκότα μπορεί να συνδεθεί με αυξημένα προβλήματα μνήμης και εγκεφαλικά επεισόδια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό τεύχος του περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.”

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 11 άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών για περίπου 30.239 χρόνια. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με το τι έτρωγαν ή έπιναν και οι ερευνητές υπολόγισαν τον αριθμό των γραμμαρίων την ημέρα για να δημιουργήσουν ένα ποσοστό της δίαιτας 1 ημέρας.Οι αριθμοί εδώ υπολογίστηκαν για 4 ομάδες τροφίμων, από μη επεξεργασμένα έως πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα.

Από το σύνολο των συμμετεχόντων, οι ερευνητές εξέτασαν 14.175 συμμετέχοντες για γνωστική παρακμή και 20.243 για εγκεφαλικό επεισόδιο. Και οι δύο ομάδες δεν είχαν ιστορικό αυτών των ασθενειών. Μέχρι το τέλος της μελέτης, 768 άτομα είχαν διαγνωστεί με γνωστική εξασθένηση και 1.108 είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μια αύξηση 10% στην κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε με 16% υψηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης, ενώ η κατανάλωση περισσότερων μη επεξεργασμένων ή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε με 12% υψηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης.

Επιπλέον, η αυξημένη πρόσληψη υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε με αύξηση 8% του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ η αυξημένη πρόσληψη μη επεξεργασμένων ή ελάχιστων επεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε με μείωση 9% του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.

“Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιώσουμε αυτά τα αποτελέσματα και να κατανοήσουμε καλύτερα ποια τρόφιμα ή επεξεργασμένα συστατικά συμβάλλουν περισσότερο σε αυτά τα αποτελέσματα”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Ο Δρ Taylor Kimberley, νευρολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο των Ηνωμένων Πολιτειών, εξηγεί.

Πηγή: govastileto.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις