Τεχνολογία

Nvidia: Αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό στην Κίνα – Γιατί ρίχνει τις τιμές

Nvidia: Αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό στην Κίνα – Γιατί ρίχνει τις τιμές

Δύσκολο ξεκίνημα σημειώνει στην Κίνα το πιο προηγμένο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της Nvidia που ανέπτυξε ειδικά για αυτή την αγορά για την αγορά της χώρας, με την άφθονη προσφορά να την αναγκάζει να ρίξει την τιμή προκειμένου να ανταγωνιστεί τον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα Huawei.

Αυτό αναφέρεται σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, σύμφωνα με το οποίο οι ισοπεδωτικές τιμές είναι ενδεικτικές των προκλήσεων που αντιμετωπίζει στην Κίνα η Nvidia εν μέσω των κυρώσεων των ΗΠΑ στις εξαγωγές τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και του αυξημένου ανταγωνισμού. Και, είναι αντιληπτό ότι μια τέτοια εξέλιξη καθόλου ενθαρρυντική δεν είναι για τον κολοσσό των ημιαγωγών, δεδομένου ότι η αγορά της Κίνας συνέβαλε κατά 17% στα έσοδά του για το οικονομικό 2024.

Nvidia: Άγγιξε τα 1.051,96 δολάρια στο ταμπλό – Η τιμή στόχος των αναλυτών

Ο εντεινόμενος ανταγωνισμός στην Κίνα είναι επίσης προειδοποιητικό καμπανάκι για τους επενδυτές της Nvidia, η μετοχή της οποίας σημείωσε ράλι μετά την ανακοίνωση για την πρόβλεψη εσόδων την Τετάρτη.

Η Nvidia, η οποία κυριαρχεί στην αγορά τσιπ ΑΙ, σχεδίασε τρία τσιπ ειδικά για την Κίνα στα τέλη του περασμένου έτους, προκειμένου να συμμορφωθεί στους περιορισμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ τον προηγούμενο Οκτώβριο, οι οποίες την εμποδίζουν να εξάγει τους πιο προηγμένους ημιαγωγούς της.

Μεταξύ αυτών των τσιπ, το H20 είναι το ισχυρότερο όλων. Σύμφωνα, όμως, με τρεις πηγές από την εταιρεία, τις οποίες επικαλείται το Reuters, υπάρχει άφθονη προσφορά του τσιπ στην αγορά.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα τσιπ H20 να πωλούνται σε ορισμένες περιπτώσεις με έκπτωση άνω του 10% σε σύγκριση με το Ascend 910B της Huawei – το πιο ισχυρό τσιπ AI από κινεζική εταιρεία – δήλωσαν στο Reuters δύο από τις τρεις πηγές.

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι ενώ η Nvidia προσπαθούσε σκληρά να κερδίσει μερίδιο σε μια αγορά που δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει, οι προοπτικές είναι όλο και πιο αβέβαιες.

Το παγκόσμιο ποσοστό της Κίνας στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης προβλέπεται να ξεπεράσει το 30% το 2035, σύμφωνα με έκθεση της κινεζικής εταιρείας έρευνας αγοράς CCID Consulting.

«Η Nvidia βαδίζει σε μια λεπτή γραμμή και εργάζεται σε μια πράξη εξισορρόπησης μεταξύ της διατήρησης της κινεζικής αγοράς και της διαχείρισης των εντάσεων στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Hebe Chen, αναλυτής αγοράς στην IG. «Η Nvidia σίγουρα προετοιμάζεται για το χειρότερο μακροπρόθεσμα».

Πηγή: ot.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις