ΕΛΛΑΔΑ

ΔΟΥ Χαλκίδας: Σοκάρουν οι «ταρίφες» στο τεφτέρι της Διευθύντριας – «Δώσε 5.000 και είμαστε εντάξει»

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι αρχές για την υπόθεση στη ΔΟΥ της Χαλκίδας είναι το σημειωματάριο που διατηρούσε η διευθύντρια, στο οποίο αναγράφονται ονόματα επιχειρηματιών που εκβιάζονταν από το κύκλωμα, ημερομηνίες και χρηματικά ποσά. Η διευθύντρια και μια υπάλληλος της εφορίας οδηγούνται στη φυλακή με ομόφωνη απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα, ενώ στους υπόλοιπους εμπλεκόμενους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι. Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, έδωσε εντολή για έρευνα σε βάθος 5ετίας στη συγκεκριμένη ΔΟΥ αλλά και για εσωτερικούς, δειγματοληπτικούς ελέγχους σε Εφορίες όλης της χώρας.

Η βασική κατηγορούμενη φέρεται να σημείωνε αναλυτικά εκτός από τα προσωπικά της έξοδα, τις διακοπές και το σούπερ μάρκετ, τα ποσά που θα εισέπραττε για την παροχή φορολογικών «διευκολύνσεων».

    Μαρτυρία: «Έδωσα 5.000 ευρώ, είπα και ευχαριστώ»

    Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία επιχειρηματία ο οποίος το 2023 έκανε αίτημα στη ΔΟΥ προκειμένου να εισπράξει επιστροφή φόρου.

    «Η κυρία Λ. μου είπε ότι το κράτος δεν έχει χρήματα και ότι ουσιαστικά αυτές τις υποθέσεις η συγκεκριμένη Εφορία τις καθυστερεί πάρα πολύ.  Εγώ την ρώτησα τι ακριβώς πρέπει να κάνω για να προχωρήσει η διαδικασία. Μου είπε να πάμε μαζί στο γραφείο της διευθύντριας προκειμένου να γνωριστούμε και να δούμε εάν μπορεί να αλλάξει κάτι σχετικά με την υπόθεση μου. Φθάνοντας έξω από την πόρτα και λίγο πριν μπούμε μέσα, μου λέει: «Έλα, πες μου τι θα της δώσουμε;». Εγώ σάστισα και της λέω δεν ξέρω, δεν μου έχει ξανασυμβεί αυτό το πράγμα. Δώσε 5.000 και είμαστε «Οκ».  Μου λέει: «Πρόσεξε, μην μιλήσεις πουθενά γιατί αυτοί δεν παίζουν», αναφέρει.

    Οι καταγγελίες για την σπείρα των εφοριακών δεν σταματούν

    «Μου πήραν 15.000… ενημερότητα ήθελα. Ο λογιστής μου έβγαλε 13.000 ευρω πάω στην εφορία, δίνω το χαρτί, φεύγει αυτή που έδωσα το χαρτί πάει πάνω και τα 13 μου τα έκαναν 28.500», λέει θύμα του κυκλώματος.

    Προφυλακιστέες κρίθηκαν μετά την απολογία τους στον Ανακριτή η Διευθύντρια και μια υπάλληλος της Εφορίας ενώ άλλα πέντε μέλη αφέθηκαν ελεύθερα με περιοριστικούς όρους.

    Οι εμπλεκόμενες αρνήθηκαν κάθε σχέση με την υπόθεση και απέδωσαν σκοπιμότητα σε επιχειρηματία που τις κατήγγειλε.

    Εσωτερικό έλεγχο στις ΔΟΥ διέταξε η ΑΑΔΕ μετά την υπόθεση διαφθοράς στη Χαλκίδα

    Εντολή για εσωτερικό έλεγχο επί της διαδικασίας επιστροφών φόρων, αλλά και χορήγησης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας, έδωσε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, μετά την υπόθεση διαφθοράς στην ΔΟΥ Χαλκίδας.

    Ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί τόσο στις ΔΟΥ, δειγματοληπτικά, από όλη την Ελλάδα, σε πρώτη φάση, όσο και στο κεντρικό σύστημα.

    Ταυτόχρονα, συνεχίζεται ο έλεγχος από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΑΑΔΕ στην ΔΟΥ Χαλκίδας, μέσω της εξέτασης και ανάλυσης όλων των αρχείων, δεδομένης και της εντολής του κ. Πιτσιλή για έλεγχο σε βάθος πενταετίας. 

    Υπενθυμίζεται ότι οι υποθέσεις ελέγχου μεταφέρονται από την ΔΟΥ Χαλκίδας, στα ελεγκτικά κέντρα της Αττικής, και οι ελεγκτές της συγκεκριμένης υπηρεσίας εντάσσονται στα ΕΛΚΕ Αττικής, χωρίς όμως να ελέγχουν υποθέσεις φορολογουμένων της Εύβοιας, όπως και το σύνολο των υπαλλήλων της συγκεκριμένης Εφορίας.

    Πηγή: ertnews.gr

    Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις