Τεχνολογία

ΔΕΗ: Ποια είναι η DAMAC με την οποία θα υπάρχει συνεργασία για data centers

ΔΕΗ: Ποια είναι η DAMAC με την οποία θα υπάρχει συνεργασία για data centers

Η πρώτη αναφορά για το άνοιγμα της ΔΕΗ στον τομέα της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών ήρθε από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Γιώργο Στάσση, κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας: στόχος η εταιρεία να εξελιχθεί σε έναν «πράσινο Powertech παίκτη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Πώς θα γίνει αυτό; Κινούμενη σε τρεις άξονες: χρηματοδότηση και έναρξη κατασκευής του East- Med Corridor – EMC, συνέχεια της επένδυσης στο δίκτυο οπτικών ινών της FiberGrid και… data centers.

Γκάζι από τη ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες – Η «προίκα» που δίνει στη FiberGrid

Η δεύτερη, και πολύ πιο σαφής αναφορά, έγινε από τον ίδιο άνθρωπο από το βήμα του συνεδρίου Power Summit 2024 της Eurelectric, που για πρώτη φορά φέτος πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα με οικοδεσπότη τον Όμιλο ΔΕΗ.

Εκεί, ο Γιώργος Στάσσης αναφέρθηκε στην πρόθεση της ΔΕΗ να προχωρήσει σε επένδυση και στον τομέα των data centers, σε συνεργασία με την εταιρεία DAMAC, με το πρώτο κέντρο δεδομένων να σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στην Αθήνα και να είναι ισχύος 25MW. Μάλιστα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ουσιαστικά χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη επένδυση σαν το επόμενο βήμα της εταιρείας στον χώρο της τεχνολογίας μετά το δίκτυο οπτικών ινών και τις διεθνείς διασυνδέσεις.

Κίνηση που προφανώς συμβαδίζει με την αλματώδη ζήτηση για κέντρα δεδομένων που θα μπορούν να υποστηρίζουν τις τελευταίες εφαμρογές δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ποια είναι η DAMAC

Η DAMAC είναι ένας ιδιωτικός επιχειρηματικός όμιλος που ανήκει και διοικείται από έναν άνθρωπο, τον επιχειρηματία Χουσεΐν Σαζουάνι και έχει την έδρα της στο Ντουμπάι, την πολυπληθέστερη πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και πρωτεύουσα του Εμιράτου του Ντουμπάι, του πιο πυκνοκατοικημένου από τα συνολικά επτά εμιράτα της χώρας.

Ο ιδρυτής και πρόεδρος της DAMAC, Χουσεΐν Σαζουάνι

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1982 και οι αρχικές της δραστηριότητες δεν είχαν σχέση με την τεχνολογία ή τις τηλεπικοινωνίες, αντίθετα τα πρώτα αντικείμενα ήταν τα logistics και το… κέτερινγκ. Σταδιακά η επιχείρηση πέρασε σε πρόσθετες δραστηριότητες, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό και ποικιλόμορφο χαρτοφυλάκιο σε διάφορους κλάδους, όπως η ανάπτυξη ακινήτων και ακίνητης περιουσίας, τα κέντρα δεδομένων, το λιανικό εμπόριο και η μόδα, η φιλοξενία, οι κεφαλαιαγορές ενώ παραμένουν και οι δραστηριότητες στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Μάλιστα, πέρα από την ποικιλομορφία του χαρτοφυλακίου της η DAMAC αναπτύχθηκε και γεωγραφικά έχοντας αποκτήσει αποτύπωμα σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Ασία, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, ενώ συνεχίζει να επιδιώκει ευκαιρίες επέκτασης σε νέες αγορές.

Από το πλήθος των επενδύσεων σε διάφορους κλάδους, ειδικά στο real estate, θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε κάποιες που φανερώνουν την ποικιλία του χαρτοφυλακίου της εμιρατιανής εταιρείας: το 2022 τη δημιουργία των D-Labs που δραστηριοποιούνται στην έρευνα γύρω από το Metaverse, την ίδια χρονιά την εξαγορά της ελβετικής εταιρείας σχεδιασμού κοσμημάτων Grisogono ενώ το 2019 εξαγόρασε το ιταλικό brand ειδών πολυτελείας Roberto Cavalli.

Το 2017 η DAMAC Properties κατέλαβε την πρώτη θέση στο Forbes Global 2000: Growth Champions, της λίστας με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στον κόσμο

Το 2021 η DAMAC «είδε» την ευκαιρία να επενδύσει σε τεχνολογικές υποδομές αφού διαπίστωσε την ανάγκη ανάπτυξης τέτοιων κέντρων σε αναδυόμενες και υποεξυπηρετούμενες αγορές παγκοσμίως. Αποτέλεσμα ήταν η σύσταση της EDGNEX Data Centres By DAMAC που σχεδιάζει, κατασκευάζει και διαχειρίζεται κέντρα δεδομένων ψηφιακής υποδομής, πάντα με έδρα το Ντουμπάι.

Η EDGNEX είναι πάροχος κέντρων δεδομένων πολλαπλών μισθώσεων που υποστηρίζουν υπερμεγέθη colocation χονδρικής και λιανικής σε όλη τη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής. Στόχος της εταιρείας είναι να δημιουργήσει κέντρα δεδομένων ώστε να καλυφθούν οι σημερινές ανάγκες υψηλής πυκνότητας αλλά και για να υποστηριχθούν νέες τεχνολογίες καθώς εξελίσσονται, συμπεριλαμβανομένης της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Για το 2024 ο κλάδος Data Center της DAMAC θα έχει παραδώσει εγκαταστάσεις ισχύος 40 MW, ενώ η εταιρεία φιλοδοξεί μέχρι το 2026 να έχουν αναπτυχθεί κέντρα δεδομένων ισχύος πάνω από 150 MW.

East – Med Corridor

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Στάσσης κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου το έργο της ανάπτυξης του δικτύου Ευρώπης – Σαουδικής Αραβίας (East- Med Corridor – EMC) «έκλεισε» χρηματοδότικά και πλέον επίκειται η εκκίνηση των διαδικασιών της κατασκευής.

Στην εν λόγω κοινοπραξία η ΔΕΗ συμμετέχει με 25% με την Centers (θυγατρική της STC Σαουδικής Αραβίας) να κατέχει ποσοστό 72,159% και την TTSA CY να συμμετέχει με ποσοστό 2,841%. Η υποδομή αποσκοπεί στη μεταφορά δεδομένων ανάμεσα σε Ευρώπη και Σαουδική Αραβία. Τη χρηματοδότηση του project το οποίο αγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνουν οι Bank Al Jazira (το μεγαλύτερο μέρος) και σχήμα ελληνικών τραπεζών από τις Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank.

Η «προίκα» της ΔΕΗ στη FiberGrid

Σε μια παράλληλη εξέλιξη η ΔΕΗ προχωρά και σε ένα ακόμα ουσιαστικό βήμα για την είσοδό της στην τηλεπικοινωνιακή αγορά με την απόσχιση των σχετικών δραστηριοτήτων και την απορρόφησή τους από τη θυγατρική FiberGrid.

Ο Τηλεπικοινωνιακός Κλάδος χονδρικής της ΔΕΗ που μεταβιβάζεται στη θυγατρική FiberGrid περιλαμβάνει το «παλαιό» αστικό δίκτυο οπτικών ινών της ΔΕΗ, το οποίο έχει κατασκευαστεί από το έτος 2003 και μετά, το υπό ανάπτυξη «νέο» δίκτυο οπτικών ινών και τα σχετικά στοιχεία ενεργητικού (εξοπλισμός, μηχανήματα κλπ) μαζί με αποθέματα, υλικά, ανταλλακτικά, αναλώσιμα, πληροφοριακά συστήματα κλπ καθώς και από βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τρίτους.

Αυτό που δεν μεταβιβάζεται στη νέα εταιρική οντότητα είναι το δικαίωμα χορήγησης σε τρίτους πρόσβασης στο Ελληνικό Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΗΕ) για την εγκατάσταση οπτικών ινών ή άλλων στοιχείων δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών επί του ΕΔΔΗΕ.

Απώτερος στόχος της FiberGrid είναι το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατ. το 2025 στις παραπάνω περιοχές. Συνολικά, ο στόχος του Ομίλου ΔΕΗ είναι να προσφέρει κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα εντός της επόμενης πενταετίας.

Οι επενδύσεις για την περίοδο 2024-2026 θα ανέλθουν σε περίπου 680 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη εκτίμηση της εταιρείας.

Πηγή: ot.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις